ΚΡΗΤΗ

Ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων στην ΕΕ;

Οι ερευνητές του RE-TREAT προσφέρουν πρακτικά εργαλεία και εκπαίδευση για επαγγελματίες.

No profile pic

Το Έργο RE-TREAT (https://sexualviolencejustice.eu/re-treat-project/) αποσκοπεί στη βελτίωση της διαχείρισης των θυμάτων σεξουαλικής βίας κατά τις ποινικές διαδικασίες στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Στο έργο συμμετέχουν συνολικά 6  εταίροι από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες: το Universidad Carlos III (Πανεπιστήμιο Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης) και το Universidad Autonoma de Madrid (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Μαδρίτης) , το Universidad Católica de Leuven (Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven), το Universidad de Sassari (Πανεπιστήμιο του Σάσαρι), ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & ν. Ηρακλείου και το Eurocrime.

Βασιζόμενο στις εθνικές εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν στο τέλος του 2020, το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης διεξήγαγε μια συγκριτική μελέτη. 

"Η Διακρατική Συγκριτική Έκθεση, έχει ως στόχο να θέσει τις αρμόδιες δημόσιες αρχές σε εγρήγορση αναφορικά με το πόσο σημαντικό είναι να μεριμνούν για το πώς αντιμετωπίζεται/ για την αντιμετώπιση των γυναικών – θυμάτων σεξουαλικής βίας. Οφείλουμε να επενδύσουμε στις δεξιότητες των επαγγελματιών προκειμένου να μειωθεί η επαναθυματοποίηση και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικών εγκλημάτων", ανέφερε η Sabela Oubiña Barbolla, καθηγήτρια Ποινικής Δικονομίας στο UAM.

Στις άμεσες ομάδες-στόχους περιλαμβάνονται επαγγελματίες του Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης και  των Υπηρεσιών Υποστήριξης Θυμάτων Βίας. 

Το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven ανέπτυξε ένα πρακτικό εργαλείο για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών του Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης. "Προσδιορίσαμε/ Αναγνωρίσαμε συγκεκριμένα πρότυπα -τα οποία χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: προσανατολιζόμενα στη  γνώση, στην πράξη και στο σύστημα-,– καθώς και  πρόσθετες πληροφορίες και πρακτικά παραδείγματα, ώστε να μπορέσουμε  να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες να τα εφαρμόσουν στην εργασία τους", τόνισαν οι Monique Anderson και Evelien Claes, ερευνήτριες του Καθολικού Πανεπιστημίου του Leuven.

Τους επόμενους μήνες, οι εταίροι του έργου θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα/ (ή προγράμματα κατάρτισης) σε εθνικό επίπεδο, απευθυνόμενοι σε επαγγελματίες υγείας και επαγγελματίες του Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης, που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους αναφορικά με τη διαχείριση/ αντιμετώπιση των θυμάτων. 


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση