Πιεσμένοι από κυβέρνηση και τράπεζες, δηλώνουν οι έμποροι του Ρεθύμνου

Απευθύνουν έκκληση προς τους συμπολίτες τους, να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την τοπική αγορά

Ξεκίνησαν σήμερα οι εκπτώσεις στο Ρέθυμνο, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και το τέλος του Φεβρουαρίου, με τους εμπόρους να θεωρούν μικρές τις πιθανότητες να καλύψουν τις χαμηλές πωλήσεις της προηγούμενης περιόδου.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις εμπόρων και επιχειρηματιών βρίσκονται στο κόκκινο σύμφωνα με τον Μανώλη Ψαρουδάκη μέλος του Δ.Σ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ο οποίος θεωρεί «ουτοπική», την προσπάθεια των εμπόρων να καλύψουν τους χαμηλούς τζίρους κακών οικονομικά περιόδων: «Αυτό δεν υφίσταται στην πραγματικότητα και αποτελεί μια ουτοπία, δεδομένου μάλιστα του ότι κατηγορίες καταστημάτων που είχαν πάνω από το 20% του τζίρου τους την περίοδο εορτών και εκπτώσεων, βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση» ανέφερε ο κ. Ψαρουδάκης.

Τα καταστήματα στο νομό Ρεθύμνου λειτουργούν οριακά, παρά το γεγονός ότι στον νομό και στην πόλη του Ρεθύμνου, πάνω από το 50% στην κατανάλωση γίνεται από τους πολίτες που στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ. Ψαρουδάκη, το επιχειρείν στον νομό Ρεθύμνου περιορίζεται κυρίως σε εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τα τρόφιμα και το τουρισμό. «Και αυτή ακόμα η επιχειρηματικότητα ωστόσο, αφορά μόνο σε λίγους μήνες, με τον εφιάλτη πάντα, ότι όλα τα έσοδα πρέπει να αποταμιεύονται ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και το κράτος» σημειώνει.

Σχετικά με τις τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα, οι έμποροι απορούν για τη στάση που κρατούν οι ίδιες και οι διοικήσεις τους. Όπως αναφέρουν, εκτός από το γεγονός ότι δεν δίνουν δάνεια, δεν προχωρούν και σε γενναίες ρυθμίσεις με στόχο τον απεγκλωβισμό του εμπορικού κόσμου. «Οι χιλιάδες επιχειρήσεις που κάποτε στηρίχθηκαν στις τράπεζες, σήμερα πια είναι εγκλωβισμένες σε αυτό το τραπεζικό σύστημα, που το μόνο που κάνει είναι ζητά να είμαστε προσηλωμένοι στην τακτοποίηση των υποχρεώσεων μας, χωρίς να δίνει τίποτα.

Ακόμα και όσοι έμποροι προσκομίζουν θετικά στοιχεία σε μία τράπεζα τελικά δεν μπορούν να αποκομίσουν μία υγιή χρηματοδότηση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ιδιοκτήτης κεντρικού καταστήματος, που ζητάει να ακουστεί η προτροπή του, και η επίσημη πολιτεία να καταφέρει τελικά να ρυθμίσει τη λειτουργία των τραπεζών. Σε ό,τι αφορά το πλαστικό χρήμα, αυτό έχει ξεκινήσει να κινείται στην κεντρική αγορά του Ρεθύμνου, όπως και στις περιφερειακές αγορές.

«Αυτό είναι θετικό διότι περιορίζει τη φοροδιαφυγή» λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργος Πολιουδάκης. «Θα δούλευε όμως καλύτερα, εάν μας άκουγε η κυβέρνηση και θεσμοθετούσε τον ακατάσχετο λογαριασμό, για να μπορεί ο έμπορος να πληρώνει τις υποχρεώσεις του μέσα από αυτόν. Τώρα ακατάσχετος λογαριασμός δεν υπάρχει, οπότε ελλοχεύει ο κίνδυνος, έμποροι να περνάνε σε μεγαλύτερες εκπτώσεις αν δεν υπάρχει απόδειξη, ώστε να πληρώνονται με μετρητά, και να μπορούν να τα διαθέσουν για πληρωμή μισθών και ανακύκλωση των εμπορευμάτων τους» σημειώνει.

«Ζητείται Σχέδιο» είναι ο τίτλος που ο κ. Ψαρουδάκης ως μέλος του Δ.Σ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, θα ήθελε να βάλει για το μέλλον του εμπορίου. «Οι επιχειρήσεις που έχουν μείνει, πρέπει να πάρουν μία αναπνοή μέσω ενός σταθερού κλίματος στην οικονομία. Σκεφτείτε πως το 50% στην λειτουργία της τοπικής αγοράς αφορά σε εμπορική δραστηριότητα και επιχειρήσεις από νέους ανθρώπους, που κυρίως όμως απευθύνονται στον τουρισμό. Τομέας που όμως και αυτός δυσλειτουργεί - πολλές φορές «φιλοξενούμε κόσμο», απλά και μόνο για να δείχνουμε πληρότητες. Αυτό φυσικά έχει αντίκτυπο στις εμπορικές επιχειρήσεις, διότι οι τουρίστες δεν έρχονται στον τόπο μας με πορτοφόλι διαθέσιμο για τα προϊόντα της τοπικής μας αγοράς. Οπότε ζητείται σχέδιο και για μία σταθερότητα και για τη λειτουργία των τραπεζών και για τον τουρισμό αλλά και για την παραγωγή».

Τόσο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου όσο και ο κ. Ψαρουδάκης ως ΕΣΕΕ κάλεσαν τους πολίτες να συνεχίσουν να ενισχύουν την τοπική αγορά, «η οποία δίνει μία άνιση μάχη στις δύσκολες εποχές που περνάει ο τόπος σε σχέση με τις πολυεθνικές εταιρίες. Οι Ρεθυμνιώτες στηρίζουν την τοπική οικονομία και δεν είναι τυχαίο που πάνω από το 50% στηρίζουν τοπικές επιχειρήσεις και δεν κατευθύνονται προς τις «σειρήνες» των πολυεθνικών, που έχουν αναπτυχθεί στους όμορους νομούς Χανίων και Ηρακλείου», επεσήμαναν και οι δύο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ