ΚΡΗΤΗ
«Σβήνει» η δημόσια υγεία στην Κρήτη: Μήνυση για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Καταρρέουν τα νοσοκομεία - Αποκαλυπτικά όσα αναφέρουν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Ηρακλείου και Ρεθύμνου
Ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Κρήτη με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου να καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου αφού πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει φθάσει στο "αμήν".
Οι γιατροί, που έχουν εξαντλήσει πλέον όλα τα περιθώρια κινητοποιήσεων με έγγραφες αναφορές τόσο προς την 7η ΥΠΕ Κρήτης όσο και προς το Υπουργείο Υγείας, προχωρούν δυναμικά σε νέα μορφή διαμαρτυρίας.
Έτσι, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνης κατά παντός υπευθύνου για τις επισφαλείς συνθήκες λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής αλλά και των ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Τί αναφέρουν στο Cretalive οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων
Οι δύο Σύλλογοι Ηρακλείου και Ρεθύμνου δεν μένουν αμέτοχοι σε ότι αφορά την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει το Βενιζέλειο και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και παίρνουν θέση μιλώντας στο Cretalive τόσο ο πρόεδρος του Ι.Σ.Η. Αλέξανδρος Πατριανάκος όσο και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου Αναστασία Καπελέρη.
«Το Υπουργείο Υγείας, η ΔΥΠΕ και η διοίκηση του Βενιζελείου πρέπει να βρουν άμεσα λύσεις διότι είναι ανεπίτρεπτο να μην γίνονται χειρουργεία στο 2ο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης που αποτελεί και βασικό πυλώνα υγείας στο νησί» τονίζει στο Cretalive ο κ. Αλέξανδρος Πατριανάκος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Η Βιοπαθολόγος κα. Αναστασία Καπελέρη αναφέρει ότι η υποστελέχωση δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς και πρέπει να δοθούν κίνητρα επιστημονικά και οικονομικά για την προσέλκυση νέων γιατρών στο ΕΣΥ.
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι εδώ και εννέα μήνες οι γιατροί του Ρεθύμνου έχουν επανειλημμένα ενημερώσει τους βουλευτές του νομού, την 7η ΥΠΕ Κρήτης με συγκεκριμένες θέσεις για το νοσοκομείο Ρεθύμνου και το Υπουργείο Υγείας ενώ υπογραμμίζει «σε ό,τι αφορά τους μισθούς είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρωζώνη με τεράστια διαφορά, ακόμα και κάτω από την Ρουμανία».
«Δεν προγραμματίζονται τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις της κ. Πέλλας Νεονάκη, παιδιάτρου και Επιμελήτριας ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου η οποία αναφέρει ότι όλα τα νοσοκομεία έχουν ίδια πορεία.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η Παθολογική κλινική όπου αποσπώνται γιατροί από το Βενιζέλειο με «εντέλεσθαι» παρότι ούτε εκεί επαρκούν οι παθολόγοι και «δεν υπάρχει προοπτική να αλλάξει η κατάσταση», σημειώνει η ίδια.
Επιπλέον περιγράφει ότι πολλές οργανικές θέσεις στην Παθολογική του νοσοκομείου παραμένουν κενές ενώ σε μείζον αναδεικνύεται και το ζήτημα με τα τακτικά χειρουργεία.
Σημειώνεται ότι μόλις δύο ειδικευόμενοι εργάζονται στα χειρουργεία από τις συνολικά επτά οργανικές θέσεις που θα έπρεπε να έχει το νοσοκομείο για την εύρυθμη λειτουργία του ενώ πρόσφατα παραιτήθηκαν και δύο ειδικευμένοι χειρουργοί.
Αυτό έχει ως συνέπεια τακτικά χειρουργεία να γίνονται «μια στο τόσο οπότε τεράστια η λίστα αναμονής. Σε αυτή τη φάση δεν προγραμματίζονται χειρουργεία. Με δυσκολία μπαίνουν και τα έκτακτα» υπογραμμίζει η κα. Νεονάκη.
Στα πρόθυρα κατάρρευσης η δημόσια υγεία στην Κρήτη
Την ίδια ώρα με φόντο τα όσα γίνονται στο Βενιζέλειο τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να μην καταρρεύσει η δημόσια υγεία στην Κρήτη κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου.
Ο Αλέξανδρος Πατριανάκος περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την πορεία της δημόσιας υγείας στην Κρήτη τονίζοντας ότι πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με το Βενιζέλειο ειδάλλως θα προκύψει φαινόμενο ντόμινο καθώς «όλη η δουλειά θα πέσει στο ΠΑΓΝΗ και δεν αντέχει ούτε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Το Βενιζέλειο πρέπει να λειτουργήσει».
Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ο οποίος στις ομιλίες του τονίζει ότι είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αναβάθμιση του ΕΣΥ, ο κ. Πατριανάκος αναφέρει «εμείς θέλουμε πράξεις, όραμα και άμεσες ενέργειες ώστε το ΕΣΥ να ξαναγίνει ελκυστικό για τους γιατρούς».
Επίσης τονίζει χαρακτηριστικά ότι είναι και θέμα Δημοκρατίας η διατήρηση του ΕΣΥ καθώς «οφείλουμε να παρέχουμε στον κόσμο το δημόσιο σύστημα υγείας διότι οι περισσότεροι των ασθενών προσφεύγουν στα νοσοκομεία».
Πώς φθάσαμε στο «σημείο μηδέν»
Το φλέγον ζήτημα γίνεται εκρηκτικό στο Βενιζέλειο με την μείωση του αριθμού των αναισθησιολόγων λόγω παραιτήσεων, συνταξιοδοτήσεων και άγονων προκηρύξεων. Η αντιμετώπιση του επείγει καθώς οι ασθενείς με χρόνια χειρουργικά προβλήματα δεν μπορούν να χειρουργηθούν ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι μετά τα χειρουργεία διακόπτουν τη λειτουργία τους και τα τακτικά και απογευματινά ιατρεία.
«Οι συνάδελφοι χειρουργοί έχουν μετατραπεί σε μερικής απασχόλησης καθώς χειρουργούν σπάνια και οι συνάδελφοι ειδικευόμενοι των χειρουργικών κλινικών που γεμάτοι όνειρα επέλεξαν το Νοσοκομείο ετοιμάζονται να το εγκαταλείψουν μιας και δεν εκπαιδεύονται. Πρόκειται για πρόβλημα που υποσκάπτει το μέλλον του Νοσοκομείου με ό,τι αυτό σημαίνει για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του Νομού αλλά και της Κρήτης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Μεταξύ άλλων τα νοσοκομεία κινδυνεύουν λόγω:
- Απουσίας άμεσης αναπλήρωσης των κενών των ιατρών που συνταξιοδοτούνται ή παραιτούνται με αποτέλεσμα τα κενά να διογκώνονται χρόνο με το χρόνο.
- Καθήλωσης των αμοιβών, απουσίας σοβαρών κινήτρων για τη στελέχωση των Νοσηλευτικών μονάδων, τη στιγμή που οι Έλληνες ιατροί βρίσκουν διέξοδο, όντας περιζήτητοι, στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό.
- Οι ολοένα και χειρότερες συνθήκες εργασίας σε ό,τι αφορά την διοίκηση, την οργάνωση, την καθημερινότητα, την εφημερία αλλά και την επιστημονική εξέλιξη μέσα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το κάνουν μη ελκυστικό για τους νέους ιατρούς αλλά ακόμη και για αυτούς που ήδη το υπηρετούν.
Ως λύση στο ζήτημα ο Ι.Σ.Η. προτείνει τα εξής:
• Άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων και των θέσεων ιατρών που είναι προς συνταξιοδότηση.
• Άμεση αλλαγή του χρονοβόρου τρόπου κρίσεων επιμελητών από πανελλαδικό επίπεδο σε επίπεδο ανά ΔΥΠΕ ή νοσοκομείο.
• Άμεση παροχή οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων στους Ιατρούς του ΕΣΥ.
Κεντρική φωτογραφία από serezniy via vista.create
Δείτε επίσης:
Βενιζέλειο: Σκέφτονται ακόμα και την παραίτηση οι διευθυντές επτά κλινικών
Βενιζέλειο: Μετά τα χειρουργεία, σταματούν και τα τακτικά & απογευματινά ιατρεία
"Το νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται υπό κατάρρευση και πλήρη αποσύνθεση"
Μετά το νοσοκομείο Ρεθύμνου, «γονατίζουν» και το Βενιζελειο, με το δόγμα της… επίταξης!
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη