ΚΡΗΤΗ
Σ.Βαρδάκης: «Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των γυναικών για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς διακρίσεις και ανισότητες»
"Το γυναικείο κίνημα είναι δυναμικό και πρωτοπόρο στη διεκδίκηση δικαιωμάτων έως και σήμερα"
SHARE:
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:
«H 8η του Μάρτη καθιερώθηκε παγκοσμίως ως ημέρα τιμής του αγώνα των γυναικών για ισότητα των δύο φύλων στους χώρους εργασίας, στις αμοιβές, στη συμμετοχή στα κοινά και στην πρόσβαση σε θέσεις εξουσίας.
Το γυναικείο κίνημα είναι άρρηκτα δεμένο με το εργατικό κίνημα. Πέρα από την εξίσωση των μισθών γυναικών και ανδρών, οι εργάτριες της Νέας Υόρκης στην κλωστοϋφαντουργία, στις 8 Μαρτίου του 1857, κατέβηκαν σε απεργία και διαδήλωσαν για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη μείωση των ωρών εργασίας από δεκαέξι ώρες ημερησίως, σε δέκα.
Το γυναικείο κίνημα είναι δυναμικό και πρωτοπόρο στη διεκδίκηση δικαιωμάτων έως και σήμερα. Τον 19ο αιώνα, παρουσιάστηκε το κοινωνικό κίνημα του φεμινισμού, με στόχο την εξάλειψη κάθε φυλετικής ανισότητας. Από το τέλος του 19ου αιώνα, αρχίζει η γυναίκα σε όλο τον κόσμο να αποκτά δικαιώματα ψήφου και να διεκδικεί θέση στα δημόσια και κυβερνητικά αξιώματα. Στις αρχές του 20ου αιώνα αναπτύχθηκε σε όλη την Ευρώπη ένα δυναμικό κίνημα διεκδίκησης της γυναικείας ψήφου από τις «σουφραζέτες». Στην Ελλάδα οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1952.
Το κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, την ίση αμοιβή στην εργασία, την εξάλειψη της βίας εναντίον τους, τον έλεγχο στο σώμα τους, την ίση συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και πρωτοστατεί στην υπεράσπιση του πλανήτη, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.
Τα αιτήματα για ισότητα είναι και θα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, όσο οι κυβερνήσεις επιλέγουν να εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, βάζοντας τα δικαιώματα και τις ζωές των ανθρώπων σε δεύτερη μοίρα.
Στην Ελλάδα τα τελευταία δυόμισι χρόνια διαπιστώνουμε ότι οι συμπεριληπτικές πολιτικές και πολιτικές για την ισότητα των φύλων απουσιάζουν από την κυβερνητική ατζέντα, ενώ προτάσσεται ο παραδοσιακός ρόλος της γυναίκας, αυτός της συζύγου, της μητέρας, της νοικοκυράς, με ταυτόχρονη απαξίωση των κατακτήσεων των γυναικείων και φεμινιστικών κινημάτων όλων αυτών των ετών.
Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των γυναικών για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς διακρίσεις και ανισότητες».