ΚΡΗΤΗ
Πολλά clicks μακριά από το επιθυμητό η αγορά - Τι ζητούν οι έμποροι της Κρήτης
Αμηχανία, αντιδράσεις και προειδοποιήσεις ότι η νέα χρονιά θα είναι "δραματική"
SHARE:
Σε "πλήρη αμηχανία" βρίσκει την αγορά στην Κρήτη, το δεύτερο 24ωρο του click away.
Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Χουστουλάκης μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στον ραδιοφωνικό "αέρα" του Livetalks, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, με την μορφή επιχορηγήσεων.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι το 2021 "θα είναι μια δραματική χρονιά", καθώς "η ανεργία θα εκτοξευτεί"!
Είτε λειτουργήσει, είτε όχι το click away, "ουσιαστικά είναι σαν να είμαστε κλειστά σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις περίμεναν να κάνουν το 40% του τζίρου τους" επεσήμανε ο κ. Χουστουλάκης.
Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, περιμένουν ότι μετά τις γιορτές "θα περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο", με αρκετά καταστήματα να αναγκάζονται να βάζουν λουκέτο.
Γι' αυτό και ζητούν περισσότερη στήριξη και από τους καταναλωτές, διότι "ήμασταν πάντα κοντά" τους και "θέλουμε να μας στηρίξουν και τώρα που το έχουμε περισσότερο ανάγκη".
Ο κ. Χουστουλάκης κάλεσε και τις τράπεζες να βοηθήσουν, ανοίγοντας την "κάνουλα της ρευστότητας" σε μία "καταπονεμένη οικονομία", όπως είναι η ελληνική, που εκ των πραγμάτων "είναι δύσκολο να ανακάμψει". Κι αν "τα ισοπεδώσουμε όλα, τότε θα είναι ακόμη πιο δύσκολο".
Τι χρειάζεται, λοιπόν; "Θα πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες, δεν μπορεί να υπάρξει lockdown στην οικονομία" υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, που επέφερε την άποψη ότι η διασπορά του ιού "δεν έγινε από τα καταστήματα.
Κι αυτό το λένε όλοι. Ό,τι μπορούμε το κάνουμε. Γι αυτό και ζητήσαμε να μην υπάρξει καθολικό lockdown, αλλά σε τοπικό επίπεδο".
Στο κλείσιμο της συνέντευξή του στο Livetalks, ο κ. Χουστουλάκης εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι "οι επιπτώσεις στην αγορά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι μη αναστρέψιμες. Υπάρχουν επιχειρήσεις που ήταν υγιείς και τώρα είναι καταχρεωμένες. Μια χρεωμένη επιχείρηση σε μια κατεστραμμένη οικονομία είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να ανακάμψει".
Ακούστε αναλυτικά τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου:
Χανιά: Ζητούν άμεση αναθεώρηση του cick away
Αντιδράσεις υπάρχουν και στα Χανιά, όπου, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνη Ροκάκη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη κοινή σύσκεψη εργασίας του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργου Τοπολιανάκη, με τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και η Δώρα Κυριακάκη, Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Χανίων, με στόχο τον αποτελεσματικό συντονισμό δράσεων για την ομαλή επανέναρξη λειτουργίας της τοπικής Αγοράς, μετά και το δεύτερο LockDown που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της Πανδημίας Covid-19.
Όπως έγινε γνωστό, ως συμπέρασμα της κοινής τους συνεργασίας, οι δύο θεσμικοί φορείς διαπίστωσαν ότι οι συνέπειες στον εμπορκό κόσμο των Χανίων είναι πλέον καταστροφικές, μετά την παράταση υπολειτουργίας της Αγοράς και κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Οι Διοικήσεις του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων συμφώνησαν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οφείλει πλέον να προβεί στην επείγουσα υιοθέτηση του συνόλου της ολοκληρωμένης δέσμης προτάσεών τους για την αποτελεσματική ενίσχυση των Χανιώτικων επιχειρήσεων, η οποία έχει αποσταλεί από την έναρξη της πρωτοφανούς κρίσης προς τον Πρωθυπουργό. Χαρακτηριστικά, συμφωνήθηκε ότι επιβάλλεται πλέον να υιοθετηθούν δραστικές παρεμβάσεις με έμφαση στη διοχέτευση πρόσθετης - μη επιστρεπτέας ρευστότητας - στις επιχειρήσεις, στη διαγραφή των συσωρευμένων χρεών από την παρατεταμένη καραντίνα, σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, μετά το τέλος της κοινής συνάντησης εργασίας, δήλωσε για την κοινή στρατηγική πρωτοβουλία: «Ο Εμπορικός κόσμος των Χανίων, μετά τη δεύτερη καραντίνα, είχε εναποθέσει στην εορταστική λειτουργία της Αγοράς τις τελευταίες ελπίδες του για την ανακούφιση των πρωτοφανών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Δυστυχώς, μόνο μια στις δέκα μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις των Χανίων θα μπορέσουν διαχειριστούν αποτελεσματικά τις προϋποθέσεις που έθεσε η Πολιτεία για το μηχανισμό αγορών του “click away”. Συνεπώς, προτείνουμε στην κυβέρνηση την άμεση αναθεώρηση του προβλεπόμενου τρόπου αγορών και από «παράδοση εκτός των καταστημάτων» να προβλεφθεί η δυνατότητα «παράδοσης εντός των καταστημάτων» πάντοτε με την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών κανόνων (π.χ. εμβαδό καταστήματος, μάσκα, απολύμανση), οι οποίοι επί τόσους μήνες άλλωστε εφαρμόζονται με επιτυχία και από τα Super Market της χώρας”.
Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Ηρακλείου
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων Ηρακλείου, μεταξύ άλλων αναφέρει:
"Τα απανωτά «lockdown» δεν μπορεί να είναι το φάρμακό «δια πάσα νόσο», με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη, το προηγούμενο διάστημα δεν πήρε κανένα μέτρο για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, κουνάει το δάκτυλο και να κλίνει την «ατομική ευθύνη» σε όλες τις πτώσεις! Δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Το «click away» φυσικά δεν μπορεί να είναι γιατρικό. «Ξεμπλοκάρει» τα μονοπώλια για να αυξήσουν και άλλο τα κέρδη τους! Και είναι λογικό να ανοίγει τα κομμωτήρια, αφού ο κλάδος αυτός δεν έχει μπει ακόμη στη μέγγενη των μονοπωλίων.
Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Ηρακλειου ζητά να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα!
Υπάρχει ο οδικός χάρτης και η εμπειρία από την προηγούμενη καραντίνα, όπου είχαν ανοίξει πρώτα τα μικρά καταστήματα, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Να παρθούν τώρα μέτρα για την οικονομική στήριξη των μικρεμπόρων και την ενίσχυση των ΜΜΜ, του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Απαιτούμε εδώ και τώρα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων:
• Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πλήρης εξοπλισμός κάθε νοσοκομείου και δομής ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Κάλυψη των αναγκών, όχι μόνο για τις περιπτώσεις COVID-19, αλλά για κάθε ασθένεια/θεραπεία.
• Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
• Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
• Αποσυμφόρηση ΜΜΜ, προσλήψεις προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία".