ΚΡΗΤΗ
Πώς κατάφερε η Κρήτη να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στον εμβολιασμό
Το Ηράκλειο βρίσκεται πλέον στη λίστα με τις 15 περιοχές της χώρας που σήμερα διαθέτουν το υψηλότερο τείχος ανοσίας
SHARE:
Στα… άδυτα των αρνητών επιχειρούν να εισέλθουν οι επιστήμονες, αναζητώντας νέους τρόπους προσέγγισης και πειθούς, ξορκίζοντας με επιστημονικές αποδείξεις τους φόβους και τις αγωνίες τους σχετικά με το εμβόλιο. Και παρότι ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα πριν η χώρα εισέλθει στον χειμώνα, το παράδειγμα της Κρήτης δείχνει ότι ο δρόμος προς την «Ελευθερία» παραμένει ανοιχτός.
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι στις 31 Ιουλίου στο Ηράκλειο Κρήτης το ποσοστό των εμβολιασμών δεν ξεπερνούσε το 42,49%. Σήμερα όμως η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς έξι στους δέκα πολίτες έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου. Επιπλέον, το 58,7% των πολιτών διαθέτει «πράσινο» πιστοποιητικό.
Υπό τα δεδομένα αυτά η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης βρίσκεται πλέον στη λίστα με τις 15 περιοχές της χώρας που σήμερα διαθέτουν το υψηλότερο τείχος ανοσίας. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τα νησιά που προπορεύονται είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Μήλος, η Πάρος, η Κως, η Κέα, η Κύθνος, η Χίος και η Τήνος. Αντίστοιχα, στην ηπειρωτική χώρα εκτός από τον Βόρειο και τον Νότιο Τομέα Αθήνας συμπεριλαμβάνονται ο Πειραιάς, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και το Ηράκλειο.
Στα τέλη του δεύτερου μήνα του καλοκαιριού και ενώ η μετάλλαξη Δέλτα σφυροκοπούσε την Κρήτη, στο Λασίθι η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνούσε το 46,13%, όταν σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 60%, με την εβδομαδιαία τάση να χαρακτηρίζεται στον επιδημιολογικό χάρτη ανοδική.
Οι προβλέψεις
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, «στο Λασίθι το ποσοστό θα ξεπεράσει το 70%, ενώ στον ενήλικο πληθυσμό, με έμφαση στους ηλικιωμένους, αναμένεται να αγγίξει το 80%, φτάνοντας τα ποσοστά της Πορτογαλίας. Αν όλη η χώρα προσέγγιζε την εμβολιαστική κάλυψη του Λασιθίου, τότε οι θάνατοι θα μειώνονταν δραστικά».
Και παρότι στα Χανιά το ποσοστό των εμβολιασμένων κατοίκων δεν ξεπερνά τον μέσο όρο του συνόλου της χώρας, καθώς ανέρχεται σήμερα στο 55%, με τάσεις προσέγγισης του 57% το αμέσως επόμενο διάστημα, η διαδρομή που διανύθηκε τους τελευταίους δύο και πλέον μήνες δεν είναι αμελητέα. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι στα τέλη Ιουλίου το ποσοστό των κατοίκων που είχαν επισκεφθεί τα εμβολιαστικά κέντρα δεν ξεπερνούσε το 41,24%.
«Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στις εκτεταμένες κινητοποιήσεις στο νησί, από την Περιφέρεια, τους δήμους κ.ο.κ. Ολοι βοήθησαν. Σημαντικό ρόλο όμως έπαιξε και το παράδειγμα του πατέρα Ανδρέα Καλιοντζάκη, εφημέριου στην Ενορία Αγίου Νικολάου, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να πείθονται και να σπεύδουν να εμβολιαστούν» συμπληρώνει ο καθηγητής.
Την ίδια ώρα, και όπως επισήμανε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, βρίσκονται υπό μελέτη όχι μόνο τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (π.χ. ηλικία και φύλο) των πολιτών που αρνούνται έως σήμερα να ακολουθήσουν τον δρόμο της «Ελευθερίας», σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί η επιχειρηματολογία που θα «ξεκλειδώσει» τις αντιστάσεις και τις δεύτερες σκέψεις.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι νέα ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science» κατέληξε στο συμπέρασμα πως η καταβολή μικρών χρηματικών πληρωμών της τάξης των 20 ευρώ ανά άτομο αύξησε κατά 4,2% τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19. Αντίθετα, στη Σουηδία με περίπου 8.300 συμμετέχοντες (18-49 ετών) προκύπτει ότι οι προσπάθειες αλλαγής της συμπεριφοράς μέσω μη χρηματικών παροτρύνσεων δεν είχαν ανάλογα θετικά επίπτωση στην αύξηση των εμβολιασμών.
Δείτε επίσης:
Εμβολιασμοί στην Κρήτη: Ξεπερνά το 60% η εμβολιαστική κάλυψη
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη