ΚΡΗΤΗ
Ρέθυμνο - Γιώργος Παπανδρέου: Να προλάβουμε τα μεγάλα γεγονότα από τις περιβαλλοντικές καταστροφές που βλέπουμε μπροστά μας
Το συμπέρασμα του 25ου Συμποσίου της Σύμης
«Τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής που ζούμε σήμερα με το πιο δύσκολο τρόπο, όπως με τις καταστροφές από τις φωτιές όχι μόνο, με τον καύσωνα αλλά και με τις καταστροφές τις περιβαλλοντικές σε όλο τον κόσμο, συζητήσαμε στο 25ο Συμπόσιο της Σύμης, διαπιστώνοντας ότι η ανθρωπότητα πρέπει να αντιμετωπίσει συστηματικά τα θέματα μιας μετάβασης σε μία πιο πράσινη περιβαλλοντική, πιο δίκαιη συμμετοχική κοινωνία και ταυτόχρονα να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση».
Αυτό δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στη λήξη του Συμποσίου της Σύμης στο Ρέθυμνο τονίζοντας ότι: «Εδώ στο συμπόσιο όλα αυτά που συμβαίνουν, τα έχουμε συζητήσει εδώ και πολλά χρόνια, εδώ και 25 χρόνια, προβλέποντας ότι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ως κοινωνίες, κάθε χώρας, κάθε κοινότητας αλλά και μεταξύ μας στη Διεθνή Κοινότητα. Να δουλέψουμε με τη νέα γενιά, με τους ακτιβιστές, με όλους τους ανθρώπους που παλεύουν για όλα αυτά τα μεγάλα θέματα, ώστε από κοινού, ως μία μεγάλη κοινότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και όχι να τις αντιμετωπίζουμε αφού έχουν γίνει οι καταστροφές». Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, οφείλουμε να προλάβουμε τα μεγάλα αυτά γεγονότα που βλέπουμε μπροστά μας και αυτό ήταν το συμπέρασμα του Συμποσίου της Σύμης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.
«Ελπίζω αυτά τα μηνύματα, να είναι μηνύματα που να πάνε σε όλο τον κόσμο, για να έχουμε μία εποχή συνεργασίας, αντιμετώπισης όλων αυτών των μεγάλων ζητημάτων και προβλημάτων», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας παράλληλα πως το μεγάλο ζητούμενο για τις νέες γενιές αλλά και για το τι κόσμο θα έχουμε το 2030, για το τι κόσμο δηλαδή περιμένουμε, θα πρέπει να είναι η γνώση πως έχουμε δυνατότητες ως ανθρωπότητα: «…πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι και σίγουροι ότι έχουμε μεγάλες δυνατότητες, έχουμε τεράστιες δυνάμεις ως ανθρωπότητα. Το θέμα όμως είναι το πώς αξιοποιούμε όμως αυτές τις δυνάμεις, αυτό τον πλούτο που υπάρχει παγκοσμίως, για την τεχνολογία, τις γνώσεις που υπάρχουν αλλά και που έχει η νέα γενιά, που έχει απεριόριστες δυνατότητες. Αυτό είναι το καθοριστικό για το αν θα έχουμε δηλαδή έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο και θα έλεγα και πιο υποφερτό, διότι έρχονται εποχές μεγάλων περιβαλλοντικών καταστροφών. Ή θα πάμε σε μία κοινωνία μεγάλων ανισοτήτων, μεγάλων συγκρούσεων και αδικιών, θα έλεγα δηλαδή, μία βάναυση κοινωνία με βία. Βεβαίως θα είναι μία νέα γενιά που αντί να της κληροδοτήσουμε έναν πλανήτη με όλες τις ωραίες παραδόσεις με ωραίες ιδέες για τη δημοκρατία, με ιδέες για την αλληλεγγύη, για την κοινωνία και ιδέες συνεργασίας, θα κληροδοτήσουμε μία κοινωνία συγκρούσεων, πόλωσης και βίας. Αυτή είναι ίσως η πιο μεγάλη πρόκληση που έχει ζήσει ποτέ η ανθρωπότητα. 'Αρα τεράστιες οι ευθύνες της νέας γενιάς αλλά και η δική μας ευθύνη να δώσουμε στη νέα γενιά όλα τα εργαλεία, και όλες τις δυνατότητες για να αντιμετωπίσει αυτά που έρχονται και αυτά που ζουν ήδη».