Περισσότερες διανυκτερεύσεις, αλλά ... ίδιο ταμείο!

Αύξηση στις διανυκτερεύσεις χωρίς ικανοποιητικό οικονομικό αντίκτυπο

Η αύξηση στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία του νομού, είναι το αποτύπωμα της τουριστικής περιόδου του 2016 για το Ρέθυμνο, το οποίο ευελπιστεί σε ακόμη μεγαλύτερα νούμερα την ερχόμενη τουριστική σεζόν.

Ωστόσο οι ξενοδόχοι δηλώνουν μεν ικανοποιημένοι από την αξιοπρεπή, όπως τη χαρακτηρίζουν, αύξηση της τάξης του 5,5% των διανυκτερεύσεων σε σχέση με πέρυσι, μια αύξηση όμως που δεν έχει αντίστοιχο οικονομικό αντίκτυπο, αφού όπως λένε η βαριά φορολογία, η αύξηση στον ΕΝΦΙΑ και γενικότερα οι οικονομικές υποχρεώσεις των ξενοδόχων τους «στραγγαλίζουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνου, ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που κινήθηκε περισσότερο ανοδικά σε σχέση με τους άλλους τουριστικούς μήνες, με αύξηση συγκριτικά με πέρυσι στις διανυκτερεύσεις της τάξης του 23% και ακολουθεί ο Μάιος με αύξηση 7,57%. Θετικό είναι το πρόσημο και για τους υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες με μικρότερα ποσοστά 3,72% για τον Ιούνιο, 2,06% τον Ιούλιο, 2,54% τον Αύγουστο και 4,41% τον Σεπτέμβριο.

Το σύνολο των μεταβολών του 2016 με το 2015 είναι της τάξης του + 5,57%. Η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με πέρυσι που υπήρχε μείωση των διανυκτερεύσεων σε σχέση με το 2014, όλους τους μήνες της περιόδου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως τα ξενοδοχεία lux και Α΄ κατηγορίας έχουν ικανοποιητική αύξηση στις διανυκτερεύσεις και αρκετά μεγάλη τον Οκτώβριο, ενώ τα ξενοδοχεία Γ’ κατηγορίας έχουν μεν αύξηση αλλά μικρή. Τον μήνα Απρίλιο, δε, τα τρίτης κατηγορίας ξενοδοχεία είχα μεγάλη μείωση

Τα στοιχεία αφορούν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών που απέστειλαν στοιχεία από τις περιοχές: Ρεθυμνο, Περιβόλια, Μισίρια, Πλατανιάς, Άδελε, Πηγή, Σκαλέτα, Πανορμο. Το δείγμα αφορά 8.229 κλίνες από τις 27.507 του συνόλου των κλινών.

«Είναι πολύ καλύτερη η εικόνα φέτος αλλά δυσανάλογη σε ό,τι αφορά τους τζίρους», δήλωσε στην Κρητική Επιθεώρηση ο Νίκος Κουμνάς από τον σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνου. «Η επιδίωξη των ξενοδόχων είναι να πάει καλά η χρονιά, να υπάρχουν κέρδη, να γίνουν επενδύσεις. Με διπλό ΦΠΑ και τεράστια αύξηση στον ΕΝΦΙΑ, δεν μπορούμε να μιλάμε για κέρδη. Αν και οι έξι μήνες είχαν μια αξιοπρεπή αύξηση, εμείς οικονομικά δεν πήγαμε καλά. Μπορούμε να πούμε μάλιστα ότι ίσως έχουμε βγει και χαμένοι», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειώσουμε, δε, πως φέτος δεν έγιναν σύμφωνα με τον κ. Κουμνά οι μεγάλες προσφορές άλλων ετών γιατί ήταν μια χρονιά ευνοϊκή για την Ελλάδα λόγω του ότι άλλες ανταγωνιστικές περιοχές (π.χ. Τουρκία, Αίγυπτος) ήταν «κλειστές», έτσι το τουριστικό «ρεύμα» κινήθηκε προς τη χώρα μας, χωρίς να χρειαστούν ιδιαίτερα χαμηλά πακέτα προσφορών για την προσέλκυση τουριστών.

Αναφορικά με τη μεγάλη αύξηση των διανυκτερεύσεων του Οκτωβρίου, ο κ. Κουμνάς σημειώνει ότι αυτό δείχνει πως μπορεί η Κρήτη να μπει δυναμικά στην επιμήκυνση της σεζόν με στόχο καταρχήν το επτάμηνο Απρίλιο- Οκτώβριο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ