ΚΡΗΤΗ
Πεζοπορία σε δεκαεπτά παραλίες από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγ. Νικολάου
Στη νότια ακτογραμμή της Κρήτης
SHARE:
Πεζοπορία σε δεκαεπτά παραλίες, στη νότια ακτογραμμή της Κρήτης, διοργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020. Περπατήσαμε δίπλα στο κύμα και επισκεφτήκαμε παραλίες στον νότο του νομού Ρεθύμνης, κάποιες διάσημες όπως της Πρέβελης και της Τριόπετρας και άλλες λιγότερο ξακουστές αλλά ξεχωριστά όμορφες και γραφικές. Περπατήσαμε 4 ώρες (συνολικά 8,5 μαζί με τις στάσεις για μπάνιο), καλύπτοντας μια διαδρομή 14,5χλμ, με αφετηρία τον οικισμό του Αγίου Παύλου και τερματισμό στην εκβολή του Κουρταλιώτη ποταμού στην παραλία της Πρέβελης.
Πολύ νωρίς το πρωί, επιβιβαστήκαμε στο μισοάδειο λεωφορείο (την εποχή του κορωνοϊού επιβάλλεται να τηρούμε τις αποστάσεις…) και διασχίζοντας κάθετα τον νομό Ηρακλείου και το νότιο τμήμα του νομού Ρεθύμνης, μετά από 3,5 ώρες φτάσαμε στον οικισμό του Αγίου Παύλου, δυτικά της Αγίας Γαλήνης.
Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Αγίου Παύλου βρίσκεται 58 χλμ νότια του Ρέθυμνου, κοντά στο ακρωτήριο Μέλισσα. Περιβάλλει ένα κλειστό απάνεμο κόλπο με βραχώδη βυθό και η αμμώδης παραλία του είναι ιδανική για χαλάρωση. Στην είσοδο του κόπου, στα ανοικτά, στέκουν ακοίμητοι φρουροί τα ‘Παξιμάδια’ δυο ακατοίκητες βραχονησίδες. Η περιοχή είναι γνωστή για το ξεχωριστό τοπίο με τους κάθετους αμμόλοφους, τις θαλασσοσπηλιές και τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς με τις πολύχρωμες πτυχώσεις, που έχουν προταθεί για ένταξη στα διατηρητέα φυσικά τοπία της Ελλάδας.
Διασχίσαμε την γραφική παραλία, με τους ελάχιστους κολυμβητές να απολαμβάνουν τα πεντακάθαρα νερά της και ανηφορίσαμε από τα πετρόκτιστα σκαλοπάτια μέχρι την περιοχή ‘Αποπλύστρα’, όπου εντυπωσιάζουν με το μέγεθος, το αλλόκοτο σχήμα τους και τα περίεργα χρώματα τα επιβλητικά βράχια. Θαυμάσαμε την μαεστρία της φύσης που με μοναδική τέχνη σμίλεψε στο πέρασμα των αιώνων αυτά τα υπέροχα ‘γλυπτά’ και συνεχίσαμε με κατεύθυνση δυτική προς την επόμενη παραλία, που βρίσκεται πίσω από το δυτικό άκρο του κόλπου και είναι μια από τις καλύτερες της περιοχής. Κατρακυλήσαμε –κυριολεκτικά- από τους αμμόλοφους απολαμβάνοντας από ψηλά την πανοραμική θέα προς την παραλία και το Λυβικό.
Οι Αμμόλοφοι του Αγίου Παύλου ή Αλατσόγκρεμνοι (όπως τους λένε οι ντόπιοι) σχηματίζονται ανάμεσα στο ακρωτήρι της Μέλισσας και στον Ακουμιανό Ποταμό που εκβάλει στην τοποθεσία Στόμιο. Συνθέτουν ένα άγριο, μαγευτικό τοπίο με τεράστιους αμμόλοφους, μεγάλες σκιερές σπηλιές και φανταστική αμμουδιά. Υπάρχουν ελάχιστοι κολυμβητές και το ειδυλλιακό τοπίο προσελκύει γυμνιστές και λάτρεις της γιόγκα.
Περνάμε την εκβολή του Ακουμνιανανού ποταμού και φθάνουμε στην ‘Μικρή Τριόπετρα’. Ανεβαίνουμε στον βράχο που δεσπόζει στην ακροθαλασσιά για να απολαύσουμε την εκπληκτική θέα προς τις γύρω παραλίες και το απέραντο σκούρο μπλε της νότιας θάλασσας. Στη συνέχεια κατηφορίζουμε από το ύψωμα προς τη παραλία της ‘μεγάλης Τριόπετρας’ και απολαμβάνουμε δροσερές βουτιές κάτω από τα τρία βράχια, που η ξεχωριστή τους ομορφιά έδωσε και το όνομα στην περιοχή. Αφήνουμε πίσω μας την εκπληκτική παραλία και συνεχίζουμε προς τη διπλανή, μεγάλη παραλία ‘Ναυαγός’.
Προσπερνάμε την παραλία ‘Χειρομύλια’ για να φθάσουμε στις ‘Λίγκρες’ όπου ένας μικρός καταρράκτης ρίχνει τα νερά του στο πέλαγος. Βαδίζοντας άλλοτε πάνω στην άμμο και άλλοτε σε βραχώδεις ακτές ή στενά ανηφορικά μονοπάτια, με την δροσερή θαλάσσια αύρα να μας βοηθά να αντέξουμε την έντονη ζέστη, συνεχίζουμε προς τις επόμενες παραλίες ‘Κατσούνι’, ‘Παχιά Αμμος’, ‘Γλίμα’, ‘Ποδαρέ’.
Αργά το μεσημέρι φθάνουμε στην ‘Αγία Φωτιά’ και ανακτούμε δυνάμεις σε παραδοσιακή ταβέρνα με εκλεκτούς μεζέδες και δροσιστικά ποτά. Εξακολουθούμε την πορεία μας, ακολουθώντας το περιγιάλι και περνάμε διαδοχικά από τις παραλίες ‘Πύργος’, ‘Γιαλοπόταμα’, ‘Ανατολικά’, ‘Κεφάλα’.
Τέλος ανηφορίζουμε την λοφοπλαγιά και αντικρίζουμε από ψηλά την παραλία της Πρέβελης ή Φοίνικα από τις πιο διάσημες και αγαπημένες παραλίες της Κρήτης.
Η εξωτική παραλία βρίσκεται 35χλμ νότια της πόλης του Ρεθύμνου στο δέλτα που σχηματίζει ο Κουρταλιώτης ποταμός που εκβάλει στο Λυβικό διασχίζοντας το ομώνυμο φαράγγι. Σπάνιας ομορφιάς τοπίο, φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης, με δέντρα του αυτοφυούς κρητικού φοίνικα ή φοίνικα του Θεόφραστου. Στο παραποτάμιο δάσος υπάρχουν εκτός από φοίνικες (που αναπτύσονται σε μεγάλες συστάδες), λιγαριές, πικροδάφνες, χαρουπιές, σκίνα και καλαμιές. Μοναδική εμπειρία μια βόλτα με τα πόδια, μέσα από στενά μονοπάτια ανάμεσα σε φοίνικες που σκιάζουν τα πάντα κι αφήνουν μικρά ανοίγματα προς το ποτάμι που κυλάει ειρηνικά τα πρασινογάλαζα νερά του. Οι φοίνικες, η λευκή άμμος, η καταγάλανη θάλασσα, δημιουργούν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε όαση της Αφρικής! Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.
Απολαμβάνουμε το υπέροχο τοπίο και την γαλήνια θάλασσα και στις 18:30 ανηφορίζουμε τα σκαλοπάτια που μας οδηγούν στο πάρκινγκ όπου μας περιμένει το λεωφορείο. Σταματάμε καθώς ανηφορίζουμε και αφήνουμε το βλέμμα μας να πλανηθεί στη θάλασσα του Νότου, προσπαθώντας να κλειδώσουμε στη μνήμη μας τη μυστηριώδη γοητεία του και τις εικόνες απίστευτης ομορφιάς που αντικρίσαμε στην παραθαλάσσια περιπλάνηση μας.
Πληροφορίες για την πεζοπορία και την περιοχή, φωτογραφίες, βίντεο και χάρτης διαδρομής στο blog του Συλλόγου.