Ψήφισμα του ΤΕΕ-ΤΑΚ για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

"Δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε εισβολή σε ξένη χώρα.  Και αυτό γιατί το `δίκαιο` των όπλων, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δίκαιο των εθνών". 

Στο ψήφισμά αναφέρεται αναλυτικά:

"Το ΤΕΕ ΤΑΚ καταδικάζει απερίφραστα και απόλυτα, μέσω εισβολής σε ξένη χώρα, την προσπάθεια αναθεωρητισμού των διεθνών συμβάσεων, την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την επιβολή του δίκαιου του ισχυρότερου. Η σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών, Ουκρανίας και Ρωσίας, πιθανά να έχει αίτια βαθιά, με ρίζες στο όχι και τόσο πρόσφατο παρελθόν. Αφορμές  εύκολα υπάρχουν…. και εάν δεν υπάρχουν  εφευρίσκονται. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν η διαδικασία επίλυσης διαφορών  μέσω της ισχύος των όπλων, ή του μεγέθους και ειδικού βάρους των εμπλεκόμενων. 

Ζώντας σε περιοχή του πλανήτη, με έντονα γεωπολιτικά συμφέροντα, οι λαοί της περιοχής έχουμε νοιώσει κυριολεκτικά  `στο πετσί μας` τέτοια γεγονότα, κάποια από τα οποία μάλιστα εξακολουθούν να ταλανίζουν την παγκόσμια κοινότητα μέχρι και σήμερα.  Αλλά και η Ευρώπη, στο όχι και τόσο μακρύ παρελθόν, είχε κλασσικά τέτοια παραδείγματα, που οδήγησαν τελικώς σε παγκόσμιους πολέμους και αναδιανομή εδαφών μεταξύ κρατικών μορφωμάτων (πολλές φορές θνησιγενών). Και αν κάποιοι υποφέρουν σε κάθε περίπτωση  και είναι το μόνιμο (και πιθανά μόνο) θύμα των συρράξεων, είναι οι λαοί των εμπλεκομένων, και κυρίως αυτός που νοιώθει τις δυνάμεις κατοχής να του στερούν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού.

Δεν θα προσπαθήσουμε να δικαιολογήσουμε κάποια πλευρά.. πιθανά στα πλαίσια της προπαγάνδας και προσπάθειας (παρα)πληροφόρησης που διεξαγάγει η κάθε εμπλεκόμενη πλευρά (και όσοι βρίσκονται πίσω από αυτήν) η αλήθεια, το σωστό και το δίκαιο, είναι άγνωστες λέξεις. Ούτε θα δώσουμε άφεση αμαρτιών στην διπλωματία των ισχυρών κρατών της Ε.Ε., που διακαώς αποτρέπει (αναβάλλοντάς την για το μέλλον) την συγκρότηση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Είναι κατανοητό (αλλά όχι αποδεκτό) ότι τα οικονομικά συμφέροντα είναι κυρίαρχα, πόσο μάλλον τώρα, σε μια περίοδο που η ενέργεια και οι σπάνιες γαίες έρχονται να υπαγορεύσουν εθνικές πολιτικές και να διαμορφώσουν νέες συμμαχίες. 

Δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε εισβολή σε ξένη χώρα.  Και αυτό γιατί το `δίκαιο` των όπλων, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δίκαιο των εθνών. 

Δηλώνουμε λοιπόν αλληλέγγυοι στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, στους αμάχους, στα παιδιά της Ουκρανίας, στους πρόσφυγες και στους νεκρούς αυτού του πολέμου. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην δια της βίας επιβολή `αναθεωρητισμού`".


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ