ΚΡΗΤΗ
Περιοδεία του ΚΚΕ στα χωριά Θραψανό, Χουμέρι, Λευκοχώρι και Κάτω Πουλιές
Ο Μανώλης Συντυχάκης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα έχει η άμεση αποζημίωση στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
SHARE:
Στα χωριά Θραψανό και Χουμέρι περιόδευσε το Σάββατο 9 Οκτώβρη κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Πάνο Καραγιώργο, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, και Σούλα Φανιουδάκη, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, ενώ σε Λευκοχώρι και στις Κάτω Πουλιές περιόδευσε κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, βουλευτή και περιφερειακό σύμβουλο.
Στο Θραψανό, οι κάτοικοι ανάδειξαν τον κίνδυνο από τα άμεσα κατεδαφιστέα κτήρια ή όσα κατεδαφίστηκαν από τον σεισμό, αφού με έναν μετασεισμό ή μια βροχή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν σε διπλανά σπίτια ή να προκληθούν ζημιές από φερτά υλικά από στα σοκάκια του χωριού. Όπως καταγγέλλουν, οι αρχές ενημερώνουν πως οι κατεδαφίσεις και απομακρύνσεις μπάζων θα γίνει με δικά τους έξοδα, καθώς και ότι υπάρχουν περιπτώσεις αυτοψιών που χαρακτηρίζουν το ίδιο σπίτι μισό «πράσινο» και μισό «κίτρινο»!
Στο Χουμέρι, όπου η καταστροφή είναι συντριπτική, οι κάτοικοι ζητούν να τηρηθούν οι υποσχέσεις για τοποθέτηση οικίσκων στο χωριό. Με δικά τους έξοδα, οι σεισμόπληκτοι έχουν τοποθετήσει αντιανεμικά για να προστατέψουν τις σκηνές τους από τον αέρα, ενώ, χαρακτηριστικό είναι το ότι ακόμα δεν έχουν μεριμνήσει οι αρχές να εγκαταστήσουν φωτισμό στον χώρο των σκηνών στην αυλή του παλιού σχολείου.
Στις Κάτω Πουλιές το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, Γ. Καραγιάννη και συζήτησε με τους κατοίκους, οι οποίοι υπογράμμισαν πως στο παλιό τμήμα του χωριού όλα τα σπίτια γκρεμίστηκαν, ενώ σε αυτό ζούσαν τέσσερις οικογένειες. Στο καινούργιο τμήμα του, από τα 25 σπίτια μόνο τα τέσσερα είναι κατοικήσιμα. Αίτημα των κατοίκων, όπως και των υπόλοιπων σεισμόπληκτων χωριών, είναι να τοποθετηθούν 20 οικίσκοι σε αυτό και όχι σε κάποια μακρινή περιοχή. Οι κάτοικοι μέσω του πολιτιστικού τους συλλόγου έχουν οργανωθεί για διαχειρίζονται οι ίδιοι την βοήθεια που στέλνεται από την αλληλεγγύη των εργαζομένων.
Και στα δύο χωριά, ακόμα υπάρχουν σεισμόπληκτοι κάτοικοι που ζουν στα αυτοκίνητά τους, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τις σκηνές διότι επικρατεί σε αυτές κρύο τις βραδινές ώρες.
Στο Λευκοχώρι υπάρχουν 40 σπίτια με ζημιές και οι κάτοικοι ζητούν την εγκατάσταση 14 οικίσκων. Επίσης, καταγγέλθηκε πως στο χωριό δεν διανέμεται, πλέον, συσσίτιο. Το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Γ. Μελεσανάκη. Χαρακτηριστικό της αναλγησίας που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι είναι και η περίπτωση της 82χρονης κυρά Ευανθίας. Συγκινημένη αφηγείται στο κλιμάκιο του Κόμματος ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει το σπίτι που έζησε τη ζωή της, έχει τον κήπο της, τα ζωντανά της. Καρκινοπαθής, ζει με μια σύνταξη 400 ευρώ τον μήνα. Δίπλα από την κατοικία της που έχει υποστεί ζημιές υπάρχει ένα στέγαστρο και κάτω από αυτό ένα παλιό ημιφορτηγό που το χρησιμοποιεί για κατάλυμα. Συχνά, όμως «φιλοξενείται» και στο μόνο «γερό» δωμάτιο του σπιτιού της.
Ο Μανώλης Συντυχάκης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα έχει η άμεση αποζημίωση στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, χωρίς προϋποθέσεις και επιβάρυνση με παράβολα, κόστος μηχανικών και γραφειοκρατικά εμπόδια για την έκδοση αδειών σε περιπτώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων. Τόνισε ότι το διακηρυγμένο από κυβέρνηση και δήμο πλήθος 300 περίπου οικίσκων και κοντέινερ για τις ανάγκες στέγασης, σχολικής στέγης και αποθήκευσης στον νομό Ηρακλείου, είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών των κυριολεκτικά χιλιάδων ξεσπιτωμένων κατοίκων. Τόνισε την ανάγκη στέγασης όλων των σεισμόπληκτων, ιδιοκτητών και ενοικιαστών, με τοποθέτηση οικίσκων με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης ως προσωρινή λύση, ανά χωριό, αλλά και να υπάρξουν μέτρα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης μισθωτών, επαγγελματιών και αγροτών, που χάνουν εισόδημα λόγω ακαταλληλότητας ή καταστροφής επιχειρήσεων και αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Τέλος, τόνισε την ανάγκη της οργανωμένης διεκδίκησης του λαού της περιοχής για την απαίτηση της υπεύθυνης ενημέρωσης από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, τη διεκδίκηση της απόδοσης της όποιας κρατικής μέριμνας δικαιούνται τυπικά, αλλά και τη διεκδίκηση παραπέρα άμεσων μέτρων, από την πλευρά του κράτους, για την προστασία της ζωής, της υγείας και του εισοδήματός του, και ότι στην πάλη αυτή το ΚΚΕ θα βρίσκεται μαζί τους.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο