ΚΡΗΤΗ

Προπόνηση στα... ρηχά για τους ναυαγοσώστες !

Ζητούν να ανοίξουν άμεσα οι πισίνες των κολυμβητηρίων

No profile pic

Σε μικρές πισίνες ξενοδοχείων αναγκάζονται να κάνουν την προετοιμασία τους οι ναυαγοσώστες, αφού τα κολυμβητήρια (του ΕΑΚΗ και του Παγκρητίου Σταδίου) διατίθενται μόνο σε αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνες ή στο προαγωνιστικό, όπως θα πει ο εκπαιδευτής ναυαγοσωστικής και καταδύσεων Μανώλης Μακριδάκης.

Η ναυαγοσωστική κάλυψη ξεκινά από τον Ιούλη, και μια και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία η προπόνηση θα έπρεπε να γίνεται στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

“Οι ναυαγοσώστες που θέλουν να προπονηθούν για να μείνουν σε καλή φυσική κατάσταση ή τα καινούργια παιδιά που θέλουν να βγάλουν το δίπλωμά τους και να βρουν εργασία, δεν έχουν μέρος να κολυμπήσουν. Δεν υπάρχει υγρός στίβος για αυτούς. Κι έτσι, ευτυχώς που υπάρχουν ορισμένοι ιδιώτες που παραχωρούν τις πισίνες τους, ώστε να γίνεται η προπόνηση υπογραμμίζει ο κ. Μακριδάκης, εξηγώντας μολαταύτα πως “οι πισίνες των ξενοδοχείων είναι μικρές. Θέλουμε τουλάχιστον μια 25αρα ή μια 50αρα πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων για να μπορούμε να προπονήσουμε έναν ναυαγοσώστη”.

Όπως θα παραδεχθεί, “σωστή εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει. Απλώς κάνουμε συντήρηση και μαθαίνουμε τις τεχνικές. Οπωσδήποτε πρέπει να πάμε σε μεγάλη πισίνα. Εναλλακτική είναι η θάλασσα, αλλά εκεί ένας εκπαιδευτής δεν μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του, γιατί δεν μπορεί να ελέγξει και να βελτιώσει τον μαθητή. Πρέπει να είναι συνεχώς από πάνω, να βλέπει τα λάθη και να τα διορθώνει”.

Κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, στις μικρές πισίνες των ξενοδοχείων, βουτούν το πολύ μέχρι τέσσερα άτομα. “Κρατάμε μέτρα ασφαλείας, βάζουμε λίγα άτομα. Υπάρχει ειδική μέριμνα για όλους” θα προσθέσει ο κ. Μακριδάκης, ζητώντας “να ανοίξουν άμεσα οι πισίνες των κολυμβητηρίων και για εμάς. Πρέπει να το δουν οι υπεύθυνοι”.

Η εκπαίδευση διαφοροποιείται, ανάλογα με τις περιπτώσεις: “Για τους επαγγελματίες το πρόγραμμα είναι τουλάχιστον από 21 μέρες και πάνω. Σε 21 μέρες μπορεί να τελειώσει ένα παιδί που έχει κάνει 5-6 χρόνια κολυμβητήριο, ενώ κάποιος που δεν έχει κάνει καθόλου (κολυμβητήριο) μπορεί να πάει και δύο μήνες”.

Η εκπαίδευση είναι συγκεκριμένη. “Με το που κάποιος αποφοιτήσει από μία σχολή, καταθέτει τα χαρτιά του στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και το ίδιο το Λιμεναρχείο είναι υπεύθυνο να διενεργήσει εξετάσεις”, μας πληροφορεί ο κ. Μακριδάκης.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, το γραφείο Φυσικής Αγωγής της Περιφέρειας κι ένας νομίατρος συναποτελούν την τριμελή επιτροπή που πραγματοποιεί τον έλεγχο προόδου.

“Υπάρχει αυστηρότητα εδώ στο Ηράκλειο, αλλά οι εξετάσεις είναι ξεκάθαρες. Όποιο ναυαγοσώστη δείτε στην παραλία και είναι στον πύργο, να ξέρετε ότι έχει όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για αυτή τη δουλειά. Όλοι οι ναυαγοσώστες που βγαίνουν είναι άριστοι” υποστηρίζει καταληκτικά ο κ. Μακριδάκης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση