Ψηφιακή Παιδεία: H "ασπίδα" στους κινδύνους του internet!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Το διαδίκτυο είναι κάτι που εξελίσσεται καθημερινά. Και οι κίνδυνοί του επίσης εξελίσσονται καθημερινά

Η ψηφιακή Παιδεία είναι η απάντηση στους κινδύνους του διαδικτύου, σύμφωνα με την κ. Ροδούλα Ε. Καφτάκη, η οποία ήταν η κεντρική ομιλήτρια στη διάλεξη με θέμα: «Πώς να προστατέψω το παιδί μου από τους κινδύνους του Διαδικτύου και τον Εθισμό», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Πολύκεντρο Νεολαίας Ηρακλείου.

Έχοντας την ιδιότητα της εκπαιδευτικού, η ίδια παρατήρησε ότι «τα παιδιά σήμερα δεν έχουν ψηφιακή παιδεία. Η εμπειρία μου μέσα στο σχολείο μου δείχνει ότι τα παιδιά δεν γνωρίζουν καν τι είναι το διαδίκτυο - το έχουν λίγο ακουστά, το χρησιμοποιούν από το νηπιαγωγείο. Όμως, δεν ξέρουν να προστατευτούν από τους κινδύνους». 

Το διαδίκτυο και οι κίνδυνοι εξελίσσονται καθημερινά!

Οι συμβουλές που πρέπει να δίνουμε στα παιδιά, διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία: «Διαφορετικές είναι για τις πολύ μικρές ηλικίες, διαφορετικές για έναν έφηβο», τόνισε η κ. Καφτάκη, υποστηρίζοντας ότι « αυτό που χρειαζόμαστε κυρίως δεν είναι έναν αστυνομικό πάνω από τα παιδιά. Μία απαγόρευση, μία δαιμονοποίηση. Διότι το διαδίκτυο έχει πάρα πολλές υπηρεσίες που πρέπει να χρησιμοποιούμε, αλλιώς είμαστε ψηφιακά αναλφάβητοι. Αυτό που θέλουμε είναι ψηφιακή παιδεία. Και για εμάς και για τα παιδιά μας. Να αποκτήσει δηλαδή το παιδί μία υπεύθυνη κριτική στάση απέναντι στο διαδίκτυο. Να μπορεί να αυτοπροστατευτεί και να μην χρειάζεται ο γονιός να είναι συνεχώς δίπλα του για να το προστατεύει, γιατί αυτό δεν είναι εφικτό». 

Το διαδίκτυο, όπως η σημείωσε η κ. Καφτάκη, «είναι κάτι που εξελίσσεται καθημερινά. Και οι κίνδυνοί του εξελίσσονται καθημερινά. Οπότε δεν μπορούμε πάντα να είμαστε εντελώς ενημερωμένοι γι' αυτό». 

Εν συνεχεία, η ίδια παρέθεσε τους βασικότερους κινδύνους που κρύβει: «Είναι το cyber bullying, οι διαδικτυακές απάτες, οι ψευδείς ειδήσεις (fake news), το sexting και ο εθισμός που η Ελλάδα είναι δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τον εθισμό στα κινητά τηλέφωνα και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Θεραπεία και εθισμός

«Η θεραπεία σίγουρα είναι πιο δύσκολη από την πρόληψη, Όσο πιο γρήγορα προλάβουμε αυτές τις καταστάσεις, τόσο καλύτερα. Η πρόληψη προφανώς είναι να μπαίνουν όρια και κανόνες. Αλλά και να ενθαρρύνουμε το παιδί να έχει περισσότερες δραστηριότητες στον πραγματικό, παρά στον ψηφιακό κόσμο», ανέφερε επίσης η κ. Καφτάκη, προσθέτοντας πως «δυστυχώς, η θεραπεία στα τελικά στάδια είναι παρόμοια με αυτά που έχουν τα άτομα που είναι εξαρτημένα από αλκοόλ και ναρκωτικά! Προφανώς, χρειάζεται ψυχολογική στήριξη και αποκατάσταση. Γι' αυτό κι εμείς δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην πρόληψη από πολύ μικρή ηλικία. Για να προλάβουμε τέτοιου είδους καταστάσεις πριν είναι αργά». 

Πάντως, «αν θέλει κάποιος να ενημερωθεί, σίγουρα υπάρχει υλικό», ξεκαθαρίζει η εκπαιδευτικός Πληροφορικής, επισημαίνοντας ότι  «Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου που βρίσκεται στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια προσφέρει πάρα πολύ υλικό και ενημέρωση. Και μέσα στα σχολεία οι συνάδελφοι της Πληροφορικής ενημερώνουν τα παιδιά. Ο κόσμος όμως πρέπει να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον». 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ