ΚΡΗΤΗ

Σε "αναμμένα κάρβουνα" λιανεμπόριο και εστίαση

"Δεν είμαστε ακορντεόν" δηλώνουν στο Livetalks Μανώλης Κουμαντάκης και Μαρία Αντωνακάκη

No profile pic


Μπήκαμε αισίως στον Δεκέμβρη, τον τελευταίο μήνα του 2020, και η  (σταδιακή) άρση του lockdown παραμένει ο άγνωστος "Χ". Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και επικεφαλής του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανώλης Κουμαντάκης, τόνισε στο Livetalks την ανάγκη της συντομότερης δυνατής επανεκκίνησης της οικονομίας (και της εμπορικής δραστηριότητας), εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του ως προς τη στάση και τις απόψεις που διατυπώνουν ορισμένοι επιστήμονες.

"Το λιανικό εμπόριο υπέστη συρρίκνωση (και) τα προηγούμενα 10 χρόνια" υπενθύμισε, αναφερόμενος στις "τεράστιες παρενέργειες" που δημιούργησε τόσο το πρώτο όσο και το (τρέχον) δεύτερο κλείσιμο των καταστημάτων, στην αγορά.

"Τα βοηθήματα στο εμπόριο και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα" κρίνονται από τον ίδιο "πολύ χαμηλά". Όπως υποστήριξε, η μεγαλύτερη στήριξη έχει δοθεί στον "άμεσο τουρισμό".Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Κουμαντάκη, με το που τελείωσε το πρώτο lockdown, " ξέρουμε ότι το 4,5 με 5% των επιχειρήσεων δεν άνοιξαν ξανά. Τελείωσαν!".

Σε γενικές γραμμές, παρατήρησε πως "κάνει μια προσπάθεια στήριξης η κυβέρνηση. Τα περίφημα βοηθήματα της Ευρώπης θα έρθουν στο 1ο εξάμηνο του 2021 και θα είναι πάλι πολύ στοχευμένα".

Ο κ. Κουμαντάκης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με την στάση ορισμένων επιστημόνων: "Βγαίνουν (οι επιστήμονες) και διαμορφώνουν τη ζωή μιας χώρας και την κοινωνία, με ένα πιεστικό τρόπο και έχουν αγανακτήσει τους πάντες!

Όλη μέρα (οι επιστήμονες) διαγκωνίζονται ποιος θα σπείρει περισσότερο το θάνατο στην κοινωνία. Και έχουν διαλύσει τα πάντα! Κακώς η κυβέρνηση που λαμβάνει τις πολιτικές αποφάσεις τους ακούει με απόλυτο τρόπο και υλοποιεί τις διαταγές τους. Γνωρίζουν οι επιστήμονες πως λειτουργεί μια επιχείρηση; (...) Όταν πεθάνει μια επιχείρηση είναι ο θάνατος μιας κοινωνίας".

Τι αντιπροτείνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου: "Δε λέμε να μην υπάρχουν κανόνες. Λέμε ότι η αγορά θα πρέπει να ανοίξει, με κανόνες! Βεβαίως  να ανοιξει το λιανεμπόριο στις 7 Δεκεμβρίου. Και να ανοιξει με κανόνες που θα τηρούνται με σκληρό τρόπο, όπως ηδη τηρήθηκαν! (...)Οι μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δεν είναι εστίες μετάδοσης κορωνοϊου, αν θέλουν να κρατήσουν κλειστές τις πολυεθνικές όπου δημιουργείται συνωστισμός και ουρές ".

Μέχρι, τελικά, να έρθει η ώρα της επαναλειτουργίας (στο σύνολό της;) της αγοράς, η κατάσταση θα χαρακτηρίζεται "μπερδεμένη" από τον κ. Κουμαντάκη, που αδυνατεί να γνωρίζει πόσοι από τους συναδέλφους του θα ανεβάσουν ξανά... ρολά!

 

Εν τω μεταξύ, σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι επιχειρηματίες της εστίασης καθώς είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το άνοιγμα καφετεριών και εστιατορίων, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι επιχειρηματίες της εστίασης θα λάβουν έως και 5.000 ευρώ ώστε να προμηθευτούν θερμαντικά σώματα για τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους, ωστόσο το ζητούμενο είναι αν και πότε θα επαναλειτουργήσει ο χώρος και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Σε δηλώσεις της στο Cretalive και το Livetalks, η πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη αφενός εμφανίστηκε απαισιόδοξη για το άνοιγμα των καταστημάτων, και τόνισε ότι θα έπρεπε να δοθεί η επιλογή σε κάθε ιδιοκτήτη αν θέλει να ανοίξει ή όχι. 

Όπως εξήγησε: "Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουμε. Είναι προτιμότερο να έχουμε το δικαίωμα της επιλογής γιατί πιστεύω ότι οι περισσότεροι δεν θα  μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν είναι βιώσιμο να ανοίγει και να κλείνει μια επιχείρηση. Είναι τεράστιο το κόστος για να ανοίξεις και να κλείσεις". 

Ακούστε τη δήλωση της κ. Αντωνακάκη, όπως μεταδόθηκε στο Livetalks: 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση