ΚΡΗΤΗ

"Το λάδι πρέπει να πωλείται με κανονική ροή"!

Φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη θα ξεπεράσει τους 120.000 τόνους - Τι αναφέρει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης

"Το λάδι πρέπει να πωλείται με κανονική ροή"!

Να δίνουν το λάδι τους, καλεί τους παραγωγούς ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης με δηλώσεις του στο Cretalive και τονίζει ότι είναι πρόσκαιρο το κέρδος των 5 ή των 10 λεπτών, σε περίπτωση που οι αγρότες περιμένουν για να πιάσουν μια καλύτερη τιμή.

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κυμαίνεται μεταξύ 4,60-4,80 ευρώ το κιλό με ανοδικές τάσεις, κάτι που έχει φυσικά μεγάλη ανάγκη η αγορά.

"Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει όμως είναι να κρατήσουμε αυτή τη μοναδική ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος μας και για τα επόμενα χρόνια", επισήμανε, εξηγώντας ότι, για τη φετινή εντυπωσιακή πορεία της παραγωγής ελαιολάδου, ρόλο δεν έπαιξε μόνον το γεγονός ότι Ισπανία και Ιταλία παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά, αλλά και μία σειρά από άλλους παράγοντες.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η Κρήτη έβγαλε πολύ καλό λάδι ως αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που είχαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι ομάδες εργασίας με τις ομάδες παραγωγών ενώ ενεργό ρόλο στις συζητήσεις είχε και η Οργάνωση της οποίας ηγείται ο ίδιος.

Επίσης, καταλυτική ήταν η αποτελεσματική διαδικασία της δακοκτονίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

"Το λάδι μας είναι εξαιρετικό, το αναγνωρίζουν όλοι, αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε", πρόσθεσε.

"Κλειδί" το εμφιαλωμένο λάδι

Ο κ. Ιερωνυμάκης συνέχισε λέγοντας ότι όλοι μαζί, με δύο βασικά "όπλα" την ονομασία 'Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης' (ΠΓΕ) και την επικράτηση πέρυσι έναντι του ΣΕΒΙΤΕΛ που οδήγησε στην εξασφάλιση της εμφιάλωσης εντός Κρήτης κι όχι εκτός νησιού, οι παραγωγοί πρέπει και μπορούν να διεκδικήσουν πολλά και σημαντικά πράγματα.

"Η εμφιάλωση χρειάζεται εθνική στήριξη. Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει ώστε το εμφιαλωμένο λάδι να μπει στα ράφια των καταστημάτων. Με τις ιδιαιτερότητες της Κρήτης που είναι μια νησιωτική περιοχή αλλά με το 70% της καλλιεργήσιμης έκτασης να είναι ελαιώνες", πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης εκτίμησε δε, με φόντο το εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, ότι δεν θα μείνουν αμάζευτες ελιές παρά τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει.

Επέμεινε στο αίτημα για επιδότηση της αγοράς εργασίας από το κράτος και συνέστησε σε όλους ψυχραιμία, καλώντας τους παραγωγούς να διαθέσουν το προϊόν τους στις τρέχουσες τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η παραγωγή στην Κρήτη θα ξεπεράσει τους 120.000 τόνους.

 

Δείτε επίσης:

Εντυπωσιακή παραγωγή και τιμές για το Κρητικό ελαιόλαδο

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση