ΚΡΗΤΗ

Πέτρος Κοσμαδάκης: Η μαγειρική απαιτεί αποκλειστικότητα!

Ο βραβευμένος Κρητικός σεφ ξεκίνησε ως δασικός υπάλληλος, αλλά πολύ γρήγορα αφοσιώθηκε στην αγάπη του για την γαστρονομία

No profile pic

Της Ειρήνης Τσάκα


Ήθελα μόνο έναν (ακόμα) καφέ, για να μπορέσω να συνεχίσω την «μεγάλη» όπως είχε εξελιχθεί, εκείνη Τετάρτη.
Ο Πέτρος επέμεινε ευγενικά ότι δεν γίνεται να τη βγάλουμε με ένα σκέτο καφέ. Και η επιμονή του αυτή τελικά με «γύρισε» στα παιδικά μου χρόνια.
  Στο κέντρο του Ηρακλείου, με τα πολυσυζητημένα μάρμαρα της Πλατείας Ελευθερίας να «ανεβάζουν» ακόμα περισσότερο την ήδη υψηλή θερμοκρασία, εκείνο το παγωτό ήταν αρκετό να με «στείλει» πίσω σε μια αυλή στο χωριό και στα δροσερά απογεύματα που «μύριζαν» περγαμόντο!
«Άφησέ το να λιώσει, εμένα μου αρέσει καλύτερα έτσι» ήταν η συμβουλή του Πέτρου και είχε δίκιο, ήταν ακόμα καλύτερο!

Τον Πέτρο Κοσμαδάκη τον πρωτοσυνάντησα πριν από αρκετά χρόνια, με αφορμή τη συνήθειά του να «παίρνει τα βουνά» της Κρήτης για να μαζέψει ο ίδιος βότανα και μυρωδικά για τις δημιουργίες του. Άλλωστε όπως τονίζει: Η μαγειρική είναι «δημιουργία»!
Ο βραβευμένος Κρητικός σεφ ξεκίνησε ως δασικός υπάλληλος, αλλά πολύ γρήγορα αφοσιώθηκε στην αγάπη του για την «τέχνη» της μαγειρικής. Και καταλαβαίνεις από την συζήτηση μαζί του ότι παραμένει μέχρι σήμερα το ίδιο ερωτευμένος.

Κι εκείνη όμως, του το ανταποδίδει, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι έχει εξελιχθεί σε «συλλέκτη βραβείων».
Πρόσφατα ο σεφ του NTORE Gastronomy παρέλαβε το βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2020, που ήρθε να προστεθεί σε αυτά των 100 AWARDS  και Gault & Millau, τρεις σημαντικές διακρίσεις σε διάστημα περίπου ενός χρόνου!
Αλλά δεν εφησυχάζει. «Πρέπει να εξελίσσεις αυτό το οποίο έχεις επιλέξει να κάνεις» τονίζει και τα μάτια του λάμπουν… Πιθανότατα εκείνη την στιγμή είχε ήδη κατά νου μια νέα μαγειρική δημιουργία!
Ήταν ώρα ο Πέτρος Κοσμαδάκης να επιστρέψει στην κουζίνα.
 Οι ερωτήσεις μου είχαν απαντηθεί και το  παγωτό καϊμάκι σε τραγανό κανταΐφι με φιστίκι αιγίνης και γλυκό περγαμόντο είχε μειωθεί δραματικά στο μπωλ μπροστά μου…



- Μάγειρας από επιλογή ή από τύχη;
Επιλογή μου!  Η παιδική μου ηλικία είναι γεμάτη με «μαγειρικές» αναμνήσεις. Με θυμάμαι να ρωτάω συνεχώς τον καθένα που έβλεπα να μαγειρεύει για το κάθε ένα υλικό που χρησιμοποιούσε. Η εξοικείωσή μου με τα προϊόντα άρχισε από μικρή ηλικία.

- Η μαγειρική είναι τέχνη ή ανάγκη;
Η μαγειρική είναι τέχνη που πηγάζει από το νου και την καρδιά. Δημιουργία!
 Η αγάπη μου για την τέχνη της γαστρονομίας ήταν καθοριστική για την εξέλιξή μου και με ενέπνευσε να μετατρέψω την ενασχόλησή μου με την μαγειρική σε επαγγελματική δραστηριότητα

- Χρειάζεται περισσότερο γνώση ή αγάπη;
Και τα δυο βρίσκονται στην ίδια βαθμίδα!



- Το πιο αγαπημένο σου υλικό και το πιο αδιάφορο;
Το σιτάρι σε όλες του τις μορφές, τα βότανα, το παρθένο ελαιόλαδο και όλα τα καλούδια της θάλασσας, βαστούν τα «ηνία» στα υλικά που αγαπώ!
 Αδιάφορα υλικά δεν υπάρχουν για έναν δημιουργό. Όλα έχουν να σου χαρίσουν κάτι το ξεχωριστό, αρκεί να τα διαχειριστείς με «ευλάβεια» και να τα «παντρέψεις» σωστά με άλλα υλικά – πάντα στην εποχή τους.

-Τι δεν θα έτρωγες ποτέ και τι θα μπορούσες να έχεις στο τραπέζι σου κάθε μέρα;
Για τον κάθε δημιουργό δεν υπάρχει το «δεν  τρώγω αυτό…».
 Οφείλουμε να δοκιμάζουμε προϊόντα συνεχώς ώστε να έχουμε την γνώση καθώς και την διατροφική αξία  για το καθένα από αυτά.
Καθημερινά πάνω στο τραπέζι μου αυτά που δεν λείπουν είναι το «πολύτιμο» ελαιόλαδο, τα παξιμάδια, οι ελιές, τα λαχανικά, τα φρούτα εποχής καθώς και τα φρέσκα και ώριμα τυριά.

-Η «μόδα» των σεφ προσφέρει στον χώρο ή δημιουργεί παρεξηγήσεις;
Σωστά! Μόδα, όπως το λες (γελάει).
Εννοείται και προσφέρει αρκεί να αγαπάς «βαθιά» και να εξελίσσεις αυτό το οποίο έχεις επιλέξει να κάνεις.
Η μαγειρική δεν σε διαπραγματεύεται, απαιτεί την αποκλειστικότητα.

Δείτε και αυτό

Ο Πέτρος Κοσμαδάκης, γέννημα θρέμμα Κρητικός, από την παιδική του ηλικία έδειξε την αδυναμία του στη μαγειρική. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο παραδοσιακές μυρωδιές και στην πορεία αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρο του φοιτώντας στη σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Μόλις στα 21 του χρόνια βρέθηκε να συντονίζει την κουζίνα ενός ξενοδοχείου και στη συνέχεια επιτέλεσε το γαστρονομικό του έργο στην ρεθυμνιώτικη «Αυλή», ένα παραδοσιακό κτίσμα του 15ου αιώνα.

Η Κρήτη αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι και σήμερα κυρίαρχη δημιουργική πνοή και εμπνευσμένη αγάπη για τον Πέτρο που παραμένει πιστά ερωτευμένος με όλη τη φρεσκάδα των προϊόντων του νησιού.

 


Σημαντική στιγμή στην καριέρα του αποτέλεσε η συνάντηση του με το Brillant Restaurant και το  Herbs’ Garden στα οποία καθιέρωσε επιτυχημένες βραδιές Οινογαστρονομίας με ενώσεις λαχταριστών γεύσεων και εκλεκτών κρητικών κρασιών.

Από το Μάιο του 2014, ο Πέτρος Κοσμαδάκης, είναι ο Executive Chef του Almyra Seaside Food & coctails, βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα υπεροχής στο ιδιαίτερο μενού στο οποίο αναδεικνύει τη φρεσκάδα των προϊόντων γης και θάλασσας.
Με όπλο τη φαντασία του δημιουργεί ιδιαίτερα πιάτα με αγνές ελληνικές πρώτες ύλες και διατροφικό πλούτο. Συνοδοιπόροι σε αυτό το γοητευτικό, γαστριμαργικό ταξίδι του είναι οι πολύτιμοι για αυτόν συνεργάτες του με τους οποίους πραγματοποιεί όλα όσα ονειρεύονται παρέα στο γευστικό τούτο οδοιπορικό



 

 


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση