Η Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου παίρνει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι γυναίκες, τα νέα ζευγάρια, η λαϊκή οικογένεια, για τους παιδικούς σταθμούς, την ακρίβεια, την πρόσβαση στην υγεία κα.
Συγκεκριμένα καλούν κάθε γυναίκα να συμμετέχει:
·Την Τετάρτη 7/9 στις 11πμ στο ΔΟΠΑΦΜΑΗ σε μια πρώτη παρέμβαση στον Δήμο για το θέμα των παιδικών σταθμών! Διεκδικούν το δικαίωμα πρόσβασης κάθε παιδιού στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ.
·Την Τετάρτη 7/9 στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο συμμετέχουν στην πλατιά σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών ώστε να συντονίσουν τη διεκδίκηση για τα ζητήματα της ακρίβειας, οργανώνοντας την αλληλεγγύη αλλά και παρεμβάσεις για τα δυσβάσταχτα βάρη που γονατίζουν σήμερα τις λαϊκές οικογένειες.
·Συμμετέχουν ΟΛΕΣ στην συνέλευση της ομάδας μας στις 14/9 για την οργάνωση του αγώνα τους!
·Την Τρίτη 20/9 στις 11πμ καλούν σε κινητοποίηση έξω από το Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα Ψυχικής Υγείας, παλεύουμε για την στελέχωση και την πλήρη λειτουργία του!
Και σημειώνουν:
"Στη συλλογική δράση, στον συντονισμό με τα σωματεία, οι γυναίκες μπορούμε να βρουν αποκούμπι και δύναμη για να παλέψουμε για τα δικαιώματα μας στην εργασία, στην υγειονομική πρόσβαση, στην μητρότητα, στην απελευθέρωση από κάθε μορφή βίας.
Σε συνθήκες ακραίων δυσκολιών βρίσκονται σήμερα οι γυναίκες, τα νέα κορίτσια, οι μητέρες των λαϊκών οικογενειών. Είμαστε στο 2022 και πάνω στα βάρη της κρίσης έχουν φορτωθεί και αυτά της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης και τώρα έχουμε και τις επιπτώσεις του πολέμου.
Αν οι γυναίκες πάσχιζαν μία φορά να επιβιώσουν σε συνθήκες μη ισότιμης πρόσβασης στη ζωή, η κατάσταση αυτή έχει οξυνθεί στις τωρινές συνθήκες που το όποιο εισόδημα εξανεμίζεται από το τσουνάμι της ακρίβειας. Το κόστος ζωής έχεις φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με την ενέργεια και τα είδη διαβίωσης να σημειώνουν καθημερινές ανατιμήσεις. Υπάρχουν εργαζόμενες που κλήθηκαν να πληρώσουν 1.000 ευρώ για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος! Υπέρογκα ποσά που σίγουρα δεν ισοσταθμίζονται με τα «ψίχουλα» των περίφημων pass, που είναι και πάλι δικά μας λεφτά!
Ακόμα και οι τιμές των ενοικίων έχουν σκαρφαλώσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα μεγάλο μερίδιο των οικογενειών, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέχρι και το 50%, να μην μπορεί να καλύψει αυτό το πάγιο έξοδο. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει και στην αύξηση των καταλυμάτων που μισθώνονται για βραχυπρόθεσμη μίσθωση, για τουριστική αξιοποίηση. Αποδεικνύεται ότι σε συνθήκες οικονομίας της αγοράς, ακόμα και η στέγαση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δικαίωμα.
Η ανεργία στις γυναίκες καταγράφεται σε υψηλά ποσοστά, ενώ και η συγκαλυμμένη της μορφή είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μιλάμε για γυναίκες χωρίς εισόδημα που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, ειδικά υπάρχουν και παιδιά, ενώ ελάχιστες έχουν πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας καθώς δυσκολεύονται να συμπληρώσου τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων με τις ελαστικές μορφές εργασίας που πλέον αποτελούν καθεστώς. Οι παχυλές, κρατικές, επιδοτήσεις στους εργοδότες για την μείωση της ανεργίας, σπάνια μετατρέπονται σε μόνιμες, επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης με σταθερή εργασία. Μετά την λήξη του προγράμματος, οι άνεργοι επιστρέφουν πίσω εκεί που ξεκίνησαν. Οι άνεργες γυναίκες αναγκάζονται διαρκώς να αποδεικνύουν ότι είναι άνεργες. Είναι υποχρεωμένες να δέχονται όποια θέση εργασίας σε όλη τη χώρα ή να αναγκάζονται να παρακολουθούν αμφιβόλου ποιότητας προγράμματα κατάρτισης απλά και μόνο για την απόκτηση μορίων. Επιδίδονται δηλαδή σε ένα συνεχόμενο κυνήγι προσόντων, για αποδείξουν ότι είναι ικανές, χωρίς όμως ουσιαστική κατάρτιση.
Στην περιοχή μας, και φέτος το καλοκαίρι ζήσαμε “το θαύμα” της βιομηχανίας του τουρισμού, με τη σεζόν να ξεκινάει με πολλές κενές θέσεις στον κλάδο. Πολλές φορές κατηγορήθηκαν και οι ίδιες οι εργαζόμενες, πως ζητάνε πολλά και γιατί δεν πάνε να δουλέψουν στα ξενοδοχεία-μεγαθήρια που υπάρχουν θέσεις. Σε τι συνθήκες όμως καλούνται να επιβιώσουν; Στην πλήρη εντατικοποίηση της εργασίας για 4-5 μήνες, με ελάχιστα ή ακόμα και χωρίς ρεπό, με 10ώρη ή 12ωρη εργασία την μέρα, με σπαστά ωράρια, με εισόδημα 700 άντε 800 ευρώ το μήνα, χωρίς το δικαίωμα για το ταμείο ανεργίας να είναι κατοχυρωμένο, και με άλλες πολλές δυσκολίες.
Με πρόσχημα την προστασία των εργαζομένων, δίνεται μία σειρά από προνόμια στις επιχειρήσεις όπως η εκ περιτροπής εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, συνεχής μετακίνηση εργαζομένων, αναγκαστικές άδειες, αναστολή συμβάσεων, τηλεργασία, η ψηφιακή κάρτα μετρητής της εργασιακής εξόντωσης, μείωση αποζημίωσης απόλυσης, ταβάνι στο μισθό κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, παραγραφή των αναδρομικών των συνταξιούχων, μείωση 50% στις δαπάνες για πρόνοια, μη ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα πολλών κλάδων που δουλεύουν γυναίκες, κλείσιμο ειδικών σχολείων, ιδρυμάτων πρόνοιας, περικοπή επιδομάτων και θεραπείών για τα ΑμεΑ και τους χρόνια πάσχοντες.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με χιλιάδες κενά στα σχολεία, ενώ μόλις το 20% των μαθητών να παίρνουν σχολικά γεύματα μόνο στην Πρωτοβάθμια.
Εργαζόμενες γυναίκες με μικρά παιδιά στον νομό μας βρίσκονται σε απόγνωση μίας και τα προγράμματα για τους παιδικούς σταθμούς καλύπτουν μόνο το 30% των αναγκών, και αντίστοιχα στα ΚΔΑΠ καλύπτεται μόνο το 8% των αναγκών.
Οξύνθηκαν τα προβλήματα και για τις νέες μητέρες που σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται δίχως στήριξη. Χάνουν τις παροχές μητρότητας, αφού δεν μπορούν να φτάσουν το απαραίτητο όριο ενσήμων, μίας και δεν δούλεψαν το προηγούμενο διάστημα λόγω και της πανδημίας.
Ενώ το μέτωπο της βίας κατά των γυναικών συνεχίζεται να αντιμετωπίζεται επιφανειακά, χωρίς την ουσιαστική στήριξη της γυναίκας που είναι θύμα βίας. Σε όλη την χώρα λειτουργούν 19 ξενώνες και 43 συμβουλευτικά κέντρα, που είναι υποστελεχωμένα, με συμβασιούχους που οι συμβάσεις έχουν ημερομηνία λήξης και μετά μένουν στον αέρα. Πού είναι η οικονομική νομοθετική συμβουλευτική κοινωνική στήριξη των γυναικών που θα αποτρέπει τους δράστες να δρουν ανενόχλητοι; Σοκ προκάλεσε η καταγγελία που έγινε πριν μερικές μέρες από γυναίκα που ο άντρας της την είχε χτυπήσει 8 φορές, και εκείνος κυκλοφορεί ανενόχλητος παρά τις καταγγελίες!
Δεκάδες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας όπως σε γυναικολογικές εξετάσεις ή σε ειδικές εξετάσεις κατά την κύηση που γίνονται μόνο από ιδιώτες. Σε μία περίοδο που η κρίση έχει πυροδοτήσει ραγδαία αύξηση των ψυχικών περιστατικών σε ενήλικες και παιδιά το Ιατροπαιδαγωγικό Ψυχικής Υγείας για παιδιά στην Κρήτη υποστελεχώνεται και πάει για κλείσιμο!
Όσο για την αγροτική οικογένεια οι τιμές στα προϊόντα έχουν κατρακυλήσει ενώ αυξάνεται υπέρογκα το κόστος παραγωγής, οι αυξήσεις στα καύσιμα, οι καθυστερήσεις αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ καθιστούν δύσκολη την επιβίωση μιας αγροτικής οικογένειας.
Για όλα τα παραπάνω η ομάδα γυναικών Ηρακλείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας καλεί κάθε γυναίκα να συμμετάσχει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα πάρουμε το επόμενο διάστημα. Στην συλλογική δράση, στον συντονισμό με τα σωματεία, οι γυναίκες μπορούμε να βρουν αποκούμπι και δύναμη για να παλέψουμε για τα δικαιώματα μας στην εργασία, στην υγειονομική πρόσβαση, στην μητρότητα, στην απελευθέρωση από κάθε μορφή βίας.
Φωτεινά παραδείγματα είναι οι αγώνες που έγιναν σε χώρους δουλειάς, οι οποίοι έγιναν εστίες αντίστασης και σημείωσαν νίκες για τους εργαζόμενους, ανέπτυξαν την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, την ταξική δράση. Υπάρχει πείρα στους εργαζόμενους, ότι όταν δεν το βάζουν κάτω, όταν οργανώνονται, όταν γίνονται μια γροθιά στα σωματεία τους, όταν διεκδικούν από την εργοδοσία, τότε γεννιέται και η ελπίδα, παίρνουν ανάσες, κερδίζουν χρόνο ώστε από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψουν τις αρνητικές εξελίξεις".