ΚΡΗΤΗ

Σε... αναμονή ο τουρισμός στην Κρήτη - Πότε θα ανοίξει η σεζόν, οι προσδοκίες

Ο πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης αναλύει όλα τα δεδομένα

No profile pic

Σε "θολά" ... νερά εξακολουθεί να "κολυμπά" ο τουρισμός: Ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα για το πότε και το πώς θα καταφθάσουν στην Κρήτη ξένοι ταξιδιώτες και με τί είδους υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, επιχείρησε να αποκρυπτογραφήσει στην ΕΡΤ Ηρακλείου το τί μέλλει γενέσθαι με την φετινή πορεία - γρίφο της πιο βαριάς οικονομικής βιομηχανίας του νησιού και της χώρας, συνολικά.

"Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε" συνέστησε αρχικά ο ίδιος. "Στόχος είναι να καταφέρουμε να πιάσουμε γύρω στο 50% σε σχέση με το 2019". Κοντολογίς, να αρχίσουμε έναν μήνα νωρίτερα συγκριτικά με πέρυσι, δηλαδή Ιούνιο αντί Ιούλιο (ο περσινός Ιούλης ήταν όπως ο Μάρτης του 2019). Και να πάμε σε ένα +20% σε αντιπαραβολή με τις περσινές πρωτόγνωρες συνθήκες που βίωσε ο πλανήτης ελέω... Covid.

"Θα αρχίσουμε κατά τον Ιούνιο απ' ο,τι φαίνεται"

Ο εχθρός παραμένει εδώ όμως, ασχέτως εάν στη φαρέτρα μας έχουμε πλέον ισχυρά όπλα. Η πιο άμεση λύση που προκρίνει - προτείνει ο κ. Βλατάκης είναι "να κάνουμε την Κρήτη μας υγειονομικά πράσινη και να προχωρήσουμε παραπέρα".

Επιμένει να θεωρεί πώς το "εμβόλιο" που φέρουμε όλοι μας είναι η μάσκα και η σωστή τήρηση των μέτρων (αυτο)προστασίας. Και σε συνδυασμό με την επίσπευση των (κανονικών) εμβολιασμών, θα ξεπεράσουμε το φράγμα των 2 εκατομμυρίων τουριστών.

Εάν έχουμε αύξηση της... διασποράς του εμβολίου, "θα αρχίσουμε κατά τον Ιούνιο απ' ο,τι φαίνεται" εκτιμά ο κ. Βλατάκης. Μουσαφίρηδες να περιμένουμε σίγουρα από το Ισραήλ και τη Βρετανία, χώρες που ανέβηκαν πρώτες στο βάθρο της ανοσίας. Και πάλι, βεβαίως, όλα εξαρτώνται από εμάς σύμφωνα με τον πρόεδρο των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης

"Αν καταφέρουμε να επιστρέψουμε στην πράσινη ζώνη, θα αρχίσουμε νωρίτερα". Την τύχη μας συνδιαμορφώνεται κι από εμάς. "Περιμένουμε και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι" ήταν η παραίνεση του κ. Βλατάκη.

Όλο και πιο... πίσω

Για την ώρα, ο μόνος ενεργός - τουριστικά - μήνας είναι ο Αύγουστος, διότι δεν υπάρχουν κρατήσεις για το τρίμηνο Μαΐου- Ιουνίου και Ιουλίου. Στο προοίμιο της σεζόν θα ισχύσει ως φαίνεται η ελληνική αλλά κι εσχάτως ευρέως τουριστικά διαδεδομένη και απολύτως δικαιολογημένη (αν και κάποτε δαιμονοποιημένη) τακτική της... τελευταίας στιγμής: Κρατήσεις στην εκπνοή!

Κινητικότητα παρατηρείται και για τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη. Οι επίδοξοι επισκέπτες της πατρίδας μας "πιστεύουν ότι θα υπάρχει σιγουριά", ότι θα έχει χτιστεί το πολυπόθητο τείχος της ανοσίας, σχολιάζει ο κ. Βλατάκης.

"Εξαρτάται από εμάς, εάν θα αλλάξουμε την τύχη μας και επαναφέρουμε την τέλεια εικόνα" επανέλαβε ο πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.

"Κανείς tour operator δεν βάζει το κεφάλι του στη λαιμητόμο"

Η Ρόδος συμμετέχει στην δεύτερη πιλοτική επανεκκίνηση του προϊόντος, προκειμένου να διαπιστρωθεί έτσι ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο είναι εφικτός ο τουρισμός κατά διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, 187 άτομα επιλέχθηκαν από 25.000 ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν αίτηση. Οι 187 τουρίστες δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, ενώ θα υποχρεωθούν κατά την επιστροφή τους στην Ολλανδία να μπουν για ένα δεκαήμερο σε ξενοδοχείο καραντίνας.
 

Με 180 και πλέον άτομα κλεισμένα σε ένα ξενοδοχείο, "δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό" παρατήρησε με επικριτική διάθεση ο κ. Βλατάκης.

Η πρώτη πτήση τσάρτερ είναι... στον αέρα: Για να μην μπερδευτείτε, δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα.

"Κανείς tour operator δεν βάζει το κεφάλι του στη λαιμητόμο" εξήγησε με ... νόημα ο πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.

Τα σεμινάρια

Την Δευτέρα 19 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα σεμινάρια εκπαίδευσης των εργαζομένων στον τουρισμό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βλατάκης.

Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν στις  3-10-17 Μαΐου, Τρίτη με Παρασκευή.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης, σε όσα ορίζει η ΚΥΑ.

Τα περσινά πιστοποιητικά, δε, ισχύουν κανονικά.

"Φούσκα", το αντίδοτο στις παλινωδίες

Ο κ. Βλατάκης βλέπει με θετικό... μάτι την επέκταση των self tests σε όλη την οικονομία. Μαζί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τα self και τα rapid tests θα  μπορούσαν να προσφέρουν μία ασφαλή και σταθερή επανεκκίνηση σε μία πλειάδα δραστηριοτήτων, άμεσα ή έμμεσα σχετικές με τον τουρισμό.

Η δημιουργία μιας υγειονομικής... φούσκας (στα πρότυπα του ΝΒΑ φανταζόμαστε, για τους λάτρεις του μπάσκετ), αποτελούμενη από άτομα που έχουν ξεμπερδέψει με τον ιό, είναι "ένα μοντέλο που θα μπορούσε να λειτουργήσει σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις" υποστήριξε κλείνοντας ο κ. Βλατάκης, για την αποφυγή κάθε είδους πισωγυρίσματος και... παλινωδιών !

 

 

Δείτε επισης:

Ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού η Κρήτη - Δύο εκατ. τουρίστες αναμένουν φέτος οι ξενοδόχοι

Θεοχάρης: «Ο τουρισμός ανοίγει με ασφάλεια - Δεν υπάρχουν νησιά 'Covid-Free'»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση