ΚΡΗΤΗ

Πώς μια «τεχνητή κρίση» θα βοηθήσει την αγορά ελαιολάδου

Η πρόταση Χιλετζάκη, μέσω του Livetalks καθώς οι εμπορικές πράξεις γίνονται με το σταγονόμετρο και οι παραγωγοί κινδυνεύουν να βγουν... χαμένοι

No profile pic

Ρεπορτάζ Αντώνης Παντινάκης

Πορείες αντίθετες και αλληλοσυγκρουόμενες ακολουθούν η ποιότητα και η τιμή του ελαιόλαδου στην Κρήτη: Η μεν είναι πολύ υψηλή, η δε παραμένει χαμηλή!

Οι εμπορικές πράξεις γίνονται με το σταγονόμετρο και οι παραγωγοί κινδυνεύουν να βγουν ... χαμένοι, ελέω και της συγκυρίας!

Σαν να’ χει ανοίξει μία βρύση και ο “χρυσός” της πατρίδας μας να χύνεται προς άγνωστη κατεύθυνση! Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ζητούσαμε, και τώρα που το’ χουμε δεν ανταμείβεται ο κόπος μας! Αμαρτία, το δίχως άλλο!

Τι μπορεί να σταματήσει την κατρακύλα; Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλειου Μύρων Χιλετζάκης, με δηλώσεις του στο Livetalks, καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση: Την υιοθέτηση ενός μοντέλου που εφαρμόστηκε την περσινή περίοδο στην Ισπανία.

“Ζητάμε να εφαρμοστεί ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, ο 1333/2013, που αυτός ο κανονισμός μιλάει για ενίσχυση και σταθεροποίηση των τιμών για ιδιωτική αποθεματοποίηση. Αυτό το ζητάμε να εφαρμοστεί δυναμικά και με μεγάλες ποσότητες αποθεματοποίησης στην Ελλάδα μας. Είναι πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί δυναμικά στην χώρα μας - έχει ξαναγίνει με πολύ μικρές ποσότητες. Το μοντέλο αυτό το έχει υιοθετήσει το ισπανικό κράτος για την αποθεματοποίηση 2019/20”.

Με την δημιουργία, δηλαδή, μιας “τεχνητής κρίσης” το προϊόν θα πάρει υπεραξία και η αγορά θα σταθεροποιηθεί.

Ο κ. Χιλετζάκης μιλά πιο συγκεκριμένα: “Τι σημαίνει ιδιωτική αποθεματοποίηση: Θα γίνει μία τεχνητή κρίση, δηλαδή θα μείνουν κάποιες ποσότητες ελαιολάδου είτε σε συνεταιριστικά είτε σε ιδιωτικά ελαιουργεία. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί μία τεχνητή κρίση, η οποία θα δώσει υπεραξία στο προϊόν. Στόχος της αποθεματοποίησης είναι η σταθεροποίηση της αγοράς και η αύξηση των τιμών, αυτό ακριβώς ορίζει ο ευρωπαϊκός νόμος”.

Μέχρι να φτάσουμε εκεί, η τιμή του ελαιολάδου σήμερα στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 2,5 ευρώ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου, “όταν η μέση τιμή ελαιολάδου στην Ιταλία είναι στο 2,72 και η μέση τιμή στην Ισπανία είναι στο 2,70”.

Και το’ χει παράπονο ο κ. Χιλετζάκης, “γιατί η ποιότητα εφέτος είναι πάρα πολύ καλή” με τις οξύτητες να είναι “πάρα πολύ χαμηλές - η μέση οξύτητα είναι 0,3- 0,4”.

Όπως συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, “αυτά τα λάδια είναι αμαρτία να φύγουν σε αυτές τις τιμές, γιατί με αυτόν τον τρόπο ο παραγωγός δεν κερδίζει απολύτως τίποτα. Το κόστος παραγωγής εφέτος λόγω της πανδημίας έχει ανέβει στα ύψη, οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι και τα μεροκάματα έχουν εκτοξευθεί. Και με αυτόν τον τρόπο δεν κερδίζει τίποτα ο παραγωγός".

Την ίδια ώρα, οι εμπορικές πράξεις γίνονται με το σταγονόμετρο και οι πιο μεγάλοι οίκοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κλειστοί. Αποτέλεσμα; “με αυτόν τον τρόπο θα μείνουν πολλές ποσότητες ελαιολάδου αδιάθετες. Η τιμή αντί να ανεβαίνει, πέφτει χαμηλά".

Ακούστε το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ένωσης Ηρακλείου στο Livetalks:


 

Πληρωμές

Οι τσέπες των παραγωγών, πάντως, θα ζεσταθούν αυτόν τον μήνα: Την περασμένη Παρασκευή (4/12) ξεκίνησε και ολοκληρώνεται σήμερα η καταβολή των αγροπεριβαλλοντικών, η οποία περιλαμβάνει την βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία, ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, στις 18/12, το ιλιγγιώδες ποσό των 1.300.000.000 ευρώ θα διαμοιραστεί ως εξής:

αφορά 390.000.000 αφορούν τη βασική ενίσχυση, δηλαδή το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης - το 70% είχε δοθεί ως προκαταβολή τον Οκτώβριο

-550.000.000 το πρασίνισμα και το young, 25% της νεαρής ηλικίας μαζί με το εθνικό απόθεμα

Όσοι είναι κάτοχοι λογαριασμού στην τράπεζα Πειραιώς είναι αυτοί που θα δουν πρώτοι το χρώμα του χρήματος.

Το διάστημα από 18 έως 24/12 θα γίνουν άλλες δύο μεγάλες πληρωμές: από 18-24/12 θα γίνουν άλλες δύο μεγάλες πληρωμές. “Η μία” όπως αναφέρει ο κ. Χιλετζάκης “είναι η εξισωτική αποζημίωση που ανέρχεται σε 256 εκατ. ευρώ και είναι για όλους τους Έλληνες κατόχους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών”. Και η άλλη, είναι η “αποζημίωση ελαιολάδου, το περιβόητο 30ευρω που είναι 126 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 140.000 παραγωγούς”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση