ΚΡΗΤΗ

Πώς ο Δήμος Αγ. Βασιλείου έγινε "πρωταθλητής" στα ετοιμόρροπα

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης μίλησε στο Livetalks για την προσπάθεια οι νέοι άνθρωποι να επιστρέψουν στις ρίζες τους

No profile pic

Μια τρανή ένδειξη ερημοποίησης, χωριών και οικισμών, αποτελούν τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, που κινδυνεύουν με... μαρασμό, ήτοι με κατάρρευση!
Απ' τα συνολικά 393 καταγεγραμμένα ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια που καταγράφηκαν στην Κρήτη, πάνω από τα μισά εντοπίζονται στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο: 233 κτήρια κρίνονται ακατάλληλα!

Συγκεκριμένα, στο κάτω Μυξόρρουμα, στον παλιό οικισμό, πάνω από 40 οικήματα χρειάζονται αναστήλωση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Livetalks ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης

Πέρα από τις διαδικασίες που ακολουθούνται, αρκετοί ξένοι δίνουν ξανά... ζωή σε περιοχές (και) του Δήμου Αγίου Βασιλείου, αγοράζοντας και αναμορφώνοντας σπίτια!

Η αστικοποίηση έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Σε χωριά που κάποτε ήταν πυκνοκατοικημένα, όπως η Ορνέ, σήμερα μένουν το πολύ οκτώ άτομα. Ο κ. Ταταράκης, όπως κι άλλοι δήμαρχοι, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναζητούν κίνητρα, προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να επιστρέψουν στις ρίζες τους και να αξιοποιήσουν τον φυσικό πλούτο και την αστείρευτη ομορφιά του τόπου τους.

Το νέο οδικό δίκτυο που κατασκευάζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, θα συνδέει ή μάλλον θα επεκτείνει τον αστικό ιστό. Ουσιαστικά, η ταχύτερη (οδική) σύνδεση της ενδοχώρας με την πόλη του Ρεθύμνου είναι ένας πολύ καλός λόγος για όσους σκέφτονται να ... αποκεντρωθούν, και να ζήσουν στην ύπαιθρο!

Εκτός των άλλων, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου αναφέρθηκε στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας Δήμος της ενδοχώρας, με κυριότερη την έλλειψη προσωπικού: Οι εργαζόμενοι και ο ίδιος προσωπικά, σχεδόν πάντα, υπερβάλλουν εαυτούς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες, ειδικά μετά τις βαθιές πληγές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία. "Την Παρασκευή στείλαμε ό,τι μας ζήτησαν, πιστεύω ότι πριν το τέλος του χρόνου θα έχουν εκταμιευθεί περίπου 5 εκ ευρώ που ζητήσαμε για να αποκαταστήσουμε κάποιες ζημιές" είπε ο κ. Ταταράκης.

Από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, παρά τις αντιξοότητες και την υποστελέχωση, έχουν ήδη καταθέσει οκτώ προσκλήσεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», και "πιστεύω ότι θα καταθέσουμε και άλλες 3" εκτιμά ο δήμαρχος, μη λησμονώντας πως "η τεχνική υπηρεσία του Δήμου έχει 1 μηχανικό και 2 ειδικούς συνεργάτες", με τον ίδιο να έχει πολλές φορές διπλό ρόλο: "Είμαι και Δήμαρχος και υπάλληλος!".

 Ο κ. Ταταράκης περιμένει πώς και πώς την εξομάλυνση της κατάστασης σε υγειονομικό επίπεδο. Δεσμεύτηκε στον αέρα ότι θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, για να λήξει η (προσωπική) του ομηρία με τον κορωνοϊό, και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τη βιωσιμότητα των (μικρών κυρίως) επιχειρήσεων, που βρίσκονται στην επικράτεια του Δήμου του.


Ακούστε τα όσα είπε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου στο Livetalks

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση