ΚΡΗΤΗ
Ποδηλατοπορεία ενάντια στον νόμο εκσυγχρονισμού του περιβάλλοντος
Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για την κατάργηση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου και την προστασία της φύσης ΦυσητΗΡες
SHARE:
Πλημμύρισε από ποδηλάτες την Πέμπτη η πόλη του Ηρακλείου. Πλημμύρισε από ανθρώπους που με τραγούδια και συνθήματα έστειλαν το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια αυτών που νομοθετούν την καταστροφή του, ξεπουλώντας τον φυσικό πλούτο στους κερδοσκόπους των κάθε λογής εταιρειών που ονειρεύονται όλο τον πλανήτη ένα απέραντο εργοτάξιο...
Τα παραπάνω επισημαίνονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών για την κατάργηση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου και την προστασία της φύσης ΦυσητΗΡες που διοργάνωση τη χθεσινή κινητοποίηση.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζονται ακόμη τα εξής:
"Μήνυμα επίσης, της πολύ επιτυχημένης και ενθαρρυντικής ποδηλατοπορείας, είναι ότι πλέον ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά, αλλά και όλοι και όλες μαζί σαν κοινωνία, αντιλαμβανόμαστε πως μόνο εμείς μπορούμε να μπούμε ανάχωμα στις καταστροφικές τους επιδιώξεις... Έχουνε το νόμο, έχουμε το δίκιο! Είμαστε πολλοί, είμαστε μαζί και θα νικήσουμε! Η φύση και η κοινωνία θα νικήσουν!
Ευχαριστούμε πολύ όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των "ΦυσητΗΡων" και βοήθησαν ώστε η πρώτη δημόσια δράση της συλλογικότητας να έχει επιτυχία και κοινωνική αποδοχή!
Ραντεβού στους δρόμους και στις επόμενες δράσεις!
Γιατί αντιδρούν οι ΦυσητΗΡες
Στην ίδια ανακοίνωση, οι διοργανωτές της κινητοποίησης διευκρινίζουν:
Στις 5 Μάη 2020 ψηφίστηκε νέος νόμος με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών Ελλάδος, ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά, με διαδικασίες τηλεδιάσκεψης και μία μέρα μετά τον τερματισμό του εγκλεισμού λόγω COVID-19, αντικειμενικά αφαιρώντας το δικαίωμα παρέμβασης των ενδιαφερομένων φορέων.
Επιπλέον:
Κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης παρουσιάστηκαν αρχικά 66 άρθρα του πολυνομοσχεδίου προς συζήτηση. Ωστόσο, η τελική έκδοση που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή είχε 130 άρθρα (!), 64 εκ των οποίων δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας πριν να γίνουν νόμος. Πρόκειται για μία από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αδιαφανών διαδικασιών, η οποία υπονομεύει τη δημοκρατικότητα των θεσμών του πολιτεύματός μας.
Ήδη ο αντισυνταγματικός χαρακτήρας του νόμου επιβάλλει την κατάργησή του.
Μπαίνοντας στην ουσία των διατάξεων του νόμου, οι διαπιστώσεις είναι αποκαρδιωτικές:
Σύμφωνα με 8 πανεπιστήμια και επιστημονικούς οργανισμούς, 36 επιστημονικούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις και 186 συλλογικότητες και περιβαλλοντικά κινήματα, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, ο νόμος αλλάζει σχεδόν τα πάντα στην περιβαλλοντική νομοθεσία: το σύστημα έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών, την προστασία των περιοχών Natura, τη διαχείριση αποβλήτων, τις διατάξεις για τους δασικούς χάρτες, κ.ά.
Με τη χώρα σε καραντίνα η Βουλή αποφασίζει να καταργήσει τις περιοχές όπου η άγρια φύση προστατεύεται. Και ενώ εδώ και 3 μήνες λόγω κορωνοϊου, οι επιστήμονες του ΟΗΕ τονίζουν ότι «η φύση μας στέλνει μήνυμα», το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί βιαστικά και κάτω από το τραπέζι μεθόδους που ουσιαστικά διευκολύνουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ζούμε στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής, της απερήμωσης, της υποβάθμισης των υδάτινων πόρων κι ενός μακροσκελούς καταλόγου από κινδύνους για τη φύση και την υγεία του ανθρώπου. Σήμερα που είναι παγκόσμια συνείδηση η καταστροφική επίδραση των υδρογονανθράκων στην ποιότητα της ζωής μας, δεν μπορεί παρά να μας σοκάρει η χάραξη μιας παράλογης πολιτικής που εντείνει τη μεταβολή της ατμόσφαιρας του πλανήτη, με μόνο σκοπό το κέρδος των λίγων.
Ήρθε η ώρα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να υπερασπιστούμε τη φύση που μας τρέφει. Να απαντήσουμε στο πού θέλουμε να ζούμε, να ταξιδεύουμε, να εργαζόμαστε, να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας… Να απαντήσουμε στο τί είναι για εμάς η φύση: αξία ζωής ή καταναλωτικό αγαθό με τιμή και αξία-υπεραξία;
Η δική μας θέση είναι καθαρή και ο λόγος μας το επόμενο διάστημα θα ακουστεί δυνατά.
Απαιτούμε την κατάργηση του νόμου για τον εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος της 5ης ΜΑΪΟΥ 2020.
Αν δεν ακουστούν τα αιτήματα πάνω από 85000 κατοίκων και σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας της Ελλάδας, ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ.
Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους κατοίκους της Τήνου, της Ιεράπετρας και σε όσους έχουν ψυχή και αντιστέκονται για τα αυτονόητα.
Ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου για να ανατρέψουμε την πρωτοφανή αυτή κατάσταση και να διεκδικήσουμε το μέλλον που όλοι ξέρουμε ότι δικαιούμαστε.