ΚΡΗΤΗ

Ψάχνουν και δε βρίσκουν προσωπικό! Μετά τα ξενοδοχεία ... και τα εστιατόρια!

Οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και της διασκέδασης προχωρούν ασθμαίνοντας - Παρελθόν και το "Ηράκλειο by night"

Ψάχνουν και δε βρίσκουν προσωπικό! Μετά τα ξενοδοχεία ... και τα εστιατόρια!

Σε αδιέξοδο βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και της διασκέδασης, αντιμετωπίζοντας το ίδιο πρόβλημα με τα ξενοδοχεία: έλλειψη προσωπικού! Τα προβλήματα ξεκίνησαν να καταγράφονται όταν καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ άνοιξαν ξανά, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς το προσωπικό τους αναζητώντας εισόδημα, άλλαξε κλάδο απασχόλησης.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου (ΣΕΕΔΝΗ) Μαρία Χαλβατζή - Αντωνακάκη, το πρόβλημα ξεκίνησε με την επιδοματική πολιτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι με τα επιδόματα που παρέχονταν από το κράτος κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, κατάφερναν να καλύπτουν τα έξοδά τους. Παράλληλα, σημείωσε η ίδια, παρείχε απασχόληση ο αγροτικός και ο κατασκευαστικός κλάδος, κι έτσι "όταν άνοιξαν τα μαγαζιά, ήταν δύσκολο να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας".

"Κάποιοι άλλαξαν δουλειά" - λέει η κ.Αντωνακάκη, ενώ "πολλοί φοιτητές που απασχολούνταν στα μαγαζιά μας προτίμησαν να μείνουν στις πόλεις τους λόγω οικονομίας και γιατί τα μαθήματά τους γίνονταν μέσω τηλεκπαίδευσης".

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ... ελληνικό και την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες του κλάδου αναζητούν εργαζόμενους ... με το τουφέκι, επιδιώκοντας ακόμη και ... μεταγραφές! Η κ.Αντωνακάκη κάνει λόγο για ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς καταγράφεται ό,τι και στα ξενοδοχεία: οι εργαζόμενοι να αλλάζουν εργοδότη, αν τους γίνει μια πιο δελεαστική πρόταση.

Φωτογραφία από το χρήστη Hussein Haidar Salman στο Pexels
Φωτογραφία από το χρήστη Hussein Haidar Salman στο Pexels

 

"Δε βγαίνουν οι βάρδιες"

"Έχουμε ζητήσει να υπάρξει επιδότηση της εργασίας, προκειμένου να είμαστε κι εμείς σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των εργαζόμενων" - ανέφερε η πρόεδρος του ΣΕΕΔΝΗ, περιγράφοντας το οξύτατο πρόβλημα που έχει προκληθεί στο συγκεκριμένο κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης.

"Πολλές επιχειρήσεις σκέφτονται να κλείσουν γιατί δεν μπορούν να καλύψουν τις βάρδιες τους" - είπε η ίδια, δίνοντας ένα παράδειγμα μιας μικρής καφετέριας (χωρίς εστίαση), με 10-15 τραπεζοκαθίσματα, που χρειάζεται τουλάχιστον 10 άτομα προσωπικό.

Άλλο ένα κομμάτι αυτού του "παζλ" είναι και οι τιμές στους καταλόγους που αναπροσαρμόζονται, βάσει των ανατιμήσεων στα προϊόντα που τα μαγαζιά προμηθεύονται. "Προμηθευόμαστε πια πιο ακριβά τα προϊόντα, άρα αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση των τιμών μας" - σημείωσε η Μ.Αντωνακάκη.
 

Η νυχτερινή ζωή κατεβάζει ρολά νωρίς!

Η, μετά την πανδημία, εποχή ωστόσο, σε συνδυασμό και με τα πεσμένα οικονομικά δεδομένα επηρεάζει και τη νυχτερινή ζωή της πόλης του Ηρακλείου. Το "Ηράκλειο by night" όπως το γνωρίζαμε ανήκει στο παρελθόν, με τα περισσότερα μαγαζιά να κλείνουν γύρω στις 12.30 - 01.00 μετά τα μεσάνυχτα.

"Τη νύχτα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Από τις 11.30-12.00 και μετά δεν κυκλοφορεί κόσμος - ούτε Έλληνες, ούτε ξένοι" - αναφέρει η κ.Αντωνακάκη, εξηγώντας πως "ελάχιστα είναι τα μαγαζιά που δουλεύουν το βράδυ", ενώ τα περισσότερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα κλείνουν.

Αναπόφευκτα η κατάσταση αυτή έχει συνέπειες και στην οικονομική ζωή αλλά και στην εικόνα για τους ξένους επισκέπτες που κυκλοφορώντας τις "μικρές" ώρες, αντικρίζουν μια πόλη που ... κοιμάται!

"Πρέπει να βρούμε τρόπους να δώσουμε ζωή στο κέντρο" - λέει η πρόεδρος του ΣΕΕΔΝΗ, η οποία με αντιπροσωπεία του Συλλόγου, το προσεχές διάστημα θα βρεθεί στην Αθήνα, προκειμένου να έχει συναντήσεις στα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, διεκδικώντας καλύτερες προοπτικές για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και της διασκέδασης.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση