ΚΡΗΤΗ

Ριζική αλλαγή στο κέντρο του Ηρακλείου - 53 στρέμματα αποκτούν νέα μορφή!

Αυτά είναι τα δέντρα και οι τόποι όπου θα φυτευθούν - Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν

Ριζική αλλαγή στο κέντρο του Ηρακλείου - 53 στρέμματα αποκτούν νέα μορφή!

Η παρουσίαση - ανάλυση της μελέτης που κέρδισε το Α' Βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Η ανάπλαση περιλαμβάνει συνολική έκταση 53 στρεμμάτων και αφορά στην αναμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας και στη σύνδεσή της με τις πλατείες Δασκαλογιάννη, Αρχαιολογικού Μουσείου και Ν. Καζαντζάκη, καθώς επίσης και την ανάπλαση των οδών Δουκός Μποφώρ, τμήματα των λεωφώρων Δημοκρατίας και Ικάρου, δρόμοι που οριοθετούν την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η παρουσίαση έγινε από τον μελετητή και αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Γιάννη Γιαννούτσο, τον επίκουρο καθηγητή Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Δημήτρη Παπάζογλου καθώς και την πολιτικό μηχανικό και Ειδικό Σύμβουλο κυκλοφοριακής μελέτης κ. Μαρία Γιαννουλάκη.

«Το αγαλματίδιο της "Θεάς των Όφεων" αποτέλεσε την έμπνευση για την αρχιτεκτονική μελέτη η οποία περιέχει πολλά στοιχεία, χρώματα και υφές από την Κρήτη. Η πλατιά φούστα με τους φραμπαλάδες και τις επτά επάλληλες σειρές που πέφτουν η μία πάνω στην άλλη σχηματίζουν ένα σταθερό μοτίβο δημιουργώντας ένα ρυθμό. Η κεραμιδωτή αυτή δομή καθώς και τα χρώματα αναλύθηκαν στην απόχρωση και την τονικότητα τους ώστε να σχηματιστεί η τελική μορφή της πρότασης για την ανάπλαση της περιοχής μελέτης» ανέφερε κατά την παρουσίαση του ο κ. Γιάννης Γιαννούτσος.

thea ton ofeon

Υλικά υδαταπορρόφησης και δροσισμού της πλατείας

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Παπάζογλου ανέλυσε με απλά λόγια το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα υλικά αλλά και τα χρώματα ώστε να μειωθεί η θερμότητα που εκπέμπουν τα υλικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με δυο λόγια ανέλυσε το πώς θα μετατραπεί σε βιοκλιματική η πλατεία Ελευθερίας ώστε να αποτελεί και ένα σημείο δροσιάς και ανάσας για τους επισκέπτες κατά τους θερινούς μήνες, πράγμα το οποίο δε συμβαίνει σήμερα καθώς τα μάρμαρα αντανακλούν υψηλό φορτίο θερμότητας και την επιστρέφουν στο περιβάλλον.

«Η δαπεδόστρωση ενοποιεί όλη την περιοχή μελέτης ενώ πρόκειται να γίνει χρήση μιας οικογένειας εντόπιων υλικών όπως φυσικοί σχιστόλιθοι, κυβόλιθοι, τσιμεντόχρωμα με χαλαζία και άμμο, πεζοδρόμια θα κατασκευαστούν με ψηφίδα και βότσαλο με τουλάχιστον τέσσερις διαβαθμίσεις το καθένα σε ότι αφορά την απόχρωση, την τονικότητα αλλά και τις οπτικές ιδιότητες, όπου η συμβολή του Δημήτρη Παπάζογλου ήταν εξαιρετικά καθοριστική» ανέφερε ο κ. Γιαννούτσος.

Παράλληλα τόνισε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην τεχνική τοποθέτησης τους στο έδαφος και την τραχύτητα ώστε να διασφαλιστεί η υδαταπορρόφηση και ο δροσισμός της πλατείας.

giannoutsos papazoglou

Ποια δέντρα θα φυτευθούν στις περιοχές μελέτης

Βέβαια στην βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας, σύμφωνα με τη μελέτη, θα συμβάλλει σημαντικά ο εμπλουτισμός της δενδροφύτευσης γύρω από την μελέτη περιοχής. Δημιουργούνται πέντε ξέφωτα εντός της πλατείας τα οποία γίνονται σημεία στάσης και χαρακτηρίζονται από τον κατάλληλο φωτισμό και πέργκολες π.χ. ξέφωτο με βουκαμβίλιες και ξέφωτο με γιασεμί. Παραμένει η δενδροφύτευση ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πρασίνου που θα συνδεθεί με το γειτονικό πάρκο Γεωργιάδη.

«Χαρτογραφούνται τα υγιή δέντρα και καταγράφονται όσα πάσχουν και χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη διάσωση τους. Διαπιστώνεται ο ελάχιστος χώρος που υπάρχει σήμερα για να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα των δέντρων καθώς και η κακή εικόνα παραμέλησης των υφιστάμενων» επισήμανε κατά την ανάπτυξη της μελέτης ο κ. Γιαννούτσος.

Περί του Μουσείου προτείνεται να φυτευτούν ελιές και αγριελιές, κεντρικά της πλατείας Ελευθερίας, περί του πάρκου Γεωργιάδη και της λεωφόρου Δημοκρατίας προτείνονται κωνοφόρα, αειθαλή και πλατύφυλλα. Στον πυρήνα της πλατείας, στα ξέφωτα, προτείνονται οικογένειες αρωματικών φυτών. Περί των Ενετικών Τειχών προτείνονται κωνοφόρα, αειθαλή και θάμνοι. Περί της λεωφόρου Ικάρου προτείνονται καλλιεργούμενα είδη όπως μανταρινιές, λεμονιές, πορτοκαλιές κ.α. ενώ τέλος στη ζώνη περί των Τειχών προτείνονται κωνοφόρα δέντρα.

eikona 14....

eikona 15aaa

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όλο αυτό αποτελεί το προσχέδιο της αρχιτεκτονικής μελέτης που έλαβε το Α’ βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργάνωσε ο δήμος Ηρακλείου. Με δεδομένο ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο και σύντομα θα έχουμε μία νέα δημοτική Αρχή στο Ηράκλειο δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών για την υλοποίηση της βραβευμένης μελέτης.

koino

 

Δείτε επίσης:

Εντυπωσιάζει η τελική μορφή για την πλατεία Ελευθερίας- Δείτε φωτογραφίες

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση