ΚΡΗΤΗ
Πιλοτικό πρόγραμμα στην Κρήτη για την οπλοκατοχή
Τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής για το καθεστώς χορήγησης ιατρικών γνωματεύσεων
Η Κρήτη προτείνεται ως τόπος εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος με στόχο την αυστηροποίηση του καθεστώτος χορήγησης ιατρικής γνωμάτευσης για οπλοκατοχή.
Είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση που έφθασε χθες μέχρι την Ολομέλεια της Βουλής μετά την κατάθεση σχετικής τροπολογίας, στηριζόμενη στην ιατρική εισήγηση του Ηρακλειώτη ψυχιάτρου κ. Εμμανουήλ Πασπαράκη.
Μέσω της εισήγησης αυτής, ο γνωστός ψυχίατρος «χτυπάει» καμπανάκι κινδύνου και προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες που θα συμβάλουν στη δόμηση ενός συστήματος με κύρος, αξιοπιστία και «αντανακλαστικά».
Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Πασπαράκης προτείνει ουσιαστικά να αντιγραφεί το μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται για την Covid και να δομηθεί αντίστοιχα ένα εθνικό μητρώο ατόμων που κατέχουν όπλο νομίμως, για τον οποιοδήποτε σκοπό και ανεξαρτήτως εάν ο κάτοχος του όπλου ανήκει ή όχι στα σώματα ασφαλείας.
Το προαναφερθέν εθνικό μητρώο θα εξασφαλίζει τη συσχέτιση των παθολογικών παραμέτρων ή/και άλλων νοσημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος, καθώς και των παραμέτρων μείζονος ψυχοπαθολογίας με την ικανότητα του ατόμου να κατέχει όπλο.
Ως εκ τούτου, η δόμηση του μητρώου αυτού θα οδηγεί στην εξασφάλιση της διαφάνειας των προαπαιτούμενων διαδικασιών για τη χορήγηση της άδειας οπλοκατοχής και ως εκ τούτου στην εξασφάλιση του ατομικού και του δημοσίου συμφέροντος.
Υποστηρίζεται ότι η απουσία συγκεκριμένου και ομοιόμορφου, για δημόσιους και ιδιώτες ιατρούς, πρωτοκόλλου δημιουργεί σοβαρή δυσλειτουργία στη διαδικασία.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «τούτο θα πρέπει να συσχετιστεί με το ότι, βάσει κλινικής εμπειρίας, πολλοί ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να αποφύγουν τη διαδικασία και αναζητούν με «πλάγιους τρόπους» την εξασφάλιση του σχετικού πιστοποιητικού.
Η πιθανότητα, επομένως, «εξαγοράς» ψυχιατρικής γνωμάτευσης για άδεια οπλοκατοχής και οπλοχρησίας αυξάνει σαφώς τον κίνδυνο πρόκλησης εγκλημάτων.
Αν σε αυτή τη συνθήκη αθροίσουμε την ενεργό ψυχοπαθολογία (ειδικά την μη ελεγχόμενη φαρμακολογικά), την ευρεία χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και αλκοόλ, καθώς και τη μεγάλου εύρους παράνομη οπλοκατοχή στη χώρα μας, ο επιπρόσθετος παράγοντας ρίσκου εκτινάσσεται σε επίπεδα μη ελεγχόμενα.
Προτείνεται η Κρήτη ως τόπο εφαρμογής αυτού του πιλοτικού προγράμματος, με διάρκεια τουλάχιστον 12-24 μηνών, σε συνεργασία πάντα με τους τέσσερις ιατρικούς συλλόγους του νησιού.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω της τροπολογίας που κατατέθηκε από το ΜΕΡΑ 25 στη Βουλή, προτείνεται: -η έκδοση γνωμάτευσης για οπλοκατοχή από ψυχίατρο, διαμέσου του εθνικού μητρώου ιατρικών βεβαιώσεων της ΗΔΙΚΑ.
Βάσει της έως τώρα εφαρμοζόμενης τεχνολογίας, η κάθε ιατρική γνωμάτευση δύναται να διατηρείται επ’ άπειρον, με συγκεκριμένο barcode, στο εθνικό μητρώο γνωματεύσεων.
Ως εκ τούτου, προτείνεται η δημιουργία ενός υπο – σκέλους του εθνικού μητρώου γνωματεύσεων που θα αφορά στην οπλοκατοχή.
-Η ιατρική γνωμάτευση, από την ειδικότητα της Ψυχιατρικής θα χορηγείται αν και μόνον εάν έχουν προηγηθεί τα εξής [τα αποτελέσματα των παρακάτω εξετάσεων, οι οποίες θα διεξάγονται είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα υγείας, θα καταχωρούνται ως μεταβλητές ή ως επισυναπτόμενα έγγραφα στο on-line σύστημα της ΗΔΙΚΑ]:
* Εργαστηριακός αιματολογικός και ορμονολογικός έλεγχος,
* Απεικόνιση εγκεφάλου [CT εγκεφάλου],
* Αξιολόγηση του δείκτη νοημοσύνης [κατά WAIS],
* Αξιολόγηση της προσωπικότητας [κατά MMPI],
* Παθολογική εκτίμηση,
* Νευρολογική εκτίμηση [& MoCA test],
* Τοξικολογικός έλεγχος.
-Η ψυχιατρική εκτίμηση θα διενεργείται από δύο Ψυχιάτρους από κατάλογο πραγματογνωμόνων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που θα ορίζει ο εκάστοτε Ιατρικός Σύλλογος,
-Προτείνεται η δόμηση εθνικού μητρώου κατόχων όπλου στους οποίους χορηγείται ψυχιατρική γνωμάτευση, στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, κατά το πρότυπο του εθνικού μητρώου Covid-19.
-Προτείνεται η δόμηση οnline συστήματος και τηλεφωνικής γραμμής κατ’ αναλογίαν του “The NationalInstant Criminal Background Check System” των ΗΠΑ [με έλεγχο α/α ψυχιατρικού ιστορικού ή/και θετικού ποινικού μητρώου] κατά το πρότυπο λειτουργίας του ΕΟΔΥΥ για την Covid-19.
Σκοπός ο αποκλεισμός των ατόμων από τη χορήγηση άδειας οπλοκατοχής όταν εντοπίζονται ιατρικοί ή άλλοι λόγοι βάσει της αλληλεπίδρασης πληροφοριών μέσω των συστημάτων πληροφορικής [Αλληλεπίδραση A & B]
Πηγή: Εφημερίδα "Πατρίς"
Δείτε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο