ΚΡΗΤΗ
Προσμονή αλλά και αγωνία για την επιστροφή των μικρών μαθητών στα θρανία
Φόβος ότι η μετακίνηση αναπληρωτών μπορεί να προκαλέσει διασπορά του ιού ενώ τα μέτρα του Υπουργείου χαρακτηρίζονται ελλιπή.
Της Κατερίνας Μυλωνά
Το κουδούνι θα χτυπήσει και πάλι αύριο, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία της χώρας.
Μαζί με τα βιβλία και την κασετίνα, θέση στην τσάντα των μαθητών έχει μόνιμα πια η μάσκα. Μέχρι και σήμερα, τα σχολεία ενημερώνουν τους γονείς για τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών.
Ενώ οι διευθύνσεις εκπαίδευσης τρέχουν για να είναι όλα έτοιμα αύριο, εκπαιδευτικοί και γονείς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο τα μέτρα ασφαλείας που θα λαμβάνονται θα είναι αρκετά.
Παράλληλα, μένει να δούμε τι θα συμβεί με τους γονείς- αρνητές της μάσκας, που για μήνες κρατούσαν τα παιδιά τους στο σπίτι.
Τηλεδιάσκεψη γνωριμίας
Την περασμένη βδομάδα, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ,η νέα υφυπουργός, Ζέττα Μακρή και η Γενική Γραμματέας, Σίσσυ Γκίκα, είχαν την πρώτη τηλεδιάσκεψη του νέου έτους με τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης. Συμμετείχε και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης.
Συζήτησαν για την επαναλειτουργία Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ποιος αποφασίζει για τα λουκέτα
Σημειώνεται πως αρμόδιος για την επιβολή επιβολής προσωρινής αναστολής λειτουργίας επιμέρους τμημάτων καθώς και ολόκληρων σχολικών μονάδων δημοσίων και ιδιωτικών, με σκοπό την πρόληψη και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού είναι ο οικείος διευθυντής Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και όχι ο εκάστοτε Δήμος.
Σε σχετική διάταξη, αναφέρονται τα εξής «προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή/και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, δύναται να επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας επιμέρους τμημάτων σχολικών μονάδων, καθώς και ολόκληρων σχολικών μονάδων, δημόσιων και ιδιωτικών. Η απόφαση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων, δημόσιων και ιδιωτικών, και για τη διάρκεια αυτής, λαμβάνεται από τον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετά από γνώμη του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας κατ’ εφαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρούσματος της "Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες"»
Ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων
Ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Μοχού και αντιπρόσωπος στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, κ. Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης, αναφέρει στο Cretalive πως επικρατεί μία ανησυχία στα σχολεία καθώς κατά τη διάρκεια των γιορτών υπήρξε μία χαλάρωση και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, πριν ακόμα φανεί η όποια διασπορά του ιού, ήρθαν και στο Ηράκλειο, χωρίς να έχουν κάνει τεστ. Ακόμα και να είχαν υποβάλει αίτηση για τη διενέργεια τεστ, το ραντεβού, αν κλείστηκε, κανονίστηκε αφού οι εκπαιδευτικοί έδωσαν το «παρών» στα σχολεία.
Ο κ. Λαμπρογιαννάκης σημειώνει πως ο κλάδος ζητούσε το άνοιγμα των σχολείων, εξάλλου είναι σίγουρο πως η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Ωστόσο, η απόφαση για το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτιμάται ότι ελήφθη βιαστικά, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα. Εκτιμάται πως τα σχολεία ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν και μέτρα, όπως είναι ο αριθμός των αιθουσών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μόνο ανέκδοτο μπορεί να τα θεωρήσει κανείς.
Θα ήταν πιο ουσιαστικό να μειωνόταν ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, για να μην υπάρχει συνωστισμός, κάτι που δεν έγινε.
Ο πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων μαθητών Δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, αναφέρει πως η ανησυχία είναι τεράστια, ήδη οι γονείς στη Σητεία αποφάσισαν να μη στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία.
Αίτημα των γονιών είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες αλλά με ουσιαστικά μέτρα, όπως είναι η πρόσληψη εκπαιδευτικών αλλά και προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.
Η διαφορετική προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών δεν θεωρείται επαρκές μέτρο για να περιοριστεί η διασπορά.
Αναφορικά με τα Νηπιαγωγεία, ακόμα αναμένονται οι 22 από τις 32 αίθουσες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το συνωστισμό των μαθητών.
Υπάρχουν ακόμα και τάξεις Δημοτικών και Λυκείων με 25 μαθητές και δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να τις «σπάσει».
Φωτογραφία εξωφύλλου: EUROKINISSI