ΚΡΗΤΗ
Προς τον "τερματισμό" ο φάκελος για τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης
Τι είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τις επιδοτήσεις και την επίσπευση των ενισχύσεων
SHARE:
Σύντομα αναμένεται να έχουμε τα... σπουδαία σε σχέση με τον φάκελο για τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη.
“Ο κ. Αυγουλάς και η Επιτροπή του έχουν κάνει μία εξαιρετική εργασία” σχολίασε ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην ΚΣΟΣ (Δείτε ΕΔΩ).
“Παρέδωσαν τον φάκελο, υπήρξε και μία μεταγενέστερη παρέμβαση σε ένα σημείο του φακέλου που έπρεπε να συμπληρωθεί”.
Από εκεί και πέρα, “έχουμε να κάνουμε μία πρόσθετη εργασία, η οποία έχει να κάνει με κοστολογικά χαρακτηριστικά” πρόσθεσε ο κ. Βορίδης, εκτιμώντας πως “θα είμαστε αρκετά γρήγορα έτοιμοι, εντός του μηνός και θα οργανώσουμε την παράδοση του φακέλου και την υποβολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.
Οι επιδοτήσεις και η επίσπευση των ενισχύσεων
Νωρίτερα ο Υπουργός είχε αναφερθεί και στο θέμα των επιδοτήσεων.
“Ο μηχανισμός των άμεσων ενισχύσεων και των συνδεδεμένων είναι απολύτως απαραίτητος. Τον υποστηρίζουμε και τον διεκδικούμε, προκειμένου να υπάρχει μία ισορροπημένη ενίσχυση των παραγωγών μας, ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε παραγωγική διαταραχή” είπε αρχικά και συνέχισε: “Επειδή όμως ορισμένες φορές κι αυτές οι ενισχύσεις φαίνεται να μην είναι αρκετές, είναι σημαντικό το να προσπαθήσουμε να έχουμε δράσεις οι οποίες θα ενισχύουν το εισόδημα από την καλλιέργεια, παρά να βρισκόμαστε σε μία διαρκή αναζήτηση καινούργιων πόρων”.
Όπως παρατήρησε ο κ. Βορίδης, το αγροτικό εισόδημα – υπάρχουν στιγμές – που δέχεται “υψηλότατες κι εντονότατες πιέσεις” από διάφορους παράγοντες, επειδή ακριβώς η πρωτογενής παραγωγή είναι μία εξαιρετικά κινδυνώδης με μεγάλη απροσδιοριστία (και λόγω των καιρικών συνθηκών και λόγω των τιμών κλπ)”.
Συνυπολογίζοντάς τα όλα αυτά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέδειξε την ανάγκη “να υπάρχουν στα κράτη εργαλεία που θα υποστηρίζουν την παραγωγή”.
Αλλά κι από την άλλη, συμπλήρωσε ο ίδιος, “είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα, τη ανταγωνιστικότητα, το Συνεταιριστικό Κίνημα, την αύξηση της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών μας, το να αντιμετωπίσουμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές · διότι αυτές επίσης δίνουν τη δυνατότητα πραγματικού εισοδήματος στους παραγωγούς μας”.
Όσον αφορά την επίσπευση των ενισχύσεων, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε: “Είναι κάτι το οποίο κοιτάμε. Θα δώσουμε μία απάντηση άμεσα. Έχει και νομικά ζητήματα αυτό, που ίσως μπορούν να ξεπεραστούν. Έχει κι ένα ζήτημα του να προσδιορίσουμε το κόστος των τόκων. Εάν είναι μία σημαντική επιβάρυνση από πλευράς τοκοφορίας, θεωρώ ότι και σε πραγματικά ανοιχτό διάλογο με τους παραγωγούς μας, δεν θα το θέλαμε. Δεν θα θέλαμε να επιβαρυνθεί σημαντικά ο κρατικός προϋπολογισμό και να αφαιρεθούν χρήματα που θα πήγαιναν για την ενίσχυση πληττομένων κλάδων”.