ΚΡΗΤΗ
"Πράσινο φως" στο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης νερού του Δήμου Χερσονήσου
Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μάλιστα, θα υποβληθεί προς αξιολόγηση και χρηματοδότηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Την πρόταση του Δημάρχου Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη, για ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης των υδάτων και αντιμετώπισης των αναγκών λόγω παρατεταμένης ξηρασίας, ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χερσονήσου.
Όπως τονίζεται, η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα υποβληθεί προς αξιολόγηση και χρηματοδότηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα προταθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης η Ενιαία Διαχείριση Υδάτων στην Κρήτη.
Στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2024, ο Δήμαρχος Χερσονήσου παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί από κοινού Δήμου και ΔΕΥΑ Χερσονήσου, ενώ τόνισε ότι «όλοι πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα, διότι η κλιματική κρίση εκδηλώνει τις συνέπειες της με δραματικό τρόπο». Το Δημοτικό Συμβούλιο παράλληλα, διαπίστωσε πως η κλιματική κρίση οδηγεί σε μείωση των αποθεμάτων του νερού, εκτιμώντας ότι είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης.
Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο
Μια σειρά δράσεων, προτάσεων και έργων που επιδιώκουν την αύξηση των αποθεμάτων του νερού και την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού περιλαμβάνει το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου.
Ειδικότερα το σχέδιο περιλαμβάνει:
1. Αξιοποίηση, εμπλουτισμό και συντήρηση του ενιαίου συστήματος υδροδότησης από το Φράγμα Αποσελέμη. Το έργο κόστισε πλέον των 250 εκατομμυρίων ευρώ και σχεδιάστηκε να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες του βόρειου παράκτιου μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και τμήματος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για 30 χρόνια. Επιβάλλεται να διευρυνθεί η χωρητικότητα του ταμιευτήρα και να στεγανωθούν (τσιμεντοστρωθούν) τα κανάλια – αγωγοί, προσαγωγής του νερού προς τον ταμιευτήρα. Αυτό θα επιτρέψει την αύξηση της μέσης ετήσιας απολήψιμης ποσότητας από 20.968.000 κυβικά που είναι σήμερα.
2. Θεσμοθέτηση και υλοποίηση της ενιαίας διαχείρισης του νερού σε επίπεδο Κρήτης με κατασκευή ενιαίου αγωγού ύδρευσης Κρήτης, από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη (Χανιά – Σητεία). Ο αγωγός μπορεί να αποτελέσει συνοδό έργο του υπό κατασκευή οδικού άξονα ΒΟΑΚ (Χανιά – Σητεία). Αξιολόγηση των παραδοχών και προτάσεων του υπό εκπόνηση Master Plan για την Ενιαία Διαχείριση των Υδάτων Κρήτης, που μελετάται από την Ολλανδική Εταιρία HVA.
3. Αξιοποίηση των νερών του ποταμού Αλμυρού, στην βάση των υφιστάμενων μελετών μεταφοράς και αποθήκευσης των γλυκών ποσοτήτων νερού από τον Αλμυρό στον ταμιευτήρα του Αποσελέμη με την κατασκευή νέου αγωγού.
4. Κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς του νερού της ΔΕΥΑ Ηρακλείου και της ΔΕΥΑ Χερσονήσου από τα Μάλια έως το διυλιστήριο του Αποσελέμη, μήκους 16 χιλιομέτρων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα της διαρροής μεγάλων ποσοτήτων νερού και των συχνών θραύσεων του υφιστάμενου αγωγού, λόγω παλαιότητας. Προτείνεται η κατασκευή του νέου αγωγού να γίνει στη ζώνη απαλλοτρίωσης του υπό κατασκευής τμήματος του ΒΟΑΚ «Χερσόνησος – Νεάπολη».
5. Συμμετοχή του Δήμου Χερσονήσου και των τριών ΔΕΥΑ (Ηρακλείου – Χερσονήσου – Αγίου Νικολάου) στη διοίκηση του φορέα λειτουργίας του Φράγματος Αποσελέμη και στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που αφορούν στη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου. Σήμερα καλείται ο ΟΑΚ Α.Ε. να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους πρόβλημα που αφορά το εν λόγω έργο.
6. Αντικαταστάσεις κι επεκτάσεις δευτερευόντων εξωτερικών κι εσωτερικών δικτύων ύδρευσης.
7. Υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης του υδροφορέα από την ΔΕΥΑΧ με βάση την υπάρχουσα μελέτη. Αδειοδότηση και χρηματοδότηση των νέων γεωτρήσεων.
8. Αντικατάσταση εξωτερικού αγωγού ύδρευσης Θραψανού – Επισκοπής – Κοκκίνη Χάνι.
9. Εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης νερού.
10. Αξιοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων των ξενοδοχειακών μονάδων για την κάλυψη των αρδευτικών τους αναγκών (κήποι κ.α.).
11. Βέλτιστη αξιοποίηση ομβρίων υδάτων.
12. Δυνατότητα πλήρωσης πισίνων με θαλασσινό νερό.
13. Η αφαλάτωση να αποτελέσει την έσχατη λύση με τη χρήση μόνο πράσινων ενεργειακών πόρων. Η αφαλάτωση θα αποτελέσει την «στρατηγική εφεδρεία».
14. Χρηματοδότηση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συστημάτων Α.Π.Ε. Ο υδροφόρος ορίζοντας της Κρήτης διαθέτει αρκετές ποσότητες νερού. Το υψηλό κόστος ενέργειας για την άντληση του νερού από μεγάλο βάθος δεν επιτρέπει την αξιοποίηση του.
15. Χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κατασκευή των αναγκαίων έργων. Η χρηματοδότηση ύψους 250 εκατομμύριων μπορεί να εξασφαλιστεί από ΠΔΕ και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών.
«Τη φετινή δύσκολη χρονιά αποδείξαμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες και ήδη έχουμε προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για να ανταποκριθούμε στις όποιες προκλήσεις και την κλιματική αλλαγή» ανέφερε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χερσονήσου για να προσθέσει:
«Πιστεύουμε ότι με τον σχεδιασμό και τις δράσεις μας δεν θα έχουμε πρόβλημα ούτε και φέτος, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί ο χειμώνας που δίνει αισιόδοξα μηνύματα. Εμείς προχωρούμε συστηματικά και μεθοδικά με στόχο να είμαστε απόλυτα έτοιμοι σε κάθε σενάριο»
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο