ΚΡΗΤΗ

Ρίχνει "κάστρα" και ιππεύει προς την Παραολυμπιάδα ο Μιχάλης Καλαράκης

Στα 9 του ξεκίνησε θεραπευτική ιππασία και "κόλλησε". Έκτοτε έφυγε από το σπίτι για σπουδές και τώρα επιστρέφει με την καλύτερη παρέα: το άλογό του, τον Τόνι και με βλέψεις για το "Παρίσι 2024"

Ρίχνει "κάστρα" και ιππεύει προς την Παραολυμπιάδα ο Μιχάλης Καλαράκης

Στα 9 του χρόνια ανέβηκε για πρώτη φορά σε άλογο και μάλιστα κατόπιν μεγάλης προσπάθειας από το περιβάλλον του να τον πείσει, καθώς ήταν υψοφοβικός. Κι όχι μόνο ανέβηκε, αλλά του άρεσε και ακολούθησε μια πορεία (μόνο) ανοδική - τόσο στην ιππασία όσο και στη ζωή του! Η θεραπευτική ιππασία αποτέλεσε για εκείνον την αφετηρία και στα 14 του χρόνια ξεκίνησε την αθλητική του σταδιοδρομία. 

Ο λόγος για τον Μιχάλη Καλαράκη, ο οποίος από την παιδική του ηλικία δίνει καθημερινές μάχες, και μέρα με τη μέρα ξεπερνάει τον εαυτό του, βάζει στόχους και τους επιτυγχάνει.

Για τον 25χρονο Ηρακλειώτη η ιππασία και η προσωπική του ζωή είναι δύο δρόμοι παράλληλοι: όσο εξελισσόταν στην ιππασία, εξελισσόταν και σαν άνθρωπος αλλά και ως προς την ανεξαρτησία του. Για έναν άνθρωπο με αναπηρία, άλλωστε, τίποτα δε θεωρείται αυτονόητο. Κάθε ένα από τα "σκαλοπάτια" που ο Μιχάλης Καλαράκης έχει ανέβει στη ζωή του κρύβει ηθικό απόθεμα, υπομονή, πείσμα και σκληρή δουλειά κυρίως από τον ίδιο αλλά και από την ομάδα των ειδικών που τον συντροφεύουν. 

Κρύβει όμως και ένα μεγάλο στήριγμα που λέγεται "οικογένεια". Γιατί αν η οικογένεια δεν δείξει εμπιστοσύνη, δεν αφήσει χώρο και δεν επιτρέψει στο δικό της άνθρωπο να βγει από την "γυάλα" προστασίας, δε θα μπορέσει να γίνει η υπέρβαση.

Στα 9-10 του χρόνια, ο Μιχάλης έλεγε στη μητέρα του ότι θέλει να σπουδάσει στην Αθήνα και να φύγει μακριά από την οικογενειακή "αγκάλη". Το'πε και το'κανε! Και όχι μόνο έζησε μόνος για πέντε χρόνια, αλλά έχει περάσει όλα του τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο όπου σπούδασε Ψυχολογία και αυτό το διάστημα ολοκληρώνει την πτυχιακή του εργασία.

Μιχάλης Καλαράκης

Λίγο πριν την πανδημία, στην Αθήνα, ο 25χρονος έβαλε στον "πάγο" το αγαπημένο του χόμπι για λόγους πρακτικούς: οι μεγάλες αποστάσεις της πρωτεύουσας και η μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθιστούσαν σχεδόν απαγορευτική την ενασχόληση. Επιστρέφοντας όμως στα πάτρια εδάφη, η "κλεισούρα" της πανδημίας τον ώθησε να αναζητά τρόπους για να ... βγει από το σπίτι!

Μία μέρα έστειλε μήνυμα στην προπονήτριά του Μαριάννα Γραμματικάκη λέγοντάς της ότι θέλει να κάνει ένα μάθημα την επόμενη ημέρα, οπωσδήποτε! Εκείνη δεν του χάλασε χατίρι κι έτσι ο Μιχάλης επέστρεψε στο γνώριμο για εκείνον, ιππικό όμιλο!

Πλέον ο Μιχάλης έχει επιστρέψει με μεγάλους στόχους και ολυμπιακά όνειρα και ήταν...σαν να μη σταμάτησε ποτέ να ιππεύει! Στον τελευταίο του αγώνα ο Μιχάλης παρουσίασε ένα πρόγραμμα freestyle με μουσική - και μάλιστα παραδοσιακή - και η βαθμολογία ήταν τέτοια ώστε πλέον μπορεί, ρεαλιστικά, να κοιτάζει ... κατά Παρίσι μεριά!

Ο Μιχάλης Καλαράκης και η Δήμητρα Ελένη Παντεχάκη αποτελούν την Εθνική Ομάδα Παραολυμπιακής Ιππασίας, είναι και οι δύο Κρητικοί και μάλιστα και οι δύο μαθητές της Μαριάννας Γραμματικάκη.

Αν μη τι άλλο, τα δύο παιδιά, αποτελούν τα καλύτερα πρότυπα για παιδιά με αναπηρία που αναζητούν τρόπους να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να εξελιχθούν σε αθλητές παραολυμπιακής ιππασίας.

Μιχάλης Καλαράκης Δήμητρα Ελένη Παντεχάκη

Τα δύο παιδιά βρίσκονται αυτό το διάστημα στην Ολλανδία,όπου θα παραμείνουν για συνολικά τρεις εβδομάδες, συμμετέχοντας σε δύο διεθνείς κορυφαίους αγώνες Παραολυμπιακής Ιππασίας με συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Η αμαζόνα της Κρήτης Δήμητρα Ελένη Παντεχάκη με το άλογο της Miss Olimpia η οποία έχει κατακτήσει την πρόκριση της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιππασίας 2022 θα συμμετάσχει στους αγώνες αυτούς για να καταφέρει να ανέβει στην ατομική κατάταξη και να πλησιάσει το όνειρο της συμμετοχής στην επόμενη Παραολυμπιάδα στο Παρίσι 2024.

Ο Μιχάλης Καλαράκης, ο οποίος μάγεψε με την τελευταία του εμφάνιση στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, επιδιώκει την πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιππασίας 2022 με το άλογο του Τονυ.

Η προπονήτρια τους κ. Μαριάννα Γραμματικάκη δήλωσε: «το κατόρθωμα είναι μεγάλο, συνδυάστηκαν οι αθλητές, με τα άλογα την στιγμή που οι φορείς έχουν πιστέψει σε αυτή την προσπάθεια. Ευχομαι να δοθεί ένα κοινωνικό μήνυμα μέσα από αυτή την αποστολή και να έρθουν στην ιππασία άτομα με αναπηρία, ξεπερνώντας τα όρια και τους φόβους τους».

Μιχάλης Καλαράκης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση