ΚΡΗΤΗ
Πόσο εύκολο είναι να πέσουμε θύματα ηλεκτρονικής απάτης
Τι λέει στα Livetalks, με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα, ο επίκουρος καθηγητής Πληροφορικής του ΕΛΜΕΠΑ, Χρήστος Μελάς
SHARE:
Είναι γνωστό ότι από την έναρξη της πανδημίας παρουσιάζεται εκτίναξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά τα περιστατικά απάτης.
Σύμφωνα με τις έρευνες, μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις συναλλαγές με κάρτες και στις online πληρωμές, δηλαδή όπου ο χρήστης δεν ήταν παρών κατά τη χρήση κάρτας ή άλλης υπηρεσίας πληρωμής. Έτσι, εμφανίστηκε έξαρση στις απάτες στις αγορές μέσω διαδικτύου και ιδιαίτερα στις online αγορές από το εξωτερικό.
Τα πράγματα ωστόσο φαίνεται να εξελίσσονται πολύ γρήγορα και οι τρόποι που χρησιμοποιούνται για την απάτη είναι πλέον "απίστευτα πολλοί", όπως αναφέρει στα Livetalks και το Θέμα Κρήτης 103,1 ο επίκουρος καθηγητής Πληροφορικής του ΕΛΜΕΠΑ Χρήστος Μελάς!
Αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς στήνουν τις απάτες στο διαδίκτυο, και όχι μόνο, οι επιτήδειοι χάκερς και αφαιρούν χρήματα από φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Η πρώτη και η δεύτερη γενιά κυβερνοεπιθέσεων γίνονταν από μικρής ηλικίας άτομα με ιδιαίτερα καλές γνώσεις πληροφορικής Τώρα, οι επιτήδειοι λειτουργούν κατά ομάδες και προσεγγίζουν τα υποψήφια θύματα προσπαθώντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους".
Ο κ.Μελάς, που έχει ειδικευθεί στη διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων, μίλησε για 23 τουλάχιστον περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα που έχει μελετήσει, εξήγησε τι έγινε με την περίπτωση του γιατρού από τον οποίο απέσπασαν 120 χιλιάδες ευρώ και ανέφερε τρόπους που μπορούμε να προφυλαχθούμε
Ακούστε τα όσα είπε ο επίκουρος καθηγητής Πληροφορικής στον Κώστα Μπογδανίδη:
Δείτε επίσης:
Τι λέει ο γιατρός που έχασε 120.000 ευρώ, από απατεώνες
"Φτερά" έκαναν 120.000 ευρώ από τον λογαριασμό γιατρού - Νέα απάτη
"Πανδημία" ηλεκτρονικής απάτης στην Κρήτη!
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο