ΚΡΗΤΗ
Πρωτοχρονιά: Ήθη και έθιμα στη δυτική Κρήτη
Την φετινή πρωτοχρονιά η υποδοχή του νέου χρόνου θα γίνει κάτω από το παλιό ρολόι της πόλης και όχι στην πλατεία της δημοτικής αγοράς καθώς το ιστορικό κτίριο ανακατασκευάζεται
Τα κάλαντα, η υποδοχή του νέου έτους με βεγγαλικά σε πλατείες και η τήρηση του εθίμου της «πρωτιάς» κυρίως για τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο μετά την έλευση του νέου έτους, αποτελούν και για τους κατοίκους της δυτικής Κρήτης αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών της περιόδου της Πρωτοχρονιάς.
Στα Χανιά, την παραμονή της πρωτοχρονιάς από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα σημείο συνάντησης πολλών είναι τα παραδοσιακά στέκια στους πεζόδρομους της παλιάς πόλης, με το αδιαχώρητο να επικρατεί στα καταστήματα εστίασης.
Την φετινή πρωτοχρονιά η υποδοχή του νέου χρόνου θα γίνει κάτω από το παλιό ρολόι της πόλης και όχι στην πλατεία της δημοτικής αγοράς καθώς το ιστορικό κτίριο ανακατασκευάζεται.
Το έθιμο της «καλής χέρας»
Την τιμητική τους έχουν τα μικρά παιδιά που επισκέπτονται νονούς, παππούδες, θείους για να τους κάνουν το ποδαρικό και να «εισπράξουν» την «καλή χέρα».
Σήμερα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, η επίσκεψη συνοδεύεται από χρηματικό ποσό που δίνει συνήθως ο παππούς, η γιαγιά, ο νονός στο παιδί. Ωστόσο παλαιότερα, η «καλή χέρα» ήταν ένα σπιτικό γλύκισμα που το έφτιαχναν οι νοικοκυρές, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες.
Το χτύπημα της καμπάνας το πρωί της Πρωτοχρονιάς, κυρίως στην ύπαιθρο, «φέρνει» μικρούς και μεγάλους μετά την εκκλησία να παίρνουν ο κάθε ένας από μια πέτρα, να κάνουν το σταυρό τους και να την πηγαίνουν μέχρι το σπίτι.
Το ρόδι και η κρεμασμένη κάλτσα στο τζάκι
Το σπάσιμο του ροδιού αλλά και της ασκελετούρας (άγριο φυτό που μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι) αποτελούν για τους Κρητικούς ιδιαίτερα σημεία αναφοράς.
Ακόμα και σήμερα σε πολλά σπίτια τα παιδιά κρεμάνε στο τζάκι μια άδεια κάλτσα με την προσμονή το ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς να βρουν μέσα σε αυτή το δώρο που περιμένουν από τον Άγιο Βασίλη.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη