ΚΡΗΤΗ
"Πράσινο" φως για τα νέα Δικαστικά Μέγαρα στην Κρήτη
Από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ εγκρίθηκε η κατασκευή επτά νέων δικαστικών μεγάρων και η ανακατασκευή άλλων πέντε
SHARE:
Εγκρίθηκε σήμερα από την Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η κατασκευή επτά νέων και η ανακατασκευή-αναβάθμιση πέντε υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη.
Για την έγκριση κατασκευής και ανακατασκευής των δικαστικών μεγάρων, συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, είχε προηγηθεί πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, ο οποίος σε δήλωσή του, επισήμανε:
«Στη Δικαιοσύνη τα αναγκαία έργα σχεδιάζονται και υλοποιούνται συστηματικά, βήμα-βήμα, ώστε πολύ σύντομα να αποδοθούν στους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και όλους τους Έλληνες πολίτες σύγχρονες, αξιόπιστες και λειτουργικές υποδομές.
Σήμερα, η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε την ανέγερση 7 νέων δικαστικών μεγάρων και την αναβάθμιση των υποδομών σε ακόμα 5 κτίρια της δικαιοσύνης, ενεργοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που εξασφαλίζουν την ταχεία ολοκλήρωση των έργων».
Συγκεκριμένα, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, ενέκρινε τις προτάσεις του κ. Τσιάρα για τα επτά έργα στον χώρο της Δικαιοσύνης. Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται το Μάιο του 2021 και αναθέτουσα αρχή για τα τρία έργα δικαστικών μεγάρων θα είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών. Η σύμβαση σύμπραξης καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «με την κατασκευή των επτά αυτό νέων δικαστικών μεγάρων, επιτυγχάνεται η δημιουργία σύγχρονων βιοκλιματικών κτιρίων εναρμονισμένων στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές ανάγκες, όπου η δικαστηριακή ύλη συγκεντρώνεται σε κτίρια με σύγχρονο και αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας και καθίσταται ταχύτερη, ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη η διαχείρισή της, ενώ μέσω των ανακατασκευών των πέντε δικαστικών μεγάρων, τα κτίρια αναβαθμίζονται λειτουργικά και ενεργειακά, επεκτείνοντας ουσιαστικά το χρόνο οικονομικής ζωής τους».
Κατά τις εργασίες της Διυπουργικής Επιτροπής, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, εισηγήθηκε τα νέα έργα στην Διυπουργική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης.
Τα έργα τα οποία εγκρίθηκαν αφορούν:
-Στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται η κατασκευή τριών νέων δικαστικών μεγάρων στις Σέρρες, στην Έδεσσα και στο Κιλκίς, καθώς και η ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.
-Στην Κεντρική Ελλάδα προβλέπεται η κατασκευή δύο δικαστικών μεγάρων στη Λαμία και στον Βόλο, καθώς και η ανακατασκευή τριών υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, συνολικού προϋπολογισμού 69 εκατ. ευρώ.
-Στην Κρήτη προβλέπεται η κατασκευή των δύο δικαστικών μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων, καθώς και η ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού 121 εκατ. ευρώ.
Δήλωση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη:
«Στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των δημοσίων δομών του Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρήσαμε το σχεδιασμόεργασιών ανακαίνισης, τεχνικής διαχείρισης και βαριάς συντήρησης του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι υφιστάμενες συνθήκες και να μπορέσει το δικαστικό μας μέγαρο να εξυπηρετεί απρόσκοπτα το σκοπό του διευκολύνοντας εργαζόμενους και πολίτες. Η ανακατασκευή προβλέπει παρεμβάσεις στην οικοδομική διάρθρωση για την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με την παλαιότητα και την πολύχρονη έλλειψη συντήρησης καθώς και αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας μέσω της αλλαγής κουφωμάτων, της διευθέτησης των υδρορροών και της βελτίωσης της μόνωσης. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί ολική ανακατασκευή των υδραυλικών και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου, με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους, την ικανοποίηση των απαιτήσεων της νέας διάταξης των εσωτερικών χώρων, αλλά και τη βελτίωση της αποδοτικότητά τους κατά τη χρήση. Παράλληλα θα υλοποιηθεί σχεδιασμός για την ολιστική ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Επιπλέον, θα αποκτηθεί και θα εγκατασταθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. To κόστος ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, έχει υπολογιστεί σε 3.326.360 ευρώ.
Η απόφαση αυτή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αναπτυξιακή προσέγγιση της Κυβέρνησης και πως μέσα από συντονισμένες ενέργειες προχωράει με ταχύτητα ο σχεδιασμός αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των υποδομών του κράτους. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τόσο τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, όσο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα για την συνεργασία που οδηγεί στην πλήρη λειτουργική ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου που κατασκευάστηκε το 1981, μετατρέποντας το σε ένα πραγματικά σύγχρονο δικαστικό μέγαρο».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη