ΚΡΗΤΗ
«Πολιτεία Τυμπακίου»: Έτσι θα γίνει ανάδειξη των μνημείων και της ιστορίας της περιοχής
Με στόχο την προσέλκυση τουριστών αλλά με βάση την αειφόρο ανάπτυξη
Εκδήλωση με θέμα «Τυμπάκι – Από τη ναζιστική ισοπέδωση στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη» πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (6/5) στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Η εκδήλωση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο «Πολιτεία Τυμπακίου» το οποίο ίδρυσε το 2013, πριν δέκα ακριβώς χρόνια, ο κ. Αντώνης Μανιαδάκης, τέως Διευθύνων Σύμβουλος των Μινωικών Γραμμών.
Μάλιστα ο κ. Νικόλαος Μαρκάκης, τέως Εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, κατά την ομιλία του τόνισε ιδιαίτερα ότι Τυμπάκι ίσον Μανιαδάκης και Μανιαδάκης ίσιον Τυμπάκι καθώς, όπως τόνισε, η προσφορά και η αγάπη του τέως CEO των Μινωικών Γραμμών είναι εξαιρετικά σημαντική και πολυεπίπεδη στον τόπο καταγωγής του αλλά και τους ανθρώπους του.
Ο κ. Μαρκάκης στην ομιλία του με θέμα «Τυμπάκι – Διά πυρός και σιδήρου – Η μαρτυρική πόλη κατά τη γερμανική Κατοχή» περιέγραψε με ιδιαίτερα γλαφυρό και παραστατικό τρόπο τις θυσίες των κατοίκων του Τυμπακίου οι οποίοι αναγκάστηκαν «να γίνουν πρόσφυγες στον τόπο τους όταν το Τυμπάκι ισοπεδώθηκε», όπως είπε.
Επίσης ο ίδιος τόνισε την ανάγκη ανάδειξης των αρχαιολογικών τόπων, των χριστιανικών μνημείων, των ιστορικών οχυρωμάτων και μοναστηριών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Τυμπακίου ώστε να γίνουν τόπος έλξης ελλήνων και ξένων τουριστών.
«Σήμερα ήρθαμε να μιλήσουμε για τον αγώνα των Τυμπακιανών καθώς το Τυμπάκι το βομβάρδισαν, το εκθεμελίωσαν και το ισοπέδωσαν καθώς 662 οικογένειες πήγαν πρόσφυγες στα γύρω χωριά, πρόσφυγες στον τόπο τους. Επέστρεψαν για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους και δεν έβρισκαν που είναι τα σύνορα των σπιτιών τους. Όλο το Τυμπάκι ήταν ένας απέραντος χώρος από χαλάσματα. Όμως οι κάτοικοι στάθηκαν στα πόδια τους και έχουν προχωρήσει μπροστά, όχι όμως τόσο μπροστά όσο θα έπρεπε. Το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχθηκε το Τυμπάκι δεν ήταν η γερμανική Κατοχή αλλά η απώλεια του αεροδρομίου, της πιο εύφορης περιοχής της Μεσαράς. Εάν σήμερα το αεροδρόμιο ήταν στην ιδιοκτησία των Τυμπακιανών εκεί σήμερα θα ήταν η μεγαλύτερη παραλιακή πόλη της Μεσογείου» δήλωσε στο Cretalive ο κ. Νικόλαος Μαρκάκης.
Από την πλευρά της η κ. Μαίρη Κασωτάκη, Χημικός Μηχανικός, Προϊσταμένη ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Κρήτης, στην ομιλία της με θέμα «Τυμπάκι – Πόλος Ανάπτυξης και Προόδου» ανέλυσε εκτενώς τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε το Τυμπάκι να μετατρεπεί σε μία σύγχρονη πόλη, για μια σύγχρονη περιοχή με παράλληλη ανάδειξη στα δυνατά του σημεία και τα συγκριτικά του πλεονέκτηματα.
Παράλληλα ανέλυσε το πώς η περιοχή θα γίνει πόλος έλξης τουριστών με στόχο όμως την αειφόρο ανάπτυξη με φιλική προς το περιβάλλον στόχευση. Μίλησε ότι το επίπεδο έδαφος στη γεωμορφία του Τυμπακίου επιτρέπει ανάπτυξη στο πρότυπο της Ολλανδίας με δίκτυο ποδηλατόδρομων, πάρκων κτλ που θα βελτιώσουν αισθητά την ποιόητα ζωής των κατοίκων στην περιοχή.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βίντεο με μαρτυρίες κατοίκων του Τυμπακίου, που βίωσαν την ισοπέδωση και την Κατοχή.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο