ΚΡΗΤΗ

Πασπάτης στο Livetalks: Κυρίαρχο για την ανάσχεση της πανδημίας η ενσυναίσθηση των πολιτών

Στην κλινική Covid του Βενιζελείου τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά, εκεί ωστόσο που προκύπτει αυξανόμενη πίεση είναι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

No profile pic

"Ελεγχόμενη" χαρακτηρίζει την - μέχρι στιγμής - επιδημιολογική κατάσταση της Κρήτης, ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου και συντονιστής της διαχείρισης όλων των περιστατικών Covid-19, Γρηγόρης Πασπάτης

Μιλώντας στο Livetalks, ο ίδιος επέστησε την προσοχή των πολιτών, ζητώντας από καθέναν και καθεμία από εμάς, να είμαστε προσεκτικοί, έτσι ώστε να ανακοπεί όσο γίνεται το δεύτερο ορμητικό "κύμα" της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην κλινική Covid του Βενιζελείου τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά, εκεί ωστόσο που προκύπτει αυξανόμενη πίεση είναι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι άνθρωποι, ούτως ή άλλως, του νοσοκομείου δουλεύουν το plan b, στην απευκταία περίπτωση που το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύ κι ασήκωτο.

Για να μην φτάσουμε όμως εκεί, ο κ. Πασπάτης υπενθύμισε την φυσική εξέλιξη των γεγονότων, προσπαθώντας να αυξήσει το αίσθημα ευθύνης της τοπικής κοινωνίας: "Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σημαίνει αυξημένος αριθμός νοσούντων, σημαίνει αυξημένος αριθμός διασωληνωμένων, σημαίνει αυξημένος αριθμός θανάτων. Για να κοπεί αυτό το πράγμα, πρέπει να κοπεί από την αρχή. Άρα, θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί".

Ο κ. Πασπάτης εντόπισε και ανέφερε μία βασική δυσκολία που υπάρχει, συγκριτικά με το πρώτο lockdown: "Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των covid περιστατικών έχοντας εν λειτουργία το νοσοκομείο , δεν έχουμε κλείσει κλινικές".

Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο γνωστός γιατρός, "όσο και να αυξήσουμε τις μονάδες ΜΕΘ ( κλίνες και μονάδες - το τεχνικό μέρος είναι εύκολο), είναι δύσκολο να βρούμε ανθρώπους να το στηρίξουν (το τεχνικό μέρος). 
Δεν μπορούμε μέσα σε έξι μήνες στην Ελλάδα να βρούμε εντατικολόγους, πνευμονολόγους. Το σύστημα θα βοηθήσει εκ των ενόντων, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Τα συστήματα υγείας δεν είναι κατασκευασμένα για να αντιμετωπίζουν επιδημίες!".

Το κυρίαρχο για τον κ. Πασπάτη για την ανάσχεση της επιδημίας είναι σε αυτή τη φάση η "ενσυναίσθηση των πολιτών", και μετά έπεται ο εμβολιασμός, "που ευχόμαστε ότι θα έρθει γρήγορα". Μέχρι τότε, εάν οι κοινωνίες δεν αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σοβαρότητα την υγειονομική κρίση "ότι κι αν κάνουν τα νοσοκομεία θα είναι μικρή η προσφορά τους, στο γενικό πρόβλημα" υποστήριξε ο κ. Πασπάτης.

Και καθώς είναι  συντονιστής της διαχείρισης όλων των περιστατικών Covid-19 στο Βενιζέλειο, ζήτησε από τους ακροατές και αναγνώστες μας να σταματήσουν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, εάν δεν συντρέχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος, διότι "καθένας που έρχεται εκτίθεται σε παραπάνω κίνδυνο".

Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους συνοδούς και στα επισκεπτήρια, εξήγησε πως "η δουλειά του νοσοκομείου είναι να αντιμετωπίσει τα συμπτωματικά περιστατικά, να βοηθήσει τους πάσχοντες". Κι αυτό με την προϋπόθεση να μην χαθεί ο έλεγχος, που πολλές φορές περνάει και από το δικό μας χέρι ή βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας! Πώς; Με την τήρηση φυσικά όλων των απαραίτητων μέτρων (αυτο)προστασίας.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη του Γρηγόρη Πασπάτη στο Livetalks:



 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση