ΚΡΗΤΗ
Σ.Βαρδάκης: Η ουσιαστική στήριξη του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων τουρισμού δεν ήρθε ποτέ
Μήνυμα Σ.Βαρδάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
SHARE:
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, όπως αυτή καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το 1970, ο Σωκράτης Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο τουρισμός γίνεται βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την Ελλάδα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία. Η χώρα μας κατάφερε να αποκτήσει ανταγωνιστική θέση διεθνώς, μέσα από υψηλού επιπέδου τουριστικά προϊόντα, παροχές και υπηρεσίες.
Πλέον, η παγκόσμια τάση είναι ο τουρισμός να είναι φιλικός ως προς τον άνθρωπο και ως προς το φυσικό περιβάλλον. Η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο περιηγητικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, αλλά και ο τουρισμός των πόλεων (city breaks), διευρύνει χωρικά και χρονικά την κατανομή της τουριστικής βιομηχανίας, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό, όλους τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς τομείς και καθιστώντας την τουριστική ανάπτυξη ακόμα πιο βιώσιμη.
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού μας βρίσκει εν μέσω υγειονομικής κρίσης, η οποία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί βαρύ πλήγμα στον παγκόσμιο τουρισμό. Στην Ελλάδα, η φετινή τουριστική περίοδος, επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία, μα ακόμα περισσότερο από τις πολιτικές επιλογές και τους λανθασμένους χειρισμούς της Κυβέρνησης, που προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην Ελληνική οικονομία. Ο αριθμός ανέργων φαίνεται να μεγαλώνει και να προστίθεται σε ένα συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο ήδη από το χειμώνα του 2019 - 20. Επιπρόσθετα, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις έμειναν κλειστές και είναι αμφίβολο αν θα επαναλειτουργήσουν κάτω από το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελούν τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούνιο ανήλθε φέτος στο 18,3%, έναντι του διορθωμένου προς τα κάτω 17,1% τον Ιούνιο του 2019. Ενώ σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται το Αιγαίο (28,6% τον Ιούνιο 2020 από 13,8% τον Ιούνιο 2019) και η Κρήτη (20,9% από 11,4%), περιοχές στις οποίες ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και οικονομίας.
Η ουσιαστική στήριξη του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού δεν ήρθε ποτέ. Τα στοιχεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καθιστούν άμεση την ανάγκη για σχέδιο επαναπροσδιορισμού του Τουρισμού και ανάκτησης του χαμένου εδάφους».