ΚΡΗΤΗ

Ρέθυμνο: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σημαντικότητα της μέλισσας και των προϊόντων της

Σκοπός της ημερίδα ήταν να ενημερωθούν οι μελισσοκόμοι και όχι μόνο, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της διατροφικής αλυσίδας

Ρέθυμνο: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σημαντικότητα της μέλισσας και των προϊόντων της

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 από 11.00 έως 17.00 στην  αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Ωδείου Ρεθύμνης  η  ημερίδα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνης «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ» με θέμα: «Η σημαντικότητα της μέλισσας και των προϊόντων της στην διατροφή μας και στην ζωή του πλανήτη» την οποία παρακολουθήσαν ελεύθερα οι Μελισσοκόμοι της Κρήτης αλλά και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος.

Η ημερίδα, αποτέλεσε μία ακόμη δράση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνης "ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ"  με απώτερο στόχο να ενημερωθούν οι μελισσοκόμοι και όχι μόνο, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της διατροφικής αλυσίδας η οποία λόγο της κλιματικής αλλαγής υφίσταται σημαντικές παρεμβάσεις, στην ποιοτική βελτίωση των προϊόντων της κρητικής μέλισσας και στην ανάδειξη της αξίας των προϊόντων αυτών, τόσο για όφελος των μελισσοκόμων παραγωγών όσο και των καταναλωτών.

Οι μελισσοκόμοι σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα σκληρό αθέμιτο ανταγωνισμό με εισαγόμενα ποιοτικά υποβαθμισμένα προϊόντα της μελισσοκομίας, τις παράνομες ελληνοποιήσεις του μελιού και τον σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό.

Η ανάδειξη λοιπόν των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων της μέλισσας και η βελτίωση τους μέσα από καλές πρακτικές αποτελούν ένα δυνατό εργαλείο αντιμετώπισης του εισαγόμενου ανταγωνισμού.     

ημερίδα

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν με ιδιαίτερα εποπτικό τρόπο οι παρακάτω θεματικές ενότητες:

"Να σώσουμε τις μέλισσες και τους μελισσοκόμους" με την κ. Κατερίνα Καρατάσου, Κτηνίατρο και Επόπτρια μελισσοκομίας Κ.Μ Λάρισσας η οποία ανέδειξε τα σημαντικά προβλήματα της Μελισσοκομίας σαν αποτέλεσμα όχι πλέον της κλιματικής αλλαγής αλλά της κλιματικής κρίσης που πέρασε το κατώφλι της καθημερινότητας μας με τραγικές, για πολλούς, συνέπειες  

"Δωρεάν  δενδροφυτεύσεις με μελισσοκομικά - κτηνοτροφικά φυτά  για την βελτίωση της παραγωγής  - AZA_Arid Zone Afforestation NPO - Παρουσίαση δράσης". Ο κ. Αθανάσιος Βασιλειάδης, Γενικός Διευθυντής της ΑΖΑ και ο κ. Νικόλαος Δημόπουλος, οικονομικός σύμβουλος παρουσίασαν ένα "μοναδικό εργαλείο" στον αγώνα για την κλιματική κρίση ενώ μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων για την σχετική δράση. Μία ιδιαίτερη τεχνολογία "πατέντα" η οποία εφαρμόζεται στις δενδροφυτεύσεις στα νέα φυτά, τα οποία πλέον δεν χρειάζονται φροντίδα ποτίσματος και λίπανσης. Μια τεχνολογία η οποία εξασφαλίζει το αποτέλεσμα των δεδνδροφυτεύσεων, χρηματοδοτούμενη από διάφορα προγράμματα, ενώ εκφράστηκε και η πρωτοβουλία συνεργασίας δενδροφυτεύσεων με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης "ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ"        

"Μέλισσες, Περιβάλλον και Μικρόβια: Μία συμβιωτική σχέση που απειλείται"Ο κ.Νίκος Ασούτης Διδάρας, Κτηνίατρος, Διδάκτωρ τμήματος Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέτρεψε την φοβία των μικροβίων, αναφέρθηκε στα "καλά μικρόβια" και πως αυτά επιδρούν θετικά τόσο στην ζωή της μέλισσας, των προϊόντων της αλλά και στον άνθρωπο, καθώς και στις διαδικασίες προστασίας αυτών των χρήσιμων μικροβίων από τον μελισσοκόμο.
" Η Ανάδειξη του Κρητικού θυμαρίσιου μελιού με τη χρήση ενόργανης χημικής ανάλυσης" Η κα Πατεράκη Αγγελική Χημικός, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Χημικών Μηχανικών - Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ), Πολυτεχνείου Κρήτης, παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Κρητικού θυμαρίσιου μελιού, τις υψηλού επιπέδου εργαστηριακές αναλύσεις του πανεπιστημίου με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει και χρησιμοποιεί και τις δυνατότητες αξιοποίησης αυτών των τεχνολογιών από τους μελισσοκόμους.

"Ο ρόλος και οι δυνατότητες οργάνωσης των Μελισσοκόμων - Ομάδες παραγωγών και τα οφέλη τους" Ο κ.  Αλέξανδρος Στεφανάκης, Διδάκτωρ Κτηνιατρικής -Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος στην "Βιοερευνητικά Εργαστήρια ΑΕ" παρουσίασε τα οφέλη από τα "συνεργατικά σχήματα" για τους Μελισσοκόμους και τους παραγωγούς γενικότερα, τόνισε τους κινδύνους του αθέμιτου ανταγωνισμού, τις στρεβλώσεις της αγοράς, τόνισε τα αρνητικά αποτελέσματα της αδράνεια των παραγωγών και τον εφησυχασμό μπροστά στο χορό των επιδοτήσεων.         

"Κατάσταση της υγείας των μελισσοσμηνών στην Κρήτη - Εργαστηριακές εξετάσεις ασθενειών και γόνου. "  Ο κ. Ι. Τωμαζινάκης μέσα από μία συνεργασία των κτηνιάτρων των κτηνιατρικών εργαστηρίων Χανίων Π. Κούρσου, Ι Σκανδαλάκης, Ι. Τωμαζινάκης και Ηρακλείου Αρ. Κατζαγιαννακης, του Υπ.Α.ΑΤ. παρουσίασε τις ασθένειες που εχουν εντοπισθεί στην Κρήτη και πως αυτές επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας των μελισσοσμηνών και του γόνου.
"Εισαγωγή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα B-THENET και στις πρώτες 20 καλές πρακτικές"  Ο κ. Μιχάλης Τσιγγένης παρουσίασε την πρώτη πλατφόρμα για τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους το "B-THENET". Στόχος της πλατφόρμας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είναι να "συλλέξουμε καλές μελισσοκομικές πρακτικές και καινοτομίες και να τις συζητήσουμε μεταξύ μελισσοκόμων, συμβούλων και άλλων ενδιαφερομένων σε 15 γλώσσες μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας "B-THENET".

"Παρουσίαση Κυψέλης ROYAL BEEHIVE" Η κα Έλενα Ρακοβετσκαγια - Υπεύθυνη Πωλήσεων της ROYAL BEEHIVE παρουσίασε την ομώνυμη καινοτόμο κυψέλη, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της και στα οφέλη που έχει αυτή για τον Μελισσοκόμο.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκης  ο οποίος συνεχάρη τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης "ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ"  για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, που στόχο έχει να αναδείξει την πολύπλευρη προσφορά της μέλισσας, η οποία είναι καθοριστική για την επιβίωση ολόκληρου του πλανήτη, ενώ όπως τόνισε, "στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επενδύουμε έμπρακτα στον κλάδο αυτό, με την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-27 και παρεμβάσεις συνολικού ύψους άνω των 61 εκατομμυρίων ευρώ, να αφορούν αποκλειστικά την μελισσοκομία, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του κλάδου."
Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Χνάρης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης Γιώργης, ο κ Βάμβουκας Μιχαήλ, Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Επιχειρηματικότητας.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους, ο Προέδρος του ΣΠΕΒΔ κ. Τσιγγένης Μιχάλης, ο κ. Ηλίας Χαλακατεβάκης μέλος ΔΣ ΣΠΕΒΔ, ο κ. Μπεμπλιδάκης Μιχάλης από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Χανίων, ο κ. Βινιεράκης Γιώργος, Προέδρος κτηνοτρόφων Ρεθύμνου, ο κ. Bασίλης Μανουράς, Πρόεδρος  Κτηνοτρόφων Ανωγείων, ο κ. Ηλίας Μοσχάκης Δ/ντης των ΚΤΕΛ Ρεθύμνου, ο Διευθυντής Παραρτήματος Κρήτης TUV Austria κ. Ξηρομεράκης Φανούριος, ο κ. Ψαρουδάκης Κων/νος κτηνίατρος ΕΛΓΑ, η κα Ευαγγελία Μπιρμπίλη κτηνίατρος ΑΣΕΑΡ, ο κ. Πέτρος Κασωτάκης, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Ρεθύμνου  και άλλοι επίσημοι.

Την ημερίδα οργάνωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρεθύμνης  «ΜΕΛΙΤΤΕΥΣ» με την υποστήριξη: ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση