ΚΡΗΤΗ

Σε επιστολή το ευρύ αίτημα για παράταση για τα αυθαίρετα

No profile pic

Επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας  κ. Κωστή Χατζηδάκη με θέμα την παράταση των προθεσμιών του Ν.4495/17 απέστειλε στις 25/09/2020 το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης συντασσόμενο με το αίτημα σύσσωμου του τεχνικού κόσμου. Η επιστολή αναφέρει:

«κ. Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε, η σχετική παράταση που δόθηκε  από  το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πριν από τρεις μήνες για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών  κατηγορίας 5 (κτίσματα με μεγάλες αυθαιρεσίες, δηλαδή με υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος, οικοδομές χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά., οικοδομές με τμήμα τους εντός Ο.Γ, κατασκευές εντός ζώνης ασφάλειας υπεραστικής συγκοινωνίας κλπ) λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου δεν θα δοθεί νέα παράταση με το αιτιολογικό ότι την τελευταία δεκαετία σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και διαδοχικές παρατάσεις έδωσαν τη δυνατότητα και τον χρόνο στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους.

Σήμερα θεωρούμε επιβεβλημένο να ζητήσουμε να επανεξετάσετε το ζήτημα προκειμένου να αποφύγουμε σαν κοινωνία μία σειρά δυσλειτουργιών και επιβαρύνσεων. Συγκεκριμένα:

Μετά την 01/10/2020 για πρώτη φορά θα υπάρξει ουσιαστικό πρόβλημα στη σύσταση νομικών πράξεων (μεταβιβάσεις, πλειστηριασμοί, αγοραπωλησίες κλπ) συγκεκριμένων ακινήτων χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποια λύση ή πρόταση πάνω στο θέμα αυτό.

Πληθώρα δημόσιων κτιρίων (δημοτικά κτίρια, σχολεία κλπ) έχουν κατασκευαστεί χωρίς Ο.Α (κατηγορία 5). Τα κτίρια αυτά αναγκαστικά θα παραμείνουν σε καθεστώς αδράνειας. Πιθανή  νομοθετική ρύθμιση για την μονομερή επίλυση του προβλήματος αυτού θα δημιουργήσει ανισότητες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.

Είναι αρκετά δύσκολο και πολύπλοκο για τους πολίτες της χώρας μας, να διερευνήσουν αν ένα ακίνητο τους έχει κάποιο αυθαίρετο τμήμα. Πολύ περισσότερο δε να γνωρίζουν σε ποια κατηγορία αυθαιρέτων αυτό ανήκει. Για να το διαπιστώσει κανείς, χρειάζεται μια σειρά εξειδικευμένων ενεργειών και μελετών ( όπως αντίγραφα σχεδίων υπηρεσιών δόμησης ή άλλων υπηρεσιών, τοπογραφική αποτύπωση, αναλυτική επιμέτρηση. Παράλληλα πρέπει στη συνέχεια να υπάρξουν ανά περίπτωση μελέτες όπως έλεγχος στατικής επάρκειας, έλεγχος σε συναρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχεία, Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, Κτηματικές Υπηρεσίες κ.λ.π) και εγκρίσεις από συναρμόδια συμβούλια πολεοδομικού ελέγχου. Γνωρίζουμε όλοι ότι το σύνολο των ενεργειών και μελετών αυτών δεν είναι μια απλή διαδικασία καταχώρισης στοιχείων σε ένα πληροφοριακό σύστημα.

Στην παρούσα υγειονομική, κοινωνική και οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, τα προσαυξημένα από 1/10/2020 ποσά τακτοποίησης αυθαιρέτων κατά 20%, δημιουργούν επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και δυσκολίες στο σύνολο της κοινωνίας μας. Επίσης πολλοί ιδιοκτήτες κτιρίων αδυνατούν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις αυθαιρέτων επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στο κόστος της μηνιαίας δόσης. Είναι αυτοί που μη έχοντας χρήματα, κατασκεύασαν αυθαίρετες κατοικίες (κατηγορία 5).  Φυσικά, είναι αυτονόητο το ότι με την λήξη της δυνατότητας υπαγωγής της κατηγορίας 5, δημιουργούμε μια ανισότητα  στους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πολίτης επωμίζεται άμεσα το κόστος του παραβόλου αλλά και το κόστος της αμοιβής του μηχανικού.

Η συγκέντρωση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μιας σειράς προθεσμιών πάνω σε θέματα πολεοδομικού ενδιαφέροντος (Κτηματολόγιο, Δασικοί Χάρτες, Αυθαίρετα, τετραγωνικά Δήμων) δημιουργεί επιπλέον πίεση στους πολίτες και στους μηχανικούς οπότε μπορεί ενδεχόμενα να οδηγήσει σε λάθος χειρισμούς που θα διαιωνίσουν τα προβλήματα αυτά. Η αποκλιμάκωση όλων αυτών των προθεσμιών θα έχει σαφώς ευνοϊκότερο αποτέλεσμα και για τους πολίτες και για την πολιτεία.

Η πληθώρα υπαγωγών αυθαιρέτων και ενεργειών έχει προκαλέσει εξαιρετικές δυσλειτουργίες και ηλεκτρονικό φόρτο στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ που είναι πιθανό μέχρι την 30/09/2020 να διογκωθούν ακόμη περισσότερο. Σήμερα (25/9/2020) το σύστημα λειτουργεί σωστά μόνο από τις 23.00 έως τις 07.00. Τις υπόλοιπες ώρες η έκδοση παράβολού - διαδικασία μιας ώρας μέχρι σήμερα για την εισαγωγή των στοιχείων (όχι 2 λεπτών)  διαρκεί πάνω από 4 ώρες. Προφανώς δεν υπάρχει χρόνος για την εισαγωγή των υποθέσεων μέχρι τις 30/9/2020

κ. Υπουργέ

Σας καλούμε να υιοθετήσετε την πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ως επίσημου τεχνικού συμβούλου της κυβέρνησης και της Πολιτείας, και να δώσετε αφενός παράταση μέχρι τις αρχές του 2021 (ή ακόμη καλύτερα μέχρι την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου) των προθεσμιών για τις δηλώσεις αυθαιρέτων κατασκευών τουλάχιστον της κατηγορίας 5 και αφετέρου τουλάχιστον 6μηνη παράταση των προθεσμιών υποβολής σχεδίων-δικαιολογητικών και περαίωσης των υφιστάμενων - παλαιότερων δηλώσεων των νόμων 4178 και 4495.  Προφανώς αν η νέα προθεσμία ταυτιστεί με την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του κτιρίου, οι πολίτες θα έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην επιβάρυνση αυτή και τότε μόνο το κράτος αντιμετωπίζει τους πολίτες του ισότιμα.

Για  το  Τ.Ε.Ε. -  Τμήμα Δυτικής Κρήτης

Ο Πρόεδρος

Σοφιανός Σπυρίδων

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση