ΚΡΗΤΗ
Παρουσία του Πρωθυπουργού το συνέδριο για την περιφερειακή ανάπτυξη στο Ρέθυμνο - "Βροχή" τα αιτήματα και τα παράπονα!
Υψηλές παρουσίες στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο "Σπίτι του Πολιτισμού" - Βολές Αρναουτάκη για αρμοδιότητες χωρίς πόρους - Πολλά αιτήματα και παράπονα των αιρετών για έργα
Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες: Κατερίνα Παντινάκη
Στο Ρέθυμνο για το συνέδριο «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, Μαζί για το Ρέθυμνο» βρέθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που περιοδεύει στην Κρήτη, συνοδευόμενος από πολλούς Υπουργούς, Υφυπουργούς και ΓΓ Υπουργείων. Εκεί ο Πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή αιτήματα για έργα και χρηματοδοτήσεις, αλλά και παράπονα για αρμοδιότητες χωρίς πόρους...
Στον χαιρετισμό του, κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης τόνισε: "Είμαστε εδώ για να σχεδιάσουμε το αύριο του Ρεθύμνου. Ευχαριστούμε που τιμήσατε το Ρέθυμνο. Είναι σημαντική η δουλειά που θα πάρετε για το σπίτι". Το Ρέθυμνο, όπως τονίστηκε, είναι ο πρώτος σταθμός για την στρατηγική της περιφερειακής ανάπτυξης.
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε για τον ΒΟΑΚ ότι είναι το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, ωστόσο, εξέφρασε το παράπονό του για αρμοδιότητες που όπως είπε δίδονται αλλά χωρίς τους απαραίτητους πόρους.
"Οι Κρητικοί να δουν επιτέλους τα εργοτάξια του έργου να αναπτύσσονται σε όλη τη διαδρομή", είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει σύνδεση του αεροδρομίου Χανίων με τον ΒΟΑΚ και να ολοκληρωθούν οι μελέτες από τον Άγιο Νικόλαο έως τη Σητεία γιατί θα είναι αδικία να μη γίνει. Εμείς ως Περιφέρεια επιζητούμε την ευθύνη αλλά την ευθύνη που σχεδιάζεται με τους απαραίτητους πόρους και με τις αρμοδιότητες να είναι ξεκάθαρες. Δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε αρμοδιότητες χωρίς ένα ευρώ κι αυτό πρέπει να το δείτε κεντρικά. Στη συζήτηση για την Περιφερειακή ανάπτυξη θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την κλιματική αλλαγή", σημείωσε με νόημα.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως στο περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια «οι Δήμοι της Κρήτης, μαζί με την Περιφέρεια κράτησαν την κοινωνία όρθια. Και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι σήμερα».
Αναφερόμενος περαιτέρω στη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, ο Περιφερειάρχης Κρήτης σημείωσε πως «σε αυτό το νησί, καταφέραμε να χτίσουμε ένα πλαίσιο αδιαμεσολάβητης συνεργασίας με όλους τους Δημάρχους της Κρήτης, από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία. Μια συνεργασία που χτίστηκε σε γερά θεμέλια τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα μας εγγυάται να σχεδιάσουμε το αύριο, εξελίσσοντας τον παρεμβατικό μας ρόλο και κυρίως εξοπλίζοντας το πλαίσιο δράσης μας, με περισσότερα και πιο σύγχρονα εργαλεία, στη βάση της αποκέντρωσης».
Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκονται στο νησί επεσήμανε πως το αυτοδιοικητικό περιβάλλον της Κρήτης δείχνει το δρόμο.
«Προδιαγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου, από κοινού να καλύψουμε διαχρονικά αναπτυξιακά ελλείμματα και στερήσεις του νησιού. Το γνωρίζετε, άλλωστε, καλά. Για όλη την Κρήτη, η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα, δεν αποτελεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Αλλά έναν συγκοινωνιακό έργο που θα αλλάξει στο μέγιστο βαθμό το αναπτυξιακό αποτύπωμα του τόπου μας. Και πάνω σε αυτό το δεδομένο, έχουμε όλοι υποχρέωση, ο καθένας στο σφιχτό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, προκειμένου οι Κρητικοί να δουν, επιτέλους, τα εργοτάξια που θα κατασκευάζουν αυτό το έργο να αναπτύσσονται σε όλη του διαδρομή. Για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, η θέση της Περιφέρειας Κρήτης είναι, επίσης, ξεκάθαρη. Πρόκειται για ένα έργο εθνικής σημασίας, που θα διευρύνει την οικονομική υπόσταση του νησιού και στον τουρισμό και στον κλάδο των αερομεταφορών. Απαιτούνται, παρόλα, αυτά μια σειρά από συνοδά έργα, για τα οποία πρέπει να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες».
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια αναζητά την ευθύνη. «Την ευθύνη, όμως, που συνδυάζεται με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και τις αρμοδιότητες που πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Μόνο έτσι θα πετύχουμε τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση».
Επισήμανε, παράλληλα, πως για την Αυτοδιοίκηση στο σύνολο της παραμένει ζητούμενο η οικονομική δυνατότητα, «προκειμένου να μπορέσουμε να γίνουμε φορείς μιας αποδοτικής λειτουργίας και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης». Στην κατακλείδα της παρέμβασης του ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή τονίζοντας πως καθορίζει το μέλλον.
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Μυλοποτάμου κατέθεσε τα βασικά προβλήματα του δήμου που έχουν ήδη κατατεθεί και σε υπόμνημα:
-Ο Βιολογικός καθαρισμός στο Μπαλί χρειάζεται επέκταση
-Αξιοποίηση του φράγματος στον ταμιευτήρα Ποταμών. Χρηματοδότηση της μελέτης για τη σύνδεση του φράγματος με τον Δήμο.
-Αγροτική και δημοτική οδοποιια
-Χρηματοδοτηση για ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων
-Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
-Διευθέτηση του Γεροποτάμου και των ρεμάτων. Όπως τονίστηκε, υπάρχει κίνδυνος για επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα
-Χρηματοδότηση μελέτης για διαχωρισμό ομβρίων και ακάθαρτων στο Πάνορμο
-Αποκατάσταση του λιμενοβραχίονα
-Έργα αποχέτευσης και άρδευσης
"Είναι τύχη για εμάς μας ο πρωθυπουργός των έργων να είναι Κρητικός", επισήμανε ο Δήμαρχος Αγ. Βασιλείου, Γ. Ταταράκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον Υπουργό,. Κ. Χατζηδάκη, λέγοντας ότι έχει στηρίξει έμπρακτα τους μικρούς Δήμους, όπως και στην Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, εξαίροντας τη συμβολή της στον Τουρισμό αλλά και στον υφυπουργό Γ. Κεφαλογιαννη που όπως είπε είναι πάντα στο πλευρό της αυτοδιοίκησης.
Αναφερόμενος στα προβλήματα του Δήμου Αγίου Βασιλείου σημείωσε πως στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και την ψηφιακή αναβάθμιση.
Ο ίδιος έθεσε το ζήτημα της αποκατάστασης και ασφαλούς συγκοινωνιακής σύνδεσης με την υπό κατασκευή γέφυρα στο φαράγγι του Κοτσιφού, αλλά και την αναβάθμιση του λιμανιού της Αγίας Γαλήνης, σε τουριστική μαρίνα και μαρίνα αλιείας. Επίσης το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της Αγίας Γαλήνης και του Πλακιά, αξίας 1 εκ ευρώ, το ΤΠΣ του Δήμου Αγίου Βασιλείου για το οποίο χρειάζονται ακόμη 600 χιλ. ευρώ.
"Μπροστά στα 55 εκ. ευρώ, τα 600 χιλ. είναι μικρό ποσό" σχολίασε χαριτολογώντας ο Πρωθυπουργός
Ο κ. Ταταράκης αναφέρθηκε επίσης σε δύο νέες τουριστικές μονάδες στο νότο του Ρεθύμνου αλλά και στο ΚΥ Σπηλίου που τονίστηκε ότι μπορεί να χαρακτηριστεί τύπου Α' για να προσελκύσει γιατρούς. Έθεσε ακόμη προς τον κ. Τριαντόπουλο το θέμα της επίσπευσης της δεύτερης δόσης των αποζημιώσεων πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Από τη δική του πλευρά ο Δήμαρχος Αμαρίου, Π. Μουρτζανός τόνισε ότι καλή θέληση υπάρχει αλλά εντολές δίδονται από ψηλά. Αναφερόμενος στα προβλήματα του Δήμου ανέφερε μεταξύ άλλων τις συνέπειες από την πρόσφατη πυρκαγιά. "Όντας στο κέντρο της Κρήτης, το Αμάρι βρίσκεται στο επίκεντρο και των μεγάλων έργων, τόνισε και πρόσθεσε ότι η περιοχή δέχεται τα απορρίμματα όλου του Νομού άρα πρέπει να μείνει κάτι και στον νομό...
Ο Δήμαρχος Ανωγείων ανέφερε ότι είναι μοναδική η συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και των δήμων της Κρήτης με βάση την ειλικρίνεια και τον στρατηγικό σχεδιασμό. "Μπορεί να είναι πράσινη η ανάπτυξη με γαλάζια κυβέρνηση" σχολίασε ο Πρωθυπουργός όταν ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην πράσινη ανάπτυξη για το νησί. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε δύο βασικά έργα υποδομής που λείπουν ή είναι υπό σχεδιασμό και είναι ένα ασφαλές δίκτυο προσπελασιμότητας και ο σχεδιασμός για μεγάλες λιμνοδεξαμενές ή φράγματα.
Μίλησε για θέματα ενεργειακά και τέλος αναφέρθηκε σε δημογραφικές διευκολύνσεις (πχ σε νέους επιχειρηματίες σε ορεινές περιοχές) που πρέπει να ληφθούν προς συγκράτηση του πληθυσμού, αλλά και σε δομές εκπαίδευσης που πρέπει να δημιουργηθούν, στο πλαίσιο ενός ειδικού σχεδίου δράσης.
Κατά την ομιλία του και ως Πρόεδρος τη; ΠΕΔ Κρήτης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε ότι "Για το νησί σας που το αγαπάτε πολύ πρέπει να κάνουμε εκ των υστέρων πράγματα που δεν κάναμε πριν".
Και πρόσθεσε ότι είναι μύθος το ότι Μητροπολιτικός Δήμος, αλλά με 104 οικισμούς και με μια αχαρτογράφητη ενδοχώρα "ίσως πρέπει να αλλάξουμε κεντρική πολιτική και η γη να γίνει ξανά σφουγγάρι, αντί για νεροχύτης. Να βάλουμε σε τάξη αυτό το αγαθό που είτε από άγνοια είτε λόγω έλλειψης υδάτινων πόρων, κατασπαταλούμε", είπε για το νερό.
Ο ίδιος εκθείασε το έργο της Περιφέρειας Κρήτης που έκανε μελέτες. Για το αρχαιολογικό μουσείο, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι αν δεν ήταν η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ακόμη θα συζητούσαμε.
"Τώρα είμαστε κοντά για να μπορεί το Ρέθυμνο να φυλάξει τους θησαυρούς του".
Σε ό,τι αφορά άλλα θέματα, έθιξε το ζήτημα του λιμανιού και της θωράκισής του, το θέμα των σχολείων, τονίζοντας ότι τα διάσπαρτα πειραματικά σχολεία θα πρέπει να στεγαστούν μαζί με το μεσογειακό πανεπιστήμιο στου Γάλλου και να αποτελέσει κοιτίδα παιδείας. Εξέφρασε δε παράπονα για το εμβληματικό έργο των 4 Μαρτύρων. Είχε δοθεί, όπως είπε, ημερομηνία έναρξης του έργου στις αρχές του 2023.
"Πρόσφατα πήραμε ενημέρωση απένταξης επειδή δήθεν δεν κάναμε ενέργειες. Όμως δεν μας δόθηκε ποτέ εντολή δημοπράτησης. Κάνατε πολλά για μας αλλά είχαμε κάνει κι εμείς πολλά. Όταν υπάρχει φαντασία κ δικαιοσύνη όλα γίνονται", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Υφυπουργός Εθ. Άμυνας, βουλευτής Ρεθύμνου, Γ. Κεφαλογιάννης ανέφερε τον ακαδημαϊκό χάρτη της Κρήτης και την ενδεχόμενη ομοσπονδιοποίηση ακαδημαϊκων ιδρυμάτων με έδρα πάντα το Ρέθυμνο.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας, από την άλλη, έκανε λόγο για "ευκαιρία κοινωνικής λογοδοσίας" και αναφέρθηκε στα έργα στην Κρήτη με προϋπολογισμό 3,5 δισ ευρώ. Όπως είπε, απολογιστικά θα υπερβούν τα 5.5 δις! Για τον ΒΟΑΚ ανέφερε ότι χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μπορούσε να δοθεί χρηματοδότηση ενώ χαρακτήρισε πιο δύσκολο το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο το οποίο όπως είπε, θα ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια. Για το 2ο τμήμα, είπε ότι προχωράει ικανοποιητικά. Χαρακτήρισε δε δύσκολο έργο στην Κρήτη τις απαλλοτριώσεις που πάντως προχωρούν.
Ο Υπουργός για το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος- Νεάπολη, έκανε λόγο για πρόοδο ενώ για το 3ο κομμάτι Νέαπολη- 'Άγιος Νικόλαος, είπε ότι προχωρά κι επανέλαβε τα προσωρινά μέτρα στο δρόμο από Κίσσαμο έως Ηράκλειο, τα οποία είχε ανακοινώσει προ μηνών. Ωστόσο, για το τμήμα από Άγιο Νικόλαο για Σητεία, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει στο πλαίσιο της δεύτερης προαίρεσης να βρει χρηματοδότηση.
Κατόπιν μίλησε για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι που εκτιμά ότι θα κοστίσει 1,5 δισ. ευρώ. "Έχουν προκύψει θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που επιλύονται με τη συνεργασία της υπουργού κ. Μενδωνη αλλά αυξάνεται το κόστος". Για την αξιοποίηση του νυν αεροδρομίου στο Ηράκλειο, είπε ότι θέλει να ακούσει την κοινωνία αλλά με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί χρηματοδότηση για αυτό.
Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι θα υπογραφεί σήμερα η σύμβαση για το Φράγμα Ποταμών.
Επίσης, αναφέρθηκε σε:
-Αστυνομικό μέγαρο Ρεθύμνου, Προϋπολογισμός 8.5 ευρώ
-Δικαστικά Μέγαρα Ηρακλείου και Ρεθύμνου, το Νοέμβριο εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης
-Στο 58% η μελέτη για την νότια παράκαμψη του Ρεθύμνου.
Το λόγο πήρε ο Νίκος Παπαθανάσης και αναφέρθηκε στα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και σε άλλα που θα ανοίξουν ενώ για τις φοιτητικές εστίες στο Ρέθυμνο, επισήμανε ότι θα υπογραφεί σύμβαση τον Ιανουάριο.
Έργα και δράσεις 455.390.794 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο νομό Ρεθύμνου, με στόχο την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Όπως είπε, τα ποσά αυτά αφορούν σε χρηματοδοτήσεις από το ΠΑΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η εθνική στρατηγική που αναπτύσσει η κυβέρνηση δίνει ώθηση στην ανάπτυξη του Νομού Ρεθύμνου και συνολικά της Κρήτης, ώστε να γίνει η πρωτοπόρα Περιφέρεια της χώρας σε οικονομική ανάπτυξη. Και πρόσθεσε ότι τα μοναδικά σε ποιότητα και διατροφική αξία προϊόντα της κρητικής γης αποτελούν την κινητήρια δύναμη και της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, προσθέτοντας σημαντικούς πόντους στο τουριστικό προϊόν της χώρας.
Τα προγραμματισμένα έργα
Τα 455,3 εκατ. ευρώ κατανέμονται ως εξής:
Από το ΠΑΑ 2014-2022 έχουν καταβληθεί περίπου 415 εκατ. ευρώ σε 41.180 δικαιούχους. Για μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα: έχουν προϋπολογισθεί 7,7 εκατ. ευρώ. Επίσης μέσω ΤΑΑ υλοποιούνται 17 επενδυτικά σχέδια με προϋπολογιζόμενη δημόσια δαπάνη περίπου 25,7 εκατ. ευρώ, ενώ από τον ΕΛΓΑ έχουν καταβληθεί 2,5 εκατ. ευρώ και μέσω ΚΟΕ (Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων) 1,3 εκατ. ευρώ. Τέλος από το Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιέργειας και Θαλασσών υλοποιείται το Αλιευτικό Καταφύγιο Σκαλέτας, ύψους 3.390.794 ευρώ.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
Από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 μέχρι σήμερα 41.180 δικαιούχοι έχουν λάβει περίπου 415 εκατ. €.
Ενδεικτικά:
- Εξισωτική αποζημίωση (ενίσχυση γεωργών σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές για την αντιστάθμιση του επιπλέον κόστους λόγω των γεωγραφικών περιορισμών): 124,2 εκατ. € και 23.169 ωφελούμενοι.
- Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία:131,2 εκατ. € και 6.467 ωφελούμενοι
- Εκκίνηση επιχείρησης για νέους γεωργούς: 29,5 εκατ. € και 929 ωφελούμενοι.
- Σχέδια βελτίωσης: 18,3 εκατ. € και 329 ωφελούμενοι.
- Υλοποίηση δράσεων της στρατηγικής ανάπτυξης CLLD/LEADER: 12,4 εκατ. € και 81 ωφελούμενοι.
Μικρά Εγγειοβελτιωτικά Έργα
1.Βελτίωση υφιστάμενων υποδομών άρδευσης και επέκταση δικτύων άρδευσης για την αύξηση των αρδευόμενων περιοχών του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Προϋπολογισμός: 2, 2 εκατ. €, με δικαιούχο τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.
2. Αντικατάσταση, εκσυγχρονισμός και επέκταση αρδευτικών δικτύων περιοχών του Δήμου Αμαρίου. Προϋπολογισμός: 2,2 εκατ. €, με δικαιούχο τον Δήμο Αμαρίου.
3. Βελτίωση αρδευτικών δικτύων σε Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μυλοποτάμου. Προϋπολογισμός: 1,1 εκατ. €, με δικαιούχο τον Δήμο Μυλοποτάμου.
4. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων αυτοματισμού – τηλελέγχου – τηλεχειρισμού για την εξοικονόμηση ενέργειας και διαχείρισης νερού στο αρδευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου. Προϋπολογισμός: 2,2 εκατ. €, με δικαιούχο τον Δήμο Ρεθύμνης
Αποζημιώσεις
Από τον ΕΛΓΑ, την τελευταία πενταετία, έχουν καταβληθεί, στους δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους, αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και για απώλειες ζωικού κεφαλαίου, συνολικού ποσού 2,5 εκατ. € και ζημιές που εντάχθηκαν σε προγράμματα Κ.Ο.Ε. καταβλήθηκαν ενισχύσεις συνολικού ποσού 1,3 εκατ. Παράλληλα, ο Υπουργός μίλησε για αναβίωση της Σχολής Ασωμάτων και είπε ότι στόχος είναι να γίνει πρότυπο ερευνητικό κέντρο αιγοπροβατοτροφίας.
Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός, Θ. Σκυλακάκης, που όπως είπε αν και "...ακης" δεν είναι Κρητικός, αλλά Λάκωνας και για αυτό ήταν λακωνικός. Μίλησε για το υποβρύχιο καλώδιο της Κρήτης, τονίζοντας ότι έως τα τέλη Μαϊου η Κρήτη θα λειτουργεί ανεξάρτητα ενταγμένη στο υφιστάμενο σύστημα ενώ για τη β' φάση της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, είπε ότι θα ολοκληρωθεί στις 30.06.2025. Για το νερό, μίλησε για ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα και ο δήμαρχος Ρεθύμνου ενώ μίλησε και για το ΤΠΣ του δήμου Ρεθύμνου που, όπως είπε, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14.07.2025.
Ακολούθησε ο γγ Χωρικού Σχεδιασμού, Ευ. Μπακογιάννης που αναφέρθηκε στα ΤΠΣ των Δήμων.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Όπως είπε σε εξέλιξη είναι η πρώτη φάση ανάδειξης του υστερομινωικού νεκροταφείου Αρμένων στο Ρέθυμνο. Σημείωσε ότι είναι στη φάση ωρίμανσης των μελετών και πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ζωμύνθου. Αναφέρθηκε επίσης στο Ιδαίον Άντρον και μίλησε για νέα πωλητήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρ. Τριαντόπουλος σημείωσε ότι θα δοθούν 4 εκ για αποκατάσταση του διαύλου των φαραγγιών Κοτσιφού και Κουρταλιώτη, μεταξύ άλλων. Δεν έκανε πάντως καμία αναφορά στους σεισμόπληκτους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το αλιευτικό καταφύγιο στη Σκαλέτα.
Να σημειωθεί ότι την ώρα της εκδήλωσης, στην πόλη του Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας από την ΑΔΕΔΥ, σωματεία και άλλους φορείς για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην πόλη. Η πορεία ολοκληρώθηκε ειρηνικά και ήταν συμβολική.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο