ΚΡΗΤΗ

Πρόταση για "info point" σε διάφορά σημεία της Κρήτης

Kατέθεσε με επερώτηση του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, Νίκος Χρονάκης.

No profile pic

Την πρόταση του αναφορικά με την δημιουργία "INFO POINT" ((Γραφεία Ενημέρωσης & Πληροφόρησης των Επισκεπτών της πόλης του Ηρακλείου) στην πόλη του Ηρακλείου, στην Ενδοχώρα της Κρήτης αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κρήτης που αποτελούν πύλες εισόδου του νησιού μας με στόχο την  τουριστική αναβάθμιση της Κρήτης, κατέθεσε με επερώτηση του ο  Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, Νίκος Χρονάκης.

Ειδικότερα αναφέρει:

 

"Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  έχει δημιουργήσει στην Πλατεία Νικηφόρου Φωκά   το πρωτοποριακό  "Info Point" αποτέλεσμα συνεργασίας με το ΙΤΕ ( Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας). Είναι ένα πρωτοποριακό κέντρο πληροφόρησης και τουριστικής προβολής της Κρήτης με διαδραστικά συστήματα.

Το «Γραφείο Ενημέρωσης & Πληροφόρησης των Επισκεπτών της πόλης του Ηρακλείου» (InfoPoint), το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του για το κοινό τον Αύγουστο 2014, στεγάζεται στο ισόγειο του κτηρίου Αχτάρικα. Έχει αναλάβει το σχεδιασμό δράσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού  και την αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών στην πόλη του Ηρακλείου (όπως παραγωγή τουριστικού υλικού και εκδόσεις πρακτικών οδηγών για τους ταξιδιώτες, συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού, δημιουργία δικτύων επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλες περιοχές εντός και εκτός της χώρας).

Πρόκειται για τον πρώτο οργανωμένο χώρο πληροφόρησης των χιλιάδων επισκεπτών της πόλης μας. Από το σημείο αυτό ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην πληροφορία για την πόλη και την ενδοχώρα.   

Το γραφείο φιλοξενεί τα παρακάτω διαδραστικά συστήματα πληροφοριών: 

Infocloud: Μια μεγάλη οθόνη αφής η οποία παρουσιάζει ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από μικρές  εικόνες ή λέξεις (wordcloud). Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει κάποια εικόνα/λέξη προκειμένου να δει σχετικό υλικό σε μεγάλη κλίμακα και πληροφορίες. Ο χρήστης μπορεί να περάσει σε μια επόμενη επιλογή είτε ακολουθώντας κάποια ένδειξη από το προβαλλόμενο υλικό, είτε επιστρέφοντας στο αρχικό πλέγμα εικόνων/λέξεων.

Πολύτροπος Χάρτης: Ένας συμβατικός χάρτης που "ζωντανεύει" όταν τοποθετήσει κανείς επάνω του ένα κομμάτι χαρτί. Το σύστημα περιλαμβάνει ένα τραπέζι, η επιφάνεια του οποίου είναι καλυμμένη με έναν τυπωμένο χάρτη, πάνω στον οποίο προβάλλονται θέσεις και ονόματα πόλεων ή τοποθεσιών. Οι επισκέπτες μπορούν να ακουμπήσουν στο χάρτη τετράγωνα χαρτόνια που περιβάλλονται από ένα έγχρωμο πλαίσιο. Στο κάθε χαρτόνι προβάλλεται το τμήμα του χάρτη που βρίσκεται κάτω από αυτό και στο κέντρο του υπάρχει ένας μεγεθυντικός φακός. Αν το χαρτόνι μετακινηθεί έτσι ώστε ο φακός να βρίσκεται πάνω από τη θέση μιας πόλης, παρουσιάζονται σχετικές πληροφορίες (κείμενα, εικόνες, βίντεο). 

Ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί σε αυτές, χρησιμοποιώντας εικονικά κουμπιά, τα οποία επίσης προβάλλονται στο χαρτόνι. Το χρώμα του πλαισίου κάθε χαρτονιού υποδηλώνει τη γλώσσα στην οποία παρουσιάζονται οι πληροφορίες.

Διαδραστικά έντυπα: Μέσω αυτού του συστήματος πραγματικά έντυπα μπορούν να επαυξηθούν με πολυμεσική πληροφορία και να αποκτήσουν τη δυνατότητα διάδρασης με τον αναγνώστη τους. Σε ένα τραπέζι στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα προβολής ψηφιακής πληροφορίας, βρίσκεται ένα έντυπο (π.χ. ένα φυλλάδιο) και όταν κάποιος επισκέπτης ξεκινά να το ξεφυλλίζει το σύστημα αναγνωρίζει την τρέχουσα σελίδα και προσφέρει σχετική πολυμεσική πληροφορία, με δυνατότητα προβολής είτε πάνω στο έντυπο είτε δίπλα σε αυτό. Επιπλέον, ο επισκέπτης μπορεί να αλληλεπιδράσει με το έντυπο ή την πληροφορία που προβάλλεται χρησιμοποιώντας ένα μαρκαδόρο υπέρυθρου φωτός, π.χ. να επιλέξει περιοχές ενδιαφέροντος πάνω στις ανοιγμένες σελίδες.

Διαδραστικός δίσκος Φαιστού: Το σύστημα αποτελείται από έναν περιστρεφόμενο δίσκο ο οποίος δίνει την αίσθηση του πηλού, στην επιφάνεια του οποίου προβάλλεται ο δίσκος της Φαιστού. Ο χρήστης μπορεί να περιστρέψει τον δίσκο κατά 360o προκειμένου να δει την πίσω πλευρά του δίσκου. Επίσης, αγγίζοντας τον δίσκο μπορεί να πάρει πληροφορίες για τον ίδιο και τα επιμέρους σύμβολα, τα οποία αν επιλεγούν παρουσιάζουν σχετική πολυμεσική πληροφορία.

Τέλος, αν ο χρήστης ακουμπήσει δυο δάχτυλα στην επιφάνεια και τα απομακρύνει (δηλ. την τυπική χειρονομία μεγέθυνσης σε οθόνες πολλαπλής αφής) εμφανίζεται ένα μεγεθυντικός φακός με δυνατότητα μεγέθυνσης σε πολλαπλά επίπεδα.

Be there NOW! Σε έναν τοίχο προβάλλονται σε υψηλή ανάλυση εικόνες ή βίντεο διάφορα σημεία ενδιαφέροντος μαζί με σχετική πληροφοριακή λεζάντα. Αν ένας επισκέπτης σταθεί μπροστά από τον τοίχο βλέπει ζωντανά την εικόνα του σώματός του να κινείται πάνω στην προβαλλόμενη εικόνα.

Media Gallery: Το σύστημα αποτελείται από μια οθόνη μεγάλου μεγέθους στην οποία παρουσιάζεται ένα "χαλί" από εικόνες. Ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει με το σύστημα από απόσταση κινώντας ένα από τα δύο χέρια του στον αέρα. Η κίνηση του πραγματικού χεριού αντικατοπτρίζεται στην κίνηση ενός εικονικού χεριού στην οθόνη. Αρχικά, ο χρήστης μπορεί να κινηθεί στο "χαλί" και να επιλέξει μια εικόνα απλώς αφήνοντας το χέρι του πάνω σε αυτήν. Στη συνέχεια η εικόνα εμφανίζεται σε υψηλή ανάλυση στην οθόνη, συνοδευόμενη από μια λεζάντα. Αν ο χρήστης κινήσει το χέρι του εμφανίζονται εικονικά πλήκτρα τα οποία αν πατηθούν προσφέρουν τη δυνατότητα μετάβασης σε άλλες εικόνες, χρήσης ενός μεγεθυντικού φακού και επιστροφής πίσω στο "χαλί" των εικόνων.

Κιόσκι παιχνιδιών: Το κιόσκι παιχνιδιών περιλαμβάνει μια επικλινή οθόνη πολλαπλής αφής στην οποία μπορούν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα ένας ή περισσότεροι παίκτες και υποστηρίζει πολλαπλά παιχνίδια με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. 

Διαδραστικό φωτιστικό-στήλη : Ένα φωτιστικό-στήλη το οποίο έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις δύο κολώνες και περιλαμβάνει φωτισμό LED με δυνατότητα αλλαγής χρώματος και έντασης. Το φωτιστικό αυτό αλληλεπιδρά με την κίνηση των επισκεπτών, μέσα από την δυναμική αλλαγή του χρώματος και της έντασης. 

Σταθμός Ενημέρωσης με οθόνη αφής και διάθεση 15 Tablets, με ενσωματωμένο το σύγχρονο οδηγό πλοήγησης στην πόλη του Ηρακλείου και εφαρμογή τρισδιάστατης αναπαράστασης του Ηρακλείου την εποχή της ενετοκρατίας.

 

ΚΑΤΟΠΙΝ της παραπάνω περιγραφής του πρωτοποριακού   "Info Point" ΠΡΟΤΕΙΝΩ  την ανάληψη πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Κρήτης για την δημιουργία και άλλων τέτοιων σημείων στην πόλη του Ηρακλείου, στην Ενδοχώρα της Κρήτης αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κρήτης που αποτελούν πύλες εισόδου του νησιού μας.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ 

Στα πλαίσια αναβάθμισης των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών,  τουριστικής προβολής από την Περιφέρεια Κρήτης, της πόλεως του Ηρακλείου, της Ενδοχώρας της Κρήτης αλλά και των άλλων πόλεων της Κρήτης που αποτελούν πύλες εισόδου του νησιού μας και  δεδομένων των στοιχείων που αποτυπώνονται στα επίσημα γνωστοποιημένα στοιχεία αφίξεων για το 2019 των Αεροδρομίων Ηρακλείου, Χανίων, και Σητείας που είναι 4.500.000 επισκέπτες εξωτερικού και 1.000.000 επισκέπτες Εσωτερικού.

Προτίθεστε να δημιουργήσετε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και να επιδοτηθούν από πόρους της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τους Δήμους και αλλά "Info Point" (Γραφεία Ενημέρωσης & Πληροφόρησης των Επισκεπτών της πόλης του Ηρακλείου ), όπως π.χ. στο κέντρο του Ηρακλείου ή σε σημεία όπως το αεροδρόμιο Ηρακλείου, αλλά και σε άλλες αντίστοιχα   πόλεις της Κρήτης που αποτελούν όπως αναφέρω παραπάνω πύλες εισόδου του νησιού μας, και  αυτή η πρωτοβουλία να ενταχθεί στο πρόγραμμα  τουριστικής ανάπτυξης – προβολής της Περιφέρειας Κρήτης ?? 

Με σκοπό των Info Point να προσφέρουν  ολοκληρωμένη και έγκυρη πληροφόρηση χρησιμοποιώντας την τεχνολογία στα εκατομμύρια επισκεπτών που φτάνουν στο νησί μας, στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και σε άλλες πόλεις αναζητώντας πληροφορίες για την πόλη μας  την ενδοχώρα και το νησί μας, ανακαλύπτοντας έτσι καλύτερα την ΚΡΗΤΗ και τον πολιτισμό της."

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση