ΚΡΗΤΗ

Π.Πετσετάκης: Παγκόσμια Ημέρα νερού ... με ανοιχτό το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση

Το μήνυμα του Π.Πετσετάκη

Π.Πετσετάκης: Παγκόσμια Ημέρα νερού ... με ανοιχτό το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση

Το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στέλνει ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Παντελής Πετσετάκης, στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για το νερό.

Το μήνυμα του Π.Πετσετάκη

Με το σύνθημα ‘’Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς Αύριο’’ ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού στην ανθρωπότητα αλλά και ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.

Χθες με τις ψήφους των 156 βουλευτών της ΝΔ εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας που μεταξύ άλλων ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού προκαλώντας πολλαπλές κοινωνικές αντιδράσεις.

Ένα νομοσχέδιο που δεν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το οποίο προκάλεσε τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της ΚΕΔΕ, της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αλλά και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Για το νερό εισάγεται η διεύρυνση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και η μετονομασία της σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Σε αυτήν πλέον θα ενταχθούν η εποπτεία και ο έλεγχος των υπηρεσιών νερού (ύδρευσης και αποχέτευσης) και διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Ωστόσο ανακύπτει ένα σοβαρό ερώτημα: μία ρυθμιστική αρχή συστήνεται εξ ορισμού για να εποπτεύσει και να ρυθμίσει μία ελεύθερη αγορά που λειτουργεί υπό συνθήκες ανταγωνισμού – αυτό δηλαδή που έγινε με το ρεύμα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Στην περίπτωση του νερού ποια ακριβώς αγορά θα ρυθμίσει, όταν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Σύνταγμα της χώρας και το ΣτΕ αναγνωρίζουν το νερό ως φυσικό αγαθό που τελεί υπό καθεστώς νόμιμου μονοπωλίου, υπό την εποπτεία των κρατικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Το νομοσχέδιο έχει στο στόχαστρο την οικονομική διαχείριση του νερού σε σχέση με την τιμολόγησή του, την οργάνωση των σχετικών υπηρεσιών και τις νέες επενδύσεις σε έργα ύδρευσης – αποχέτευσης από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφαιρούνται επομένως οι, έως σήμερα κρατικές, σχετικές αρμοδιότητες από τα αρμόδια Υπουργεία και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΔΕΥΑ) και ανατίθενται στη νέα διευρυμένη ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, γεγονός που από μόνο του καταστρατηγεί τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις για την αναμενόμενη ποιότητα, καθολικότητα και τιμή των υπηρεσιών του νερού, και κατ’ επέκταση, ενστάσεις για το δημόσιο συμφέρον. Έχοντας δε το εργαλείο της τιμολογιακής πολιτικής σε μία ανταγωνιστική αγορά, για ένα αγαθό που παραμένει, για όλους τους προηγούμενους λόγους, σε χαμηλό κόστος, καταλαβαίνουμε τι «πάρτι» τιμών θα στηθεί γύρω από το νερό τα επόμενα χρόνια.

«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενδιαφέρεται πραγματικά για το Δημόσιο Συμφέρον».


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση