ΚΡΗΤΗ

Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Κατσαράκης: “Πάρα πολύ καλό, σύγχρονο” μα και “συμπληρωματικό εργαλείο εκπαίδευσης” η εξ αποστάσεως διδασκαλία.

No profile pic

Με εξ’ αποστάσεως διδασκαλία συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο, όπως ανακοίνωσε χθες η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας πώς από τις 25 Μαΐου θα υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.

Στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, στην παρούσα φάση, επεξεργάζονται κι είναι έτοιμοι να εκπονήσουν ένα σχέδιο λειτουργίας, για την αποφυγή συγχρωτισμού εντός των κλινικών και τεχνολογικών εργαστηρίων.

Δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το πως θα λειτουργήσουμε” παραδέχθηκε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Πρύτανης Νίκος Κατσαράκης. Το σίγουρο όμως είναι ότι “πρέπει να αραιώσουν οι αίθουσες”.

Πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί και για τους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, καθώς επίσης και για το κομμάτι της σίτισης.

Η λύση που προκρίνεται είναι ο φοιτητής να παίρνει σε πακέτο την μερίδα του.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έλυσε τα χέρια καθηγητών και φοιτητών, στο διάστημα της καραντίνας. Στο ΕΛΜΕΠΑ “πάνω από το 90% των θεωρητικών μαθημάτων” έγινε με αυτόν τον τρόπο.

“Έχουμε προετοιμάσει αυτή την κατάσταση εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Από το 2000, το ΤΕΙ είχε αρχίσει να διαμορφώνει τις εξ αποστάσεως διαδικτυακές πλατφόρμες” υπενθύμισε ο κ. Κατσαράκης.

Οι πλατφόρμες εμπλουτίστηκαν με το κατάλληλο υλικό για τα θεωρητικά μαθήματα, με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της σύγχρονης και της ασύγχρονης εκπαίδευσης.

“Έστω και με αυτό τον τρόπο οι φοιτητές είχαν πρόσβαση στα μαθήματα” σχολίασε ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που χαρακτήρισε την εξ αποστάσεως διδασκαλία ως ένα “πάρα πολύ καλό, σύγχρονο” μα και “συμπληρωματικό εργαλείο εκπαίδευσης”, το οποίο για να παραμείνει, θα πρέπει να “εμπλουτιστεί”.

Ο κ. Κατσαράκης τόνισε πως “τα μαθήματα θα πρέπει να γίνονται μέσα στα αμφιθέατρα” - πάντα υπό φυσιολογικές συνθήκες. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία “είναι ένας συμπληρωματικός και μόνο, τρόπος εκπαίδευσης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δύσκολες περιόδους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Όμως, δεν είναι, ούτε θα γίνει ο κύριος τρόπος διδασκαλίας. Ο καθηγητής πρέπει να βρίσκεται μέσα στο αμφιθέατρο. Η αλληλεπίδραση με τους φοιτητές, το να τους κοιτάς και να σε κοιτούν στα μάτια, δεν μπορεί να υποκατασταθεί με κανένα τρόπο”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση