ΚΡΗΤΗ

Παρουσιάστηκε ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων

Μαν. Γραφάκος: «Σε παρά πολύ καλή θέση η Περιφέρεια Κρήτης στη διαχείριση των απορριμμάτων»

No profile pic

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων  από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, οι Δήμαρχοι του νησιού, το ΔΣ της ΠΕΔ, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης (αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος) και εκπρόσωποι των ΦΟΔΣΑ της Κρήτης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης:

"Η Κρήτη βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή φάση. Μετά από τα προβλήματα της 10ετιας, 2000-2010, όπου η Κρήτη είχε ανεξέλεγκτες χωματερές, χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης τα πράγματα πήγαν πάρα πολύ καλά με ένα οργανωμένο σχέδιο.

Είχα την τύχη και την χαρά, πέρα από δήμαρχος Ηρακλείου, να είμαι και πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων, όπου τότε ήταν και τα Χανιά μέσα -όλη η Κρήτη δηλαδή.

Με πρόγραμμα, με σχέδιο με δράση και με συγκρούσεις πολλές φορές, καταφέραμε την Κρήτη να την έχουμε σε ένα πάρα πολύ καλό, υψηλό  σημείο σε ο,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ακούγοντας την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδιασμού, θα μπούμε σε ένα δομημένο δημοκρατικό διάλογο όπου θα προχωρήσουμε στη συνέχεια στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, βλέποντας πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα απορρίμματα.

Από τώρα και μετά τα στοιχεία  θα είναι ποιοτικά και ποσοτικά, πάνω από όλα.

Η Κρήτη βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης των μονάδων της: το Αμάρι κατασκευάζεται, η Σητεία δημοπρατειται, η Χερσόνησος βρίσκεται σε εξέλιξη, η μονάδα στις Αρχάνες- Αστερουσια προχωράει, καθώς επίσης και εκείνη της Ιεράπετρας.

Εκείνο που μένει και πιστεύω πώς θα το καταφέρουμε, την Μονάδα του Δήμου Ηρακλείου, εδώ στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, να την μετατρέψουμε σε μονάδα επεξεργασίας. Πιστεύω ότι κι αυτό θα το καταφέρουμε να το εντάξουμε και να γίνει στη συνέχεια και το πάρκο Κυκλικής Οικονομίας.

Είναι μια σημαντική μέρα. Οι φορείς της αυτοδιοίκησης, έχουμε τη διάθεση και στον διάλογο να συμμετέχουμε και προτάσεις να κάνουμε και πραγματικά να δούμε την Κρήτη να βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Αυτό σημαίνει, ότι προστατεύουμε το περιβάλλον - Η Κρήτη ως ιδιαίτερος τόπος που είναι έχει ανάγκη από την προστασία του περιβάλλοντος.

Μαζί με την διαχείριση των απορριμμάτων, την ενέργεια, τον τουρισμό, θα καταφέρουμε η Κρήτη να έχει ένα πολύ υψηλό περιφερειακό ΑΕΠ και να συνεισφέρει και στο ΑΕΠ της χώρας". 

Μανώλης Γραφάκος: "Αυτονόητο ότι δεν πρέπει να θάβουμε τα απορρίμματά μας" 

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Γ.Γ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο τόνισε:  "Μιλάμε ουσιαστικά για τον οδικό χάρτη και το πλαίσιο εκείνο που θα μας οδηγήσει στην σωστή, ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Προβλέπεται το αυτονόητο: ότι δεν πρέπει να θάβουμε τα απορρίμματα μας -δυστυχώς η χώρα μας είναι σχεδόν πρωταθλήτρια στην ταφή, κάτι που δεν μας τιμάει. Φθάνουμε στο 80%ταφής, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 20%.

Προβλέπονται λοιπόν χαμηλά ποσοστά ταφής, υψηλότατα ποσοστά ανακύκλωσης που ξεκινούν από το σπίτι του καθενός. Βεβαίως, προβλέπεται και ενεργειακή αξιοποίηση.

Ο ορθολογικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων είναι κατ' αρχήν φιλικός προς το περιβάλλον- αν ανακυκλώνουμε χαρτί θα κόβουμε λιγότερα δέντρα για να φτιάξουμε καινούργιο. Βεβαίως μπαίνουμε και στην λογική της κυκλικής οικονομίας, που είναι ένας σύγχρονος τόπος συνύπαρξης με τη φύση, διότι πολλά πράγματα θα πρέπει να τα δούμε μέσα από αυτόν τον ενάρετο κύκλο.

Η οικονομία,  η ανακύκλωση, η σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας.

Η Κρήτη είναι μια από τις Περιφέρειες που δείχνουν τον δρόμο. Φιλοδοξούμε το 2020 σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να δημοπρατησουμε τρεις μονάδες. Άρα, η Κρήτη έχει πάρει έναν δρόμο. Κι από εκεί και μετά θα περάσει στη φάση της ενεργειακής αξιοποίησης, ούτως ώστε να είναι μια Περιφέρεια-πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ένα από τα καινούργια στοιχεία του Σχεδιασμού είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων στις τουριστικές περιοχές.Είναι πλεονέκτημα ότι οι ξένοι επισκέπτες έχουν μια τέτοια κουλτούρα. Και νομίζω ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα ωραίο παράδειγμα. Η Κρήτη βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή θέση αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η Κρήτη είναι πολύ ψηλά στην δρομολόγηση των εγκαταστάσεων"

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Με τον προηγούμενο περιφερειακό σχεδιασμό που ομόφωνα είχε περάσει από το
Περιφερειακό μας Συμβούλιο, έχουμε όλα τα έργα τα οποία είχαμε
προγραμματίσει. Στα Χανιά, στη Σητεία, στο Ρέθυμνο, στην Ιεράπετρα, στις
Αρχάνες και μένει ακόμα η μονάδα του Ηρακλείου. Ο σχεδιασμός αυτός πέτυχε
και πήραμε περίπου 150 εκατομμύρια δημόσιας χρηματοδότησης, όλοι οι φορείς
της Κρήτης. Τώρα, με την αλλαγή του εθνικού σχεδιασμού πρέπει να δούμε πως
ενσωματώνουμε τον περιφερειακό μας σχεδιασμό σύμφωνα με αυτά που ορίζει και
η ευρωπαϊκή ένωση και ο νέος εθνικός σχεδιασμός», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κατά την τοποθέτησή του τόνισε πως «μέσα από την
διαβούλευση με όλους τους φορείς θεωρώ πως μπορούμε να έχουμε το καλύτερο
αποτέλεσμα Με ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα μας οδηγεί στην
κυκλική οικονομία». Υπογράμμισε δε, ότι όλη η δουλειά που έγινε στο παρελθόν
είναι πάρα πολύ σημαντική και φέρει την υπογραφή της αείμνηστης Βιργινίας
Μανασάκη και την πολιτική στήριξη όλου του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σημείωσε: "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Εθνικός Σχεδιασμός είναι πολύ σημαντική υπόθεση για ολόκληρη την Κρήτη, θα έλεγα για ολόκληρη την χώρα. Είναι προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνοι που θα τον εφαρμόσουν είναι οι Δήμοι.

Για αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ' όψιν της ότι εάν οι Δήμοι δεν μπορέσουν να επικοινωνήσουν τα μηνύματα του Εθνικού Σχεδιασμού στους δημότες, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Έχουμε ήδη καθυστερήσει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, και πρέπει να κάνουμε ο,τι περνά από το χέρι μας ώστε να επιταχυνθεί η προσπάθεια για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα λάβει το μήνυμα και θα ενισχύσει αναλόγως τους Δήμους για να κάνουν τη δουλειά τους.

Ως Δήμος Ηρακλείου είμαστε σε καλό δρόμο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζονται ενίσχυση οι Υπηρεσίες του Δήμου, κι ειδικότερα εκείνες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Θα επιδιώξουμε πασά περαιτέρω ενίσχυση προς την κατεύθυνση αυτή για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ευκολότερα τους στόχους μας. Βέβαια  εξυπακούεται ότι θα έχουμε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία έχει εκπονήσει τον μέχρι σήμερα ισχύοντα ΠΕΣΔΑΚ.

Ο Δήμαρχος στάθηκε επίσης στο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, ζητώντας να επισπευστούν οι απαραίτητες διαδικασίες όπου αυτό είναι εφικτό. Είπε συγκεκριμένα: «Ως Δήμος Ηρακλείου είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στο μέτρο που μας αναλογεί στους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας αποτελεί ένα εμβληματικό έργο προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση και είμαστε αισιόδοξοι ότι με την συνεργασία όλων  των αρμόδιων φορέων θα υλοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα».  συνεργασία όλων  των αρμόδιων φορέων θα υλοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα».  

 

Ο Γιώργος Ζερβάκης, Δήμαρχος Σητείας τόνισε: "Έχει τελειώσει το νέο κύτταρο το οποίο θα επεξεργαστεί τα απορρίμματα του Δήμου Σητείας για την επόμενη επταετία.  Ο ΕΣΔΑΚ έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ το μεγάλο έργο της Σητείας το οποίο έχει να κάνει με το εργοστάσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι εντός του μήνα ενδέχεται να δημοπρατηθεί, οπότε το έργο αυτό θα λύσει το πρόβλημα της περιοχής άπαξ διά παντός.  Σε συνδυασμό μεν τον Δήμο Ιεράπετρας θα γίνει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων. Συνδυαστικά, η Σητεία θα μεταφέρει τα οργανικά απόβλητα στην Ιεράπετρα και η Ιεράπετρα τα στερεά απόβλητα στη Σητεία.

Ο συνδυασμός αυτός θα λύσει με τον καλύτερο τρόπο, καιπεριβαλλοντικά, και αισθητικά και ουσιαστικά, το πρόβλημα των αποβλήτων στην περιοχή των δύο Δήμων. Ο στόχος είναι περισσότερη ανακύκλωση και λιγότερα απόβλητα. Η παγκόσμια πρακτική αυτό δείχνει. Ο κόσμος πρέπει να μάθει να παράγει λιγότερα απορρίμματα.Χρειάζεται ενημέρωση και περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων παιδιών"

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση