ΚΡΗΤΗ

Προβληματισμός σε ταξιτζήδες, περιπτεριούχους και μικροπωλητές για την υποχρεωτική χρήση POS

Αντιδράσεις και σκεπτικισμός για την υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών - Τι λένε στο cretalive οι εκπρόσωποί τους

Προβληματισμός σε ταξιτζήδες, περιπτεριούχους και μικροπωλητές για την υποχρεωτική χρήση POS

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επέκταση της υποχρεωτικής εφαρμογής των ηλεκτρονικών πληρωμών (POS) σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα να «ανάβει» φωτιές στους επαγγελματίες μικροπωλητές, περιπταράδες αλλά και τους ταξιτζήδες του νόμου Ηρακλείου, οι οποίοι δεν βλέπουν... με θετικό μάτι το μέτρο.

Λιτά αλλά με σαφηνεία και δίχως να αφήνει περιθώριο παρερμηνειών ο πρόεδρος του Συλλόγου Ταξί νομού Ηρακλείου κ. Λευτέρης Πετράκης δηλώνει στο Cretalive ότι: «Εφόσον δεν έχουμε ενημερωθεί δεν ισχύει κάτι τέτοιο». Επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Ταξί τόνισε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον νέο υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.

Σθεναρή αντίσταση προβάλει και ο πρόεδρος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Ηρακλείου κ. Παντελής Παπαδάκης ο οποίος δηλώνει «διαφωνώ κάθετα με το μέτρο. Δεν είναι απόφαση αυτή. Δε σώνεται ο κόσμος με τα 20 καιι 30 ευρώ από τις λαϊκές αγορές».

Μία διαφορετική, εναλλακτική διάσταση στο ζήτημα δίνει από την πλευρά της η πρόεδρος του Σωματείου Καπνοπωλών και Περιπτερούχων νομού Ηρακλείου κ. Ελένη Χαιρέτη θέλοντας να τονίσει το μικρό ποσοστό κέρδους που έχουν τα περίπτερα από ορισμένα είδη προϊόντων όπως π.χ. τα τσιγάρα και οι εφημερίδες.

«Τα περίπτερα έχουν POS αλλά σε κάθε συναλλαγή η τράπεζα παίρνει από 0,15 έως και 0,30 λεπτά ανά αγορά, ανάλογα τη συμφωνία που έχει κλείσει κάθε περιπτεράς με την τράπεζα για να πάρει POS. Αν λοιπόν το κέρδος από την πώληση είναι 5 λεπτά (όπως στα τσιγάρα ή στις εφημερίδες) και ο πελάτης επιθυμεί να πληρώσει με κάρτα εμείς, όχι μόνο δεν έχουμε κέρδρος αλλά, ζημιωνόμαστε με την αγορά αφού φορολογούμαστε με 24% ΦΠΑ».

Ταυτόχρονα δίνει την είδηση ότι η Ομοσπονδία έχει υποβάλει επανειλημμένως αίτημα τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών όσο και στην ΑΑΔΕ για να δοθεί μία κεντρική, συνολική λύση σχετικά με όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα περίπτερα και οι περιπτεριούχοι έχουν χαμηλό ποσοστό κέρδους.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, έχουν απευθυνθεί και στις τράπεζες ώστε να γίνει μία διατραπεζική συνεργασία η οποία θα δίνει λύσει στο πρόβλημα όμως -προς το παρόν- τα αιτήματα τους παραμένουν χωρίς απάντηση.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση