Κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, πραγματοποίησε περιοδεία στο ΠΑΓΝΗ, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:
" Κατά την περιοδεία του, το κλιμάκιο επισκέφτηκε τα ΤΕΠ, την μονάδα τεχνητού νεφρού, την νεφρολογική κλινική και την μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) όπου συνομίλησε με τους εργαζόμενους.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις πολλές παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ και κοινοβουλευτικά για τη νεφρολογική κλινική και τη ΜΕΠΚ αναδεικνύοντας για την πρώτη το γεγονός πως είναι στην ουσία αποψιλωμένη από προσωπικό λόγω των συνταξιοδοτήσεων (έχουν απομείνει μόλις 3 ιατροί) και της έλλειψης μόνιμων προσλήψεων. Ενώ στην μονάδα τεχνητού νεφρού φάνηκε πως η σταδιακή της υποβάθμιση οδηγεί στην χρόνια πρόθεση της κυβέρνησης να παραδώσει στους ιδιώτες επιχειρηματίες στην υγεία τέτοιες παροχές στους ασθενείς. Επίσης , τόνισε το διαχρονικό αίτημα που στηρίζει το ΚΚΕ για ένταξη των υγιειονομικών στα ΒΑΕ.
Αντίστοιχα στην ΜΕΠΚ αναδείχθηκε η μερική μετατροπή της σε ΜΕΘ non-COVID ώστε να εξασφαλιστούν κρεββάτια ΜΕΘ για τους ασθενείς με COVID. Αυτό οδηγεί σε μείωση των διαθέσιμων κλινών νοσηλείας καρδιοπαθών και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία ασθενών με οξέα καρδιοχειρουργικά προβλήματα, τα οποία διακομίζονται από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Η περιοδεία και στα υποστελεχωμένα ΤΕΠ (αξιοποιούνται ειδικευόμενοι νοσηλευτές όπως και τη ΜΕΘ) ανέδειξε πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αξιοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα για να προετοιμάσει το σύστημα υγείας, αλλά διατήρησε την ήδη επιδεινωμένη κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι έχει αφήσει το λαό ανοχύρωτο μπροστά στην πανδημία με αθωράκιστο δημόσιο σύστημα υγείας. Ανάγει έτσι σε πανάκεια το αναγκαίο εμβόλιο, χωρίς να απαντάει στο ερώτημα τι μέτρα θα πάρει μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ πως τόσους μήνες η κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας - Πρόνοιας δεν άλλαξε ιδιαίτερα. Ελάχιστες προσλήψεις κυρίως επικουρικού προσωπικού, η ΠΦΥ να υπολειτουργεί επικίνδυνα, οι ΜΕΘ να στενάζουν, ο πληθυσμός συνολικά σε αβεβαιότητα και σε κίνδυνο, παρά την εξάντληση των μέτρων ατομικής προστασίας που η συντριπτική πλειοψηφία τήρησε. Την ίδια στιγμή τα μέτρα που πάρθηκαν -οδυνηρά για τον λαό - ήρθαν μετά από μία σχεδόν 5μηνη περίοδο (Ιούνιος – Οκτώβριος) συνειδητών επιλογών των κυβερνώντων που αντικειμενικά διευκόλυναν τη διασπορά ενώ δεν ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας.
Ανέδειξε την σημασία του οργανωμένου ανυποχώρητου αγώνα και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να μην συμβιβασθούν με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της ανασφάλειας. Η αγανάκτηση να εκφραστεί με οργάνωση με αγώνα και συσπείρωση στο σωματείο τους. Να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους να αγωνιστούν μαζί με όλες τις λαϊκές οικογένειες, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση των ΜΕΘ, ενίσχυση της ΠΦΥ, αύξηση των δαπανών για την υγεία, επαναλαμβανόμενα test, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πραγματική επίταξη ιδιωτικών δομών για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες".