ΚΡΗΤΗ
Πήρε φωτιά ξανά, η "βεντέτα" Αρχιεπισκοπής - Δήμου Ηρακλείου
Αναβιώνει η κόντρα μετά την προσφυγή του Δήμου Ηρακλείου στο ΣτΕ για το 1,7 εκ. ευρώ
Ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και Εκκλησίας της Κρήτης... για δεύτερη φορά μάλιστα, καθώς το ποσό του 1,7 εκ. ευρώ όχι μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι, αλλά φαίνεται πως η Δημοτική Αρχή Καλοκαιρινού σκοπεύει να το διεκδικήσει.
Για το λόγο αυτό μάλιστα προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απαλλακτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κρήτης από την εισφορά εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής σε γη και χρήμα.
Πηγές από τον Δήμο Ηρακλείου αναφέρουν ότι θα μιλήσει ο Δήμαρχος όταν "είναι η ώρα". Επισημαίνουν παράλληλα ότι ο Δήμος οφείλει να εξαντλεί τα ένδικα μέσα για να προασπίζει το συμφέρον του και ότι η απόφαση για προσφυγή στο ΣτΕ εκδόθηκε, ομόφωνα, από την Δημοτική Επιτροπή.
Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, "από την συγκεκριμένη απόφαση, δεν παράγεται κανένα δυσμενές οικονομικό αποτέλεσμα στη δραστηριότητα της εκκλησίας της Κρήτης. Δεν δυσχεραίνεται στο παραμικρό η δραστηριότητα της Αρχιεπισκοπής που έχει οικονομικά αντικείμενο. Δεν υπάρχει θέμα δέσμευσης ΑΦΜ ή πρόκλησης οποιαδήποτε άλλης δυσχέρειας".
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, σήμερα, συγκαλεί το Αρχιεπισκοπικό συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει για τα νέα δεδομένα και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της Εκκλησίας.
Το χρονικό της κόντρας
Πρόκειται για μια αντιπαράθεση που ξεκίνησε επί των ημερών του Βασίλη Λαμπρινού, όταν ο Δήμος Ηρακλείου είχε μπλοκάρει το ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, καθώς η Εκκλησία δεν είχε πληρώσει την εισφορά της γης που αφορά ακίνητο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης στην περιοχή του Μπεντεβή και που έφτανε αρχικά το ποσό των 755.000 ευρώ.
Η Αρχιεπισκοπή θεωρούσε πως επειδή το επίμαχο ακίνητο είναι κοινωφελές δεν έπρεπε να πληρώσει την εισφορά, κάτι που δεν δέχονταν οι πολεοδομικές υπηρεσίες του δήμου.
Σημειώνεται ότι μέσα στο οικόπεδο αυτό βρίσκονται: η Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, ο ραδιοφωνικός σταθμός της Αρχιεπισκοπής, το Πιτσουλάκειο ίδρυμα (εγκαταστάσεις εστίας για τους φοιτητές) καθώς και ο ναός της Αγίας Σκέπης.
Η αντιπαράθεση χρονολογείται από την αρχή της θητείας Λαμπρινού και έκτοτε εξελίχθηκαν πολλά δικαστικά σήριαλ: Αρχικά η Αρχιεπισκοπή προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, προσβάλλοντας την απόφαση για την πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλης. Το δικαστήριο δικαίωσε σε πρώτο βαθμό την Εκκλησία της Κρήτης, ακυρώνοντας την πράξη εφαρμογής ως παράνομη.
Η Αρχιεπισκοπή θεώρησε ότι με την ακύρωση της πράξης εφαρμογής, ακυρώνεται και η επιβληθείσα οφειλή και ως εκ τούτου ο δήμος θα έπρεπε να κινήσει τη διαδικασία άρσης της δέσμευσης του ΑΦΜ, με σχετική εντολή του προς την Εφορία. Όμως αυτό δεν έγινε ποτέ, καθώς ο Δήμος προσέφυγε όπως επιβάλει η νομιμότητα στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων κάτι που προκάλεσε την οργή του Αρχιεπισκόπου κατά της τότε δημοτικής Αρχής που με… εμπάργκο στο Λαμπρινό για αρκετό καιρό δεν εμφανιζόταν στο δημαρχείο σε ένα ιδιότυπο ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των δυο φορέων.
Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων που δικαίωσε ξανά την τοπική Εκκλησία θα έλυνε οριστικά το ζήτημα, ήλθε, επί ημερών Καλοκαιρινού η εκ νέου προσφυγή του Δήμου στο ανώτατο δικαστήριο και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεκδικώντας το ποσό του 1.700.000 ευρώ.
Από την Αρχιεπισκοπή λένε πως από τη στιγμή που και το Διοικητικό Εφετείο Χανίων δέχτηκε την κοινωφέλεια του Πιτσουλάκειου Ιδρύματος και απάλλασσε την πληρωμή εισφορά γης και διερωτώνται γιατί θα έπρεπε να προσφύγει ο Δήμος στο ΣτΕ, ενώ από το δήμο απαντούν πως ο Δήμος Ηρακλείου είναι υποχρεωμένος να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για να προασπίσει το συμφέρον του.
Γιατί αποφασίστηκε η προσφυγή
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από την πλευρά του Δήμου, υπάρχει μία διάταξη νόμου, το άρθρο 8 παρ. 9/1337-1983 που ορίζει ότι μία ιδιοκτησία που ανήκει σε κρατικό νομικό πρόσωπο και υπηρετεί κοινωφελή προορισμό απαλλάσσεται της εισφοράς αυτής. Άρα το ερώτημα που τίθεται είναι εάν είναι κρατικό νομικό πρόσωπο η Αρχιεπισκοπή Κρήτης.
Το Εφετείο είπε ότι «παρά το γεγονός ότι η Αρχιεπισκοπή Κρήτης δεν είναι κρατικό νομικό πρόσωπο ερμηνευτικά πρέπει να γίνει δεκτό ότι υπάγεται στη ρύθμιση του παραπάνω νόμου για την απαλλαγή επειδή κατά το χρόνο που εκδόθηκε η πράξη (το 2012) η περιουσία της Αρχιεπισκοπής υπαγόταν στη ρύθμιση- διαχείριση που προβλέπεται για την Γενική Κυβέρνηση και τον δημόσιο τομέα».
Δεν υπάρχει νομολογιακό προηγούμενο οπότε ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα και προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να λυθεί το εν λόγω νομικό ζήτημα.
Υπογραμμίζεται ακόμα ότι δεν αμφισβητεί ο Δήμος τον κοινωφελή προορισμό και το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας αλλά πρέπει να λυθεί το ζήτημα εάν είναι κρατικό νομικό πρόσωπο η Αρχιεπισκοπή κατά την έννοια της παραπάνω διάταξης.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο