ΚΡΗΤΗ
"Το Πολυτεχνείο ζεί": Μηνύματα για την 52η επέτειο
Από βουλευτές, δημάρχους, εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων
Με αφορμή την 52η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, βουλευτές, φορείς και συνδικαλιστικά σωματεία εξέδωσαν ανακοινώσεις για τα επίκαιρα μηνύματα του ιστορικού αυτού γεγονότος:
Στ. Αρναουτάκης: «Το Πολυτεχνείο ζει» και συνεχίζει να αποτελεί την πυξίδα της νεότερης Ελλάδας.
Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει: "Η αρχή του τέλους της δικτατορίας σφραγίστηκε στο Πολυτεχνείο. Εκείνη την ημέρα θεμελιώθηκε η μεταπολίτευση. Όμως ο αγώνας για τη Δημοκρατία πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτος. Έχουμε χρέος να προασπίζουμε τους θεσμούς και κυρίως να εργαζόμαστε για το κοινό καλό και την πρόοδο της κοινωνίας. «Το Πολυτεχνείο ζει» και συνεχίζει να αποτελεί την πυξίδα της νεότερης Ελλάδας. Οι Αγωνιστές της Δημοκρατίας, οι εξεγερμένοι νέοι του '73, παραμένουν στη μνήμη και το μυαλό όλων μας"
Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Το Πολυτεχνείο ζει
Με αφορμή την 52η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το ΕΚΗ αναφέρει σε ανακοίνωση του:
"Οι εργαζόμενοι κρατούσαν και κρατούν ζωντανό το αγωνιστικό μήνυμα του Νοέμβρη του ‘ 73 όταν η λαϊκή οργή ξεχείλισε με την 7χρονη τυραννία .
Ο αγώνας και τα αιτήματα του Νοέμβρη του ‘73 είναι σήμερα απαιτητά όσο καμία άλλη φορά.
Στην Ελλάδα του 2025 διαλύεται κάθε έννοια αλληλεγγύης και δημοσίου – κοινωνικού χαρακτήρα.
Η ασκούμενη εδώ και χρόνια πολιτική λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης ιδιωτικοποίησε τα οφέλη και κοινωνικοποίησε τα χρέη. Την ώρα που οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους δυσβάσταχτα βάρη, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα καταρρέουν, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αυξάνονται, οι νέοι μας ξενιτεύονται και βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» καθίστανται επίκαιρα και διαχρονικά.
Ζητάμε εδώ και τώρα Παιδεία , υγεία , δουλειά, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
Λέμε στους νεκρούς μας της περιόδου 1967 – 1974, λέμε στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, ότι με Πίστη, Ενότητα και Αλληλεγγύη κρατάμε την άκρη του νήματος των Αγώνων τους και τους συνεχίζουμε μέχρι τη δικαίωση των οραμάτων του λαού μας.
Τιμώντας τον αγώνα και την επέτειο του Πολυτεχνείου, υπερασπίζουμε και διεκδικούμε τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Όλοι εμείς θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες για την προστασία και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους στόχους και τα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου."
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός για το Πολυτεχνείο: «52 χρόνια από την εξέγερση της νεολαίας της εποχής, που άλλαξε τη ροή της Ιστορίας»
Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού για την 52η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
«Γιορτάζουμε, θυμόμαστε, τιμούμε τη μνήμη των νεκρών. 52 χρόνια από την αρχή του τέλους της χούντας των συνταγματαρχών. Από την εξέγερση της νεολαίας της εποχής, που άλλαξε τη ροή της Ιστορίας και απέδειξε ότι κανένας αγώνας δεν είναι εκ προοιμίου χαμένος.
Σήμερα, στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναλογιζόμαστε ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η διαφύλαξη της Δημοκρατίας, σε καιρούς όπου τα σύννεφα του ολοκληρωτισμού απλώνονται πάλι στον κόσμο, απαιτεί εγρήγορση και αποφασιστικότητα.
Τιμούμε τη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου. Τιμούμε τη μνήμη των πολλών χιλιάδων ανθρώπων που κατέβηκαν στους δρόμους και στάθηκαν άοπλοι μπροστά στα τανκς των πραξικοπηματιών, βάζοντας με τόλμη και αυταπάρνηση τα θεμέλια για την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα μας».
Παύλος Μπαριτάκης: «Η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου, είναι μια ημέρα που αποτελεί ένα ορόσημο για τη Δημοκρατία»
Μαθητές από τα σχολεία της Βιάννου τίμησαν την 52η Επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μετέχοντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Άνω Βιάννου, στο Μνημείο Πεσόντων.
Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί, μαθητές και εκπαιδευτικοί από το νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Βιάννου- παρουσία του Δημάρχου Βιάννου κ. Παύλου Μπαριτάκη, των αντιδημάρχων Χαράλαμπου Κονδυλάκη, Θεόδωρου Καρτσάκη, Γιώργου Βιαννιτάκη του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Μωυσάκη και δημοτικών υπαλλήλων- μετείχαν στη σεμνή τελετή προς τιμήν των ηρώων του Πολυτεχνείου που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία,.
Ο Δήμαρχος Βιάννου απευθυνόμενος προς τους μικρούς μαθητές μίλησε με λόγια συγκινητικά για την σημερινή Επέτειο και τα πολλαπλά μηνύματα που εκπέμπονται κάθε τέτοια μέρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως οι Βιαννίτες, όπως και όλοι οι Έλληνες, οφείλουμε να τιμούμε τους εξεγερθέντες του Πολυτεχνείου, που με τον αγώνα και τη θυσία τους αποτελούν για ολους μας σύμβολα αυταπάρνησης και θάρρους.
Ενώ ο κ. Μπαριτάκης, με αφορμή την εκδήλωση και απευθυνόμενος προς όλους, έστειλε το δικό του μήνυμα για την 52η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου:
«Σήμερα τιμούμε την ιστορική επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, μια ημέρα που αποτελεί ένα ορόσημο για τη Δημοκρατία. Πενήντα δύο χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο καθοριστικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, αποτελώντας ένα διαχρονικό σημείο αναφοράς για τη χώρα μας, που μας υπενθυμίζει την αξία της Ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων απέναντι σε κάθε απειλή. Οι νέοι και οι νέες που εξεγέρθηκαν τότε, είναι η απόδειξη πως με σύμπνοια και ομοψυχία, με αποφασιστικότητα και πίστη στις δημοκρατικές Αρχές, η πορεία της Ιστορίας μπορεί να αλλάξει Το μήνυμα αυτής της αντίστασης στη Χούντα παραμένει πάντα επίκαιρο. Μας θυμίζει πως, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, ο συλλογικός αγώνας είναι ο δρόμος για την επίτευξη των στόχων μας και τη δημιουργία ενός καλύτερου, δικαιότερου μέλλοντος για όλους. Σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν χρωστάμε ευγνωμοσύνη και κρατάμε «ζωντανό» το μήνυμα τους, αγωνιζόμενοι και εμείς από την πλευρά μας για μια κοινωνία που έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την ενότητα, τη σύμπνοια και τη Δικαιοσύνη»
Προσυγκέντρωση για την πορεία του Πολυτεχνείου
"Το ΚΚΕ τιμά τον ηρωικό φοιτητικό και εργατικό – λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, αντλεί δύναμη από το παράδειγμα των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και από τα συνθήματά του για “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” – “Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ”.
Σήμερα, σε συνθήκες στροφής στην πολεμική οικονομία και προετοιμασία, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων, η Ελλάδα εμπλέκεται βαθύτερα στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ έναντι των ανταγωνιστών τους, της Ρωσίας και της Κίνας.
Για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, και στο όνομα της αναβάθμισης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, η κυβέρνηση στηρίζει με όλους τους τρόπους και κυρίως με πολεμικό εξοπλισμό το καθεστώς Ζελένσκι στην Ουκρανία. Στήριξε το Ισραήλ στη γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού και τώρα στηρίζει το σχέδιο Τραμπ - Νετανιάχου, που ενταφιάζει την προοπτική ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Την ίδια ώρα η μετατροπή της Ελλάδας και της Κρήτης σε ενεργειακό, μεταφορικό και στρατιωτικό κόμβο την τοποθετεί στο “μάτι του κυκλώνα” των εμπορικών, γεωπολιτικών, στρατιωτικών ανταγωνισμών και πολέμων που οξύνονται διεθνώς ανάμεσα στο ευρωατλαντικό και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό μπλοκ.
Το σύνθημα για “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” παραμένει και σήμερα επίκαιρο, καθώς στα πάνω από 50 χρόνια που ακολούθησαν τη μετάβαση από τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, διευρύνθηκε το χάσμα ανάμεσα στη δυνατότητα ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και την κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα.
Η ιστορική πείρα επιβεβαιώνει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον
ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας, να μη δεχτούν ο λαός, η νεολαία, οι στρατευμένοι, καμία θυσία για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.
Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, μπροστά στον αγωνιστικό εορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου, καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος σε προσυγκέντρωση σήμερα στις 17:30 στο Μεϊντάνι".
Ανακοίνωση - κάλεσμα του ΤΕΕ ΤΑΚ
"Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, τιμά με σεβασμό και συγκίνηση την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενός κορυφαίου σταθμού στην ιστορία των αγώνων για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν είναι απλώς μια ημερομηνία στο ημερολόγιο της Ιστορίας, είναι μια ζωντανή φλόγα που φωτίζει τις συνειδήσεις, ένα διαρκές κάλεσμα για ευθύνη, συμμετοχή και αλληλεγγύη. Είναι η φωνή των νέων που τόλμησαν να υψώσουν ανάστημα απέναντι στον φόβο, πιστεύοντας στην αξία της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.
Πενήντα και πλέον χρόνια μετά, το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Σε μια εποχή παγκόσμιων κρίσεων και προκλήσεων, η ανάγκη για δημοκρατία με κοινωνικό περιεχόμενο, για γνώση με ηθική, για ανάπτυξη με δικαιοσύνη, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Οι μηχανικοί, με βαθιά πίστη στην πρόοδο και στην επιστήμη, έχουμε χρέος να υπηρετούμε τις ίδιες αξίες που ενέπνευσαν τους νέους του ’73, να χρησιμοποιούμε τη γνώση μας για το κοινό καλό, να υπερασπιζόμαστε τη διαφάνεια, τη δημοκρατία και τη συλλογικότητα.
Το ΤΕΕ/ΤΑΚ αποτίνει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν και συνεχίζουν να εμπνέουν με το παράδειγμά τους.
Το Πολυτεχνείο ζει μέσα σε κάθε πράξη αντίστασης στην αδικία, σε κάθε προσπάθεια για έναν κόσμο πιο ελεύθερο, πιο ανθρώπινο, πιο δίκαιο.
Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία
Το διαχρονικό μήνυμα της 17ης Νοέμβρη 1973, μήνυμα ευθύνης και ελπίδας, μας καθοδηγεί πάντα".
Ελένη Βατσινά: Τιμάμε τα 52 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου
Τη διαχρονική αξία του μηνύματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου υπογραμμίζει η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, με αφορμή τη συμπλήρωση 52 ετών από τις 17 Νοεμβρίου 1973 και την ιστορική "αρχή του τέλους" της Δικτατορίας. Σε δήλωσή της αναφέρει:
"Σήμερα τιμάμε τα 52 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου – μια κορυφαία στιγμή αντίστασης, αξιοπρέπειας και συλλογικού θάρρους. Μια στιγμή που απέδειξε ότι, όταν η Kοινωνία ενώνεται απέναντι στην καταπίεση, τότε η Δημοκρατία μπορεί να αναγεννηθεί - ακόμη κι αν έχει πληγωθεί.
Οι νέοι και οι νέες του ’73 δεν διεκδίκησαν μόνο το τέλος μιας δικτατορίας· διεκδίκησαν το δικαίωμα όλων μας να ζούμε σε μια χώρα ελεύθερη, δίκαιη και ανθρώπινη. Το “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” δεν αποτελεί μόνο σύνθημα μιας εποχής, αλλά διαρκή υπενθύμιση των αξιών που οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε καθημερινά.
Σήμερα, μισό αιώνα μετά, η Δημοκρατία μας δοκιμάζεται από νέες προκλήσεις: την παραπληροφόρηση, την πόλωση, την κοινωνική ανισότητα, την απαξίωση των θεσμών. Η Δικαιοσύνη καλείται να σταθεί στο ύψος της, η αξιοπρέπεια των πολιτών πιέζεται από τις δυσκολίες της εποχής, και η δημόσια ζωή απαιτεί από όλους μας συνέπεια, ευθύνη και εγρήγορση.
Γι’ αυτό και το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ. Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Χρειάζεται να τη διαφυλάσσουμε με αποφασιστικότητα, να υπερασπιζόμαστε τη Δικαιοσύνη χωρίς εκπτώσεις, να προστατεύουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν. Και δεσμευόμαστε ότι, με ενότητα, ήθος και διαρκή ετοιμότητα, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μια Ελλάδα όπου η Ελευθερία, τα δικαιώματα και οι αρχές της δημοκρατικής μας παράδοσης θα παραμένουν αδιαπραγμάτευτες."
Δήλωση Φραγκίσκου Παρασύρη για την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου
"Τους οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη. Έσβησαν από την Ελλάδα την σκουριά μιας επταετούς δικτατορίας. Πολιορκημένοι και ελεύθεροι, νέοι, ερωτευμένοι, με πάθος και ακλόνητο πείσμα. Χωρίς φόβο. Μόνο με όνειρα. Παραδείγματα ολοζώντανα και διδακτικά για το σήμερα και το αύριο.
Από την ασφάλεια που μας παρέχει η απόσταση των πενήντα δύο χρόνων απ΄ τον Νοέμβρη του 1973, με τη Δημοκρατία ισχυρή και εδραιωμένη, παρά τους κατά καιρούς κινδύνους που αποφασιστικά πρέπει να αντιπαλεύουμε, με «Ενότητα και Αγώνα», έχουμε χρέος να δουλεύουμε και να αγωνιζόμαστε για Πατρίδα που θα χωράει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες."
Το μήνυμα του Χ. Μαμουλάκη για την 52η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Δήλωση του Τομεάρχη Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, για την 52η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:
«Σε μια εποχή όπου οι ανισότητες διευρύνονται και τα κοινωνικά δικαιώματα συρρικνώνονται, την ίδια στιγμή που ο φασισμός επανεμφανίζεται με διάφορες μορφές, το Πολυτεχνείο υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τιμούμε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλους όσοι ύψωσαν ανάστημα απέναντι στη χούντα, με το σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” να συνεχίζει να εκφράζει τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις της κοινωνικής πλειοψηφίας για αξιοπρεπή εργασία, δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, αποτελεσματική προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
Παραμένοντας σταθερά προσανατολισμένοι στην υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της αξιοκρατίας, θυμόμαστε και τιμούμε. Με πυξίδα τα ιδανικά που ενέπνευσαν εκείνη τη γενιά, αγωνιζόμαστε στην πρώτη γραμμή για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.».
Μήνυμα Δημάρχου Χερσονήσου για την Επέτειο της 17ης Νοεμβρίου
Με αφορμή τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης έστειλε το παρακάτω μήνυμα:
"Η Επέτειος της 17ης Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για όλους μας. Θυμόμαστε τους αγώνες της νεολαίας και του ελληνικού λαού ενάντια στη δικτατορία, για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Το Πολυτεχνείο δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός. Είναι σύμβολο αντίστασης, ελπίδας και πίστης στις αξίες που θεμελιώνουν την κοινωνία μας. Οι αγώνες, αλλά και οι θυσίες των νέων του ’73 μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, αλλά κατακτάται και διαφυλάσσεται καθημερινά.
Ως Δήμος Χερσονήσου, τιμούμε τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε στον δρόμο της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Ας κρατήσουμε ζωντανό το μήνυμα του Πολυτεχνείου και ας το μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές, ώστε να αποτελεί φάρο δημοκρατίας και κοινωνικής προόδου."
Το μήνυμα του Βασίλη Κεγκέρογλου για την 52η Επέτειο του Πολυτεχνείου
Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 ετών από την Επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
"Η σημερινή ημέρα αποτελεί ζωντανή υπενθύμιση του διαρκούς αγώνα του ελληνικού λαού για Δημοκρατία, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια, Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Η νεολαία και ο λαός, άοπλοι αλλά αποφασισμένοι, ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη δικτατορία, θέτοντας τα θεμέλια για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα. Το παράδειγμα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, δείχνει πως απέναντι σε κάθε ισχυρή απειλή, η ενότητα και η πίστη στις αξίες αποτελούν τον δρόμο προς τη δικαίωση.
52 χρόνια μετά, η Εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει ένα ζωντανό σύμβολο που αφυπνίζει τον λαό που εξακολουθεί να αποτελεί φωτεινό «φάρο» αυταπάρνησης απέναντι σε κάθε προσπάθεια περιορισμού καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σήμερα και κάθε μέρα, το σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”, μας θυμίζει ότι η Δημοκρατία απαιτεί επαγρύπνηση, εγρήγορση, συμμετοχή και ευθύνη.
Μέσα στις σύγχρονες προκλήσεις που διαβρώνουν την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και απέναντι στις νέες απειλές που αναδύονται, είναι αναγκαίο να επαναπροσεγγίσουμε τα διαχρονικά μηνύματα του Πολυτεχνείου, τα οποία εξακολουθούν να εμπνέουν όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται, να διεκδικούν και να οραματίζονται μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία.
Ως Δήμος Μινώα Πεδιάδας, τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου και τους αγώνες του λαού μας και παραμένουμε δίπλα σε κάθε προσπάθεια για Ισονομία, Ισότητα και Κοινωνική Δικαιοσύνη".
Μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης για την επέτειο του Πολυτεχνείου
"Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές,
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Κάθε Νοέμβρη η μνήμη μας επιστρέφει στο Πολυτεχνείο του 1973, τότε που η φωνή της νεολαίας υψώθηκε ενάντια στον φόβο και τη δικτατορία και μετουσίωσε το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» σε διαχρονικό σύμβολο αντίστασης και ελπίδας. Ήταν η στιγμή που η γενιά των φοιτητών και φοιτητριών ξεσηκώθηκε ενάντια στην αυθαιρεσία της εξουσίας και στην καταπίεση της ελεύθερης έκφρασης. Με τη δύναμη των ιδανικών τους, με πίστη στις αξίες της Δημοκρατίας και με μοναδικό όπλο το όραμά τους για μια κοινωνία δικαιότερη, οι νέες και οι νέοι έγιναν η φωνή ενός ολόκληρου λαού που ζητούσε να ζήσει με αξιοπρέπεια.
Πενήντα δύο χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο δεν είναι απλώς μια ιστορική ανάμνηση. Η φλόγα τη εξέγερσης παραμένει ζωντανή, για να μας θυμίζει ότι η ελευθερία και η δικαιοσύνη δεν είναι δεδομένες, αλλά κερδίζονται καθημερινά. Κατακτώνται με μικρούς ή μεγάλους αγώνες, με υπευθυνότητα, με σεβασμό στον Άνθρωπο και με ενεργή συμμετοχή στα κοινά.
Η Παιδεία, ως πυρήνας κάθε δημοκρατικής κοινωνίας, καλείται σήμερα να δώσει στα παιδιά μας όχι μόνο γνώσεις αλλά και τα εφόδια για να σκέφτονται, να αμφισβητούν, να ονειρεύονται και να δημιουργούν έναν κόσμο πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο. Καλείται να τους διδάξει πως η πρόοδος δεν είναι μόνο τεχνολογική ή οικονομική, αλλά βαθιά ηθική και κοινωνική.
Εμείς, οι άνθρωποι της Εκπαίδευσης, έχουμε χρέος να κρατούμε ζωντανή τη μνήμη του Πολυτεχνείου μέσα από τη διδασκαλία, τη στάση μας και το παράδειγμά μας. Οφείλουμε να ενδυναμώνουμε στα παιδιά τις αξίες που ενώνουν τους ανθρώπουςκαι να τους καλλιεργούμε ένα πνεύμα που αντιστέκεται στη βία, την αδικία και την αδιαφορία.
Αν θέλουμε να τιμήσουμε εκείνους και εκείνες που τόλμησαν να ονειρευτούν ελεύθερα και να αγωνιστούν ανιδιοτελώς, τότε πρέπει να εμπνευστούμε από το παράδειγμά τους και καθημερινά να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια.
Το Πολυτεχνείο ζει μέσα σε κάθε φωνή που ζητά δικαιοσύνη, σε κάθε πράξη που υπερασπίζεται την ελευθερία, σε κάθε παιδί που ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο."
Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν Ηρακλείου τιμά την 52η επέτειο
Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν Ηρακλείου τιμά την 52η επέτειο του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου:
"Τιμούμε τους νεκρούς του Νοέμβρη 1973. Στεκόμαστε με σεβασμό στους χιλιάδες φοιτητές στο λαό της Αθήνας που για τρείς μέρες με ηρωισμό και αυτοθυσία όρθωσαν το ανάστημα τους κατά της στρατιωτικής δικτατορίας στο Πολυτεχνείο.
Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά σε όλους όσους ήρθαν αντιμέτωποι με την φρίκη των βασανιστηρίων , τις φυλακές και τις εξορίες που υπέστησαν κάθε μορφή δίωξης κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας.
52 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευση και προβληματισμό.
Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου <,ψωμί ,παιδεία , ελευθερία> Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, παραμένουν σήμερα εξαιρετικά επίκαιρα μπροστά στη νέα κλιμάκωση των πολεμικών ανταγωνισμών.
52 Χρόνια μετά , το Πολυτεχνείο μας υπενθυμίζει ,ότι οι λαοί με την πάλη τους ,μπορούν να ορθώσουν εμπόδια στου πολεμικούς σχεδιασμούς , να υπερασπιστούν τα δικαιώματα , και τις ανάγκες τους , να ανοίξουν τον δρόμο της ειρήνης , της φιλίας της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ τους.
Το Πολυτεχνείο διδάσκει ότι με οργάνωση αγώνα και σύγκρουση μπορεί να αλλάξει η τροπή των πραγμάτων για αυτό φοβούνται το μήνυμα του, και εντείνουν την καταστολή,
Το πολυτεχνείο ζει εμπνεόμαστε από τους ηρωικού αγώνες του λαού μας .
Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν Ηρακλείου τιμά αγωνιστικά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και καλούμε όλους τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση μαζί με τους φοιτητές τη νεολαία, τους εργαζόμενους , στη Πλατεία Ελευθερίας τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη στις 6 μμ"
Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου: Το μήνυμα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» συνεχίζει να απαιτεί δικαιοσύνη
"52 χρόνια μετά την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου δηλώνει ξεκάθαρα:
Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» δεν είναι επετειακό. Είναι καθημερινή διεκδίκηση, είναι ανάγκη, είναι φωνή που δεν φιμώνεται.
Η υπογραφή και η κήρυξη της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης ως γενικώς υποχρεωτικής αποτελεί μια σημαντική νίκη για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Αποδεικνύει ότι όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πετυχαίνουμε κατακτήσεις που κάποιοι θεωρούσαν αδύνατες.
Όμως ο αγώνας δεν τελείωσε. Αντίθετα, τώρα ξεκινάει πιο δυναμικά:
• Απαιτούμε άμεσα την επέκταση της χρονικής διάρκειας του επιδόματος ανεργίας των εποχικών.
Δεν θα ανεχτούμε να μένουν χιλιάδες οικογένειες χωρίς εισόδημα μέσα στον χειμώνα, την ώρα που ο τουρισμός στηρίζει την οικονομία της χώρας.
Η επιβίωση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι θέμα «κόστους». Είναι θέμα δικαιοσύνης.
• Απαιτούμε την επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία.
Η απονομή εφάπαξ πλέον μετά την συνταξιοδότηση αποτελεί κατάφωρη αδικία για όσους έχουν δουλέψει μια ζωή στον τουρισμό, με εξαντλητικά ωράρια και εποχική αστάθεια.
Δεν θα δεχτούμε να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις πολιτικές αποφάσεις άλλων.
• Ζητάμε σεβασμό στον εργαζόμενο, στη φωνή του και στα δικαιώματά του.
Καμία κυβέρνηση και κανένας φορέας δεν μπορεί να μιλάει για ανάπτυξη όσο αφήνει εκτεθειμένους τους ανθρώπους που σηκώνουν τον τουρισμό στους ώμους τους.
Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα δεν χαρίζονται – κερδίζονται.
Και εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν.
ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
52 χρόνια μετά, παραμένει το μήνυμα.
Παραμένει ο δρόμος.
Παραμένει ο αγώνας."
Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας
"O Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων τιμά τα 52 χρόνια από τον ηρωικό φοιτητικό και εργατικό – λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας, τους νεκρούς, τους φυλακισμένους και βασανισμένους, όλες και όλους όσοι συνέβαλαν στην αντιδικτατορική πάλη.
Το Πολυτεχνείο μας θυμίζει πως η οργανωμένη δράση εργαζομένων, λαού και νεολαίας είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να συγκρουστεί με το σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των πολέμων, με τις κυβερνήσεις και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις που το στηρίζουν.
«Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ»
Σήμερα στεκόμαστε αποφασιστικά ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ιδιαίτερα τώρα, που ενώ περισσεύουν τα χαμόγελα και οι χειραψίες στις φιέστες για την «πανηγυρική» υποδοχή της νέας πρέσβη των ΗΠΑ, η Ελλάδα μπαίνει πιο βαθιά στους πολεμικούς σχεδιασμούς και αναβαθμίζεται στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ–ΝΑΤΟ, για να καταστεί «ενεργειακός κόμβος» για τα συμφέροντα εφοπλιστών και βιομηχάνων. Την ίδια ώρα, συνεχώς επεκτείνονται και αξιοποιούνται οι ΝΑΤΟικές βάσεις και οι στρατιωτικές υποδομές από το ΝΑΤΟ και το κράτος–δολοφόνο του Ισραήλ.
Τιμάμε το Πολυτεχνείο με τη διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους λαούς που αγωνίζονται. Είμαστε στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, ενάντια στην κατοχή και τη γενοκτονία από το κράτος–δολοφόνο του Ισραήλ, που συνεχίζονται με το άθλιο σχέδιο Τραμπ–Νετανιάχου που ενταφιάζει το δίκαιο αίτημα για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967.
Το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει ζωντανό και επίκαιρο στις μάχες του σήμερα
Παλεύουμε ενάντια στην πολεμική οικονομία της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων, στην τεράστια χρηματοδότηση των πολεμικών δαπανών από την κυβέρνηση, χρημάτων που κόβονται από την Παιδεία, την Υγεία, τους μισθούς και δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας. Στεκόμαστε απέναντι στην πολιτική που εντείνει την εκμετάλλευση, που επιβάλλει 13 ώρες δουλειάς, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, διατηρεί μισθούς πείνας, εκτινάσσει την ακρίβεια και διαλύει τον ελεύθερο χρόνο, υψώνει εμπόδια στην πρόσβαση στον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, την ψυχαγωγία.
Απέναντι στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού της κυβέρνησης, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται. Καταγγέλλουμε την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης, τους απαράδεκτους νόμους καταστολής και στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσοι σηκώνουν κεφάλι απέναντι στη βαρβαρότητα. Είμαστε στο πλευρό των λιμενεργατών του Πειραιά και του προέδρου τους, που διώκεται επειδή μπλόκαραν την εκφόρτωση κοντέινερ με σφαίρες για το Ισραήλ. Αρνούμαστε να αποδεχτούμε την «κουλτούρα των φέρετρων», δηλαδή τις δικές μας θυσίες στον πόλεμο για να κερδίζουν οι λίγοι.
Σε αυτό τον δρόμο τιμάμε το ανατρεπτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου, στο δρόμο της ανατροπής της βαρβαρότητας του κεφαλαίου, στο δρόμο του οργανωμένου αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας και του λαού, για εργατικές και λαϊκές ελευθερίες, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας. Με κλιμάκωση της πάλης για 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο με αυξήσεις των μισθών, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς."
Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου: Τιμή στον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου
"Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), τιμά τα 52 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό της νεολαίας, των φοιτητών και του λαού στο Πολυτεχνείο, μια κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης. Καλούμε τους αγωνιστές του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε μαζική συμμετοχή στο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, στην πλατεία Ελευθερίας, την Δευτέρα 17 Νοέμβρη, στις 6μμ.
Τα μηνύματα του Νοέμβρη του 1973, «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Έξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ», παραμένουν σήμερα εξαιρετικά επίκαιρα μπροστά στη νέα κλιμάκωση των πολεμικών ανταγωνισμών.
Σήμερα ο πλανήτης βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με δεκάδες πολεμικές συγκρούσεις και επεμβάσεις. Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μια, Ρωσία και Κίνα από την άλλη, προμηνύουν για τους λαούς ασύλληπτα δεινά. Η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, για λογαριασμό της αστικής τάξης, μετατρέπεται ολοένα και πιο βαθιά σε ορμητήριο πολέμου, σε κρίκο της ΝΑΤΟϊκής πολεμικής αλυσίδας.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «διπλωματικό επίτευγμα» την παραμονή και επέκταση ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων από τη Σούδα έως την Αλεξανδρούπολη, την ώρα που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας και την εργασιακή εκμετάλλευση με στόχο την προσαρμογή της οικονομίας σε συνθήκες πολέμου. Πίσω από τις θριαμβολογίες για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό «κόμβο» και τη «γεωστρατηγική αναβάθμισή» της κρύβεται η βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και η όξυνση των ανταγωνισμών σε μια περιοχή ήδη φλεγόμενη. Κανένας ενεργειακός κόμβος των ιμπεριαλιστών δεν είναι ικανός να εγγυηθεί την ευημερία των λαών, όπως ανάγλυφα δείχνει το παράδειγμα της Ουκρανίας.
Η Ιστορία αποδεικνύει ότι οι λεγόμενοι «σύμμαχοι» δεν προστάτευσαν ποτέ τον λαό μας. Δεν το έκαναν το 1967 με το πραξικόπημα, δεν το έκαναν το 1974 με το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, δεν το κάνουν ούτε σήμερα που αναζητούν διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά με κριτήριο τη ΝΑΤΟϊκή συνοχή και όχι τα δικαιώματα των λαών.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον σκληρά δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό, που αντιμετωπίζει νέα κλιμάκωση της ισραηλινής κατοχής και επιθετικότητας με την ανοικτή στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Σε αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαίο να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά η πάλη του λαϊκού κινήματος ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και όλων των άλλων βάσεων, την επιστροφή των ενόπλων δυνάμεων από αποστολές εκτός συνόρων.
52 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο μας υπενθυμίζει ότι οι λαοί, με την πάλη τους, μπορούν να ορθώσουν εμπόδια στους πολεμικούς σχεδιασμούς, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, να ανοίξουν τον δρόμο της ειρήνης, της φιλίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ τους.
Η Επιτροπή Ειρήνης θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους φορείς του Ηρακλείου.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΣΤΙΣ 6:00ΜΜ"
ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
"Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που πλημμύρισαν τους δρόμους όλης της χώρας στα μεγάλα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα και σε περισσότερες από 30 πόλεις σε όλη τη χώρα.
Οι φοιτητές και φοιτήτριες βγήκαμε στους δρόμους για τα μεγάλα προβλήματα που γεννά αυτή η πολιτική. Ήταν μια μεγάλη πανελλαδική απάντηση των φοιτητών απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα μας στις σπουδές, στη εργασιακή μας προοπτική και την ζωή μας. Ήταν μια μεγάλη απάντηση απέναντι στην όξυνση της καταστολής και του αυταρχισμού.
Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι οι σπουδές μας χειροτερεύουν συνεχώς όπως επίσης υποβαθμίζεται η αξία των πτυχίων μας. Αυτή είναι η κατάσταση στις σπουδές μας και είναι πρόκληση να κυβέρνηση να μιλά για «εκσυγχρονισμό» παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα.
Σήμερα, τον 21ο αιώνα είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό να έχουμε ένα σύγχρονο δωρεάν πανεπιστήμιο και πτυχία με αξία!
· Για αυτό αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε να έχουμε σύγχρονες αναβαθμισμένες σπουδές, οι σχολές μας να έχουν καθηγητές, προσωπικό, σύγχρονα εργαστήρια και υποδομές και όχι να στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις. Απαιτούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, λεφτά για τις σπουδές μας και όχι για τις επιχειρηματικές μπίζνες και τον πόλεμο όπως προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.
·Για αυτό αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε να στηριζόμαστε για να σπουδάζουμε απρόσκοπτα και όχι να είμαστε αβοήθητοι, 1 στους 2 να δουλεύει για να ανταπεξέλθει με το τεράστιο κόστος σπουδών και την ακρίβεια, να μην υπάρχουν φοιτητικές εστίες κτλ. Για αυτό απαιτούμε μέτρα στήριξης και όχι διαγραφές ενεργών φοιτητών που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
·Για αυτό αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε να έχουμε πτυχία με αξία και όχι κουρελόχαρτα όπως γίνεται σήμερα, σε αυτό το μεγάλο παζάρι πτυχίων των δημόσιων και των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» - super market. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ που υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Απαιτούμε να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, να καταργηθεί ο κατάπτυστος νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.
· Για αυτό αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε η επιστήμη και η έρευνα να υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τους πολέμους και κέρδη των επιχειρηματιών, για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, του ΝΑΤΟ, του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ που συνεχίζει να σφάζει τον λαό της Παλαιστίνης, κάνοντας τα πανεπιστήμια γρανάζια της πολεμικής οικονομίας.
Οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες και εκφράζουν την πλειοψηφία των φοιτητών. Η κυβέρνηση αντί να δώσει απαντήσεις στα αιτήματά μας οξύνει την καταστολή.
Με καταστολή και πειθαρχικά - Θέλουν να φοβίσουν όποιον αντιδρά!
Καταγγέλλουμε την όξυνση καταστολής και του αυταρχισμού που προωθείται με ευθύνη της κυβέρνησης και με διοικήσεις σε ρόλο “λαγού”, αξιοποιώντας το αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν η ΕΕ και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Θέλουν πανεπιστήμια-“άβατα” για τους φοιτητές, στην υπηρεσία επιχειρηματικών ομίλων, ενταγμένα στα σχέδια της πολεμικής οικονομίας και προετοιμασίας που γενικεύεται με δεκάδες προγράμματα συνεργασίας ιδρυμάτων με το ΝΑΤΟ και το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.
Σε αυτό το πανεπιστήμιο δεν χωράει η συλλογική δράση και οι αγώνες. Τα μέτρα αυτά στρέφονται ενάντια σε όλους τους φοιτητές, ποινικοποιούν το δικαίωμα να εκφράζουμε τη γνώμη μας, να έχουμε λόγο για όσα συμβαίνουν στις σπουδές και τη ζωή μας, να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα μας, να εκφράζουμε την εναντίωση μας στους πολέμους τους και να δηλώνουμε τη αλληλεγγύη μας λαό της Παλαιστίνης.
Η δική μας απάντηση είναι η μαζική και οργανωμένη πάλη των φοιτητών και όλου του λαού για μόρφωση, εργασία, ζωή με δικαιώματα, ενάντια στους πολέμους και τα εγκλήματα που γεννά η πολιτική του κέρδους! Παλεύουμε για πανεπιστήμια ανοιχτά, της μάθησης και της επιστήμης και όχι της καταστολής και του αυταρχισμού.
Η καταστολή όμως δεν θα περάσει. Η φωνή του δίκιου δεν φιμώνεται, ο αγώνας, η αντίσταση είναι υποχρέωση και δικαίωμα! Η φωνή του δίκιου δεν σταμάτησε ποτέ, ούτε με καταστολή, ούτε με την πανεπιστημιακή αστυνομία που αφήσαμε στα χαρτιά, ούτε με την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη, δεν σταμάτησε ποτέ, φωνάζοντας ακόμα πιο δυνατά «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»!
Τιμάμε τα 52 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου το 1973 στο δρόμο του αγώνα!
Η ιστορία διδάσκει, και ο ξεσηκωμός του πολυτεχνείου μας δείχνει πως και τότε και τώρα και πάντα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» βαδίζοντας στο δρόμο της αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και της ανατροπή της. Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος όταν το κίνημα δυναμώνει και μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!
Εμπνεόμαστε από τους αγώνες του λαού μας, συνεχίζοντας σήμερα τον αγώνα για τους ανεκπλήρωτους σκοπούς και τα ιδανικά τους. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους νεκρούς, τους φυλακισμένους και βασανισμένους, όλους όσους συνέβαλαν στην αντιδικτατορική πάλη.
Οι αγώνες των φοιτητών όταν συναντηθούν με τους αγώνες των εργαζομένων μπορούν να αποκτήσουν ανυπολόγιστη δύναμη. Η αγανάκτηση για όσα ζούμε μπορεί να μετατραπεί σε ένα μεγάλο οργανωμένο και πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα διεκδίκησης και αγώνα για να μπουν μπροστά οι σύγχρονες ανάγκες μας, να αντιπαρατεθούμε στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Τα επίκαιρα μηνύματα μένουν ζωντανά!
Στις πύλες του Πολυτεχνείου υπήρχαν τα συνθήματα «Έξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ». Ο λαός που αγωνιζόταν γνώριζε πολύ καλά τη στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στο καθεστώς της δικτατορίας ενώ στη συνέχεια με την ανοχή του ΝΑΤΟ έγινε η εισβολή στην Κύπρο. Το σύνθημα αυτό παραμένει επίκαιρο, ιδιαίτερα σήμερα που τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονται επικίνδυνα σε όλο τον κόσμο. Είμαστε με το λαό της Παλαιστίνης που βιώνει τη γενοκτονία από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και τις ΗΠΑ με το άθλιο σχέδιο Τράμπ. Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, φωνάζοντας «έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ» ιδιαίτερα σήμερα που όπως ομολογούν ότι ετοιμάζουν την νεολαία να πολεμήσει για τα κέρδη τους. Συμμετέχουμε μαζικά στην πορεία στις 17 Νοέμβρη!
Δυναμώνοντας την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων. Ενάντια στην πολιτική που εντείνει την εκμετάλλευση, τις 13ώρες δουλειάς, τους μισθούς πείνας, την ακρίβεια, την διάλυση του ελεύθερου χρόνου την εμπορευματοποίηση των σπουδών μας και εντείνει την καταστολή.
Απαιτούμε:
· Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των πανεπιστημίων σε καθηγητές, προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Πτυχία με αξία μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος - Όχι στην απόσπαση τους.
· Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! – Κατάργηση του απαράδεκτου νόμου.
· Μέτρα στήριξης όλων των φοιτητών και ιδιαίτερα όσων εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους. Να μην διαγραφεί κανείς φοιτητής που προσπαθεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του! Κατάργηση του κατάπτυστου νόμου των διαγραφών και όλων των προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών νόμων.
· Άμεσα να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις στις εστίες και να μην πεταχτεί εκτός κανένας φοιτητής που παλεύει να τελειώσει τις σπούδες του!
· Κατάργηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων και όλων των κριτηρίων που λειτουργούν ως "κόφτης" φοιτήτων για την εισδοχή φοιτητών στην εστία!
· Κατάργηση του ανεπιστρεπτί χαρατσιού των 50ευρώ για την είσοδο στις εστίες!
· Άμεσα να ολοκληρωθούν οι νέες εστίες και να δωθεί χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων εστιών στην Πολυτεχνειούπολη.
· Εκμετάλλευση αναξιοποίητων κτηρίων τόσο του ιδρύματος όσο και του κράτους (πχ παλιό Ψυχιατρείο) για την στέγαση φοιτητών.
· Αξιοποίηση των φοιτητικών εστιών αποκλειστικά για τις ανάγκες των φοιτητών!
· Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος ώστε να καλύπτει όλο το ποσό του ενοικίου με ταυτόχρονη αύξηση των δικαιούχων.
· Ούτε σκέψη για μέτρα καταστολής, κάμερες και τουρνικέ που δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια στις σχολές. Είμαστε φοιτητές και όχι εγκληματίες! Πανεπιστήμια ανοιχτά, της μάθησης, της συζήτησης και της ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας και όχι καταστολής και αυταρχισμού.
· Λεφτά για την παιδεία όχι για τους πολέμους. Καμία εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και καμία συνεργασία ελληνικών Πανεπιστημίων με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και το ΝΑΤΟ. Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι των ιμπεριαλιστικών πολέμων.
· Λευτεριά στην Παλαιστίνη – Αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του ’67.
Συνεχίζουμε συντονισμένα – μαζικά – αποφασιστικά!
Δυναμώνουμε την οργάνωση, τη συλλογική συζήτηση και τη δράση σε κάθε φοιτητικό σύλλογο.
-Οργανώνουμε τον 3ήμερο εορτασμό της επετείου του ξεσηκωμού του πολυτεχνείου, συμμετέχουμε μαζικά στην Αντιιμπεριαλιστική πορεία τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη στις 18:00 στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.
-Πραγματοποιούμε κατάθεση στεφάνων των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο μνημείο Ηρώων Πεσόντων κατά την διάρκεια της Αντιιμπεριαλιστικής πορείας.
- Καλούμε σε κινητοποίηση την Τρίτη 25/11 στη 13:00 στην πρυτανεία, για να καταγγείλουμε την απειλή πειθαρχικών σε εστιακούς φοιτητές που δεν συμμορφώνονται με τα απαράδεκτα κριτήρια του κανονισμού στέγασης!
- Οργανώνουμε την πάλη για να μην διαγραφεί κανένας φοιτητής με δυναμικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων σε κάθε ίδρυμα την τελευταία βδομάδα του Νοέμβρη.
-Οργανώνουμε πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης τις ημέρες πριν και μετά τις 29 Νοέμβρη Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό.
- Προετοιμαζόμαστε για νέα συλλαλητήρια σε συντονισμό με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους φορείς.
- Συντονιζόμαστε Πανελλαδικά στα πλαίσια της σύσκεψης συντονισμού φοιτητικών συλλόγων που καλείται με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στις 6 Δεκέμβρη στην Αθήνα".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη
