Παρέμβαση ΚΚΕ για την κατάσταση στις δομές Ψυχικής Υγείας στον Ν. Χανίων

Newsroom
Newsroom

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ηρακλείου, Μανώλης Συντυχάκης.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Α. Γεωργιάδη, με θέμα "για την κατάσταση στις δομές Ψυχικής Υγείας στον  Ν. Χανίων", κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ηρακλείου, Μανώλης Συντυχάκης.

Η ερώτηση

 

    Η διαλυτική πολιτική σε βάρος των δομών Ψυχικής Υγείας, την οποία διαχρονικά υπηρετούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με τις Οδηγίες της ΕΕ, αποτυπώνεται με τραγικό τρόπο και στα  Χανιά.
    Μάλιστα, πρόσφατη είναι η καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων και των προϊστάμενων των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, για την απόλυτη απαξίωση  των Υπηρεσιών  Ψυχικής Υγείας και την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος ασθενών και εργαζόμενων.
    Συγκεκριμένα, για τις στεγαστικές δομές :
    Οι στεγαστικές δομές (6), που φιλοξενούν -μετά το κλείσιμο του ψυχιατρείου Σούδας- χρόνιους ψυχικά πάσχοντες, συμπεριλαμβάνουν ξενώνες, ψυχογηριατρικά τμήματα, προστατευόμενα διαμερίσματα. Ειδικότερα, υπό τη διοίκηση του Νοσοκομείου  Χανίων είναι το Οικοτροφείο η «Επάνοδος», το Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο η «Απανεμιά», οι Ξενώνες «Ναϊάδες», «Εδέμ», «Ανατολή» και προστατευόμενα διαμερίσματα.
    Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές.  Για συνολικά 84 ένοικους, οι περισσότεροι άνω των 60 χρονών και με πολλά προβλήματα υγείας εκτός την ψυχική νόσο, αντιστοιχούν 49 νοσηλευτές συν 8 γενικών καθηκόντων. Ενώ αυτές οι δομές συνολικά χρειάζονται, (με βάση ακόμη και το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τους),  τουλάχιστον 147 εργαζόμενους για 24ωρη κάλυψη, σαν αποτέλεσμα οι δομές αυτές λειτουργούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα με προσωπικό ασφαλείας.
    Σχετικά με τις ελλείψεις, δεν υπάρχει (για τουλάχιστον 6 χρόνια) παθολόγος ή γενικός γιατρός, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωτική η απεύθυνση  σε ιδιώτες γιατρούς, με οικονομική επιβάρυνση του ασθενή ή στο ΓΝ Χανίων, με όλα τα επιπλέον προβλήματα στη διακομιδή. Το αποτέλεσμα είναι αν παραστεί ανάγκη να καλούν το λευκό ταξί ή ταξί με επιβάρυνση των ασθενών, αφού δεν υπάρχει στις Δομές ασθενοφόρο για τη μεταφορά τους.   Επιπλέον, μέχρι πρόσφατα ήταν αδύνατη,  ακόμα και μέσα στη νύχτα, η επιστροφή των ενοίκων με το ΕΚΑΒ από τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Χανίων στους χώρους διαβίωσης τους.
    Επιπρόσθετα, λόγω της ηλικίας τους και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν,  είναι σχεδόν καθημερινή ή πολύ συχνή η επίσκεψη των ενοίκων σε γιατρό  κάθε ειδικότητας,  πάντα με τη συνοδεία ενός νοσηλευτή, με αποτέλεσμα ένας νοσηλευτής να μένει πίσω μόνος με όλους τους υπόλοιπους ασθενείς.
    Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει εργοθεραπευτής και λογοθεραπευτής. Δεν υπάρχουν συντηρητές κτηρίων (ηλεκτρολόγοι – υδραυλικοί), όπως και οδηγοί για την πραγματοποίηση εκδρομών – επισκέψεων ή άλλων δράσεων που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των περιθαλπόμενων. Ακόμη, τα ατομικά είδη υγιεινής (σαπούνι – πάνες για τους ηλικιωμένους κ.α.) τα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους .
    Ουσιαστικά, με τις ελλείψεις αυτές, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε γιατρούς και θεραπευτές,  δεν γίνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα ένταξης των ασθενών στην κοινωνία. Με την τραγική υποστελέχωση, η διαβίωση, η φροντίδα, η θεραπεία και υποστήριξη των ψυχικά πασχόντων είναι εξαιρετικά επισφαλής και ανεπαρκής, ενώ  η ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση και εκπαίδευση ανύπαρκτη, την ώρα που η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, υποκριτικά μιλάει για τη “συμπερίληψη” των ΑμεΑ και των χρονίως πασχόντων.  
    Παράλληλα, αντί να δημιουργούνται νέες δομές για τις ανάγκες που υπάρχουν (δημιουργία από το κράτος Ξενώνα φροντίδας ψυχικά ασθενών που δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον στήριξης), δομές κλείνουν, όπως ο «Μύθος» , η «Ξαστεριά», ο «Μίτος»,  κ.α.   
    Ταυτόχρονα,  οι συνέπειες της υποστελέχωσης αφορούν και τους εργαζομένους οι οποίοι βιώνουν  την εργασιακή εξάντληση, την ψυχική κόπωση, τη  ματαίωση και  την  απογοήτευση, αλλά και τους  χαμηλούς μισθούς, με βάση τους αντεργατικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων, ενώ δεν παίρνουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
    Χαρακτηριστικό είναι ότι  εκκρεμούν άδειες  των εργαζόμενων από το  2022, 2023 και οφειλόμενα ρεπό,  τα οποία η Υπηρεσία αδυνατεί να καλύψει.  Αν υπάρχει αναρρωτική άδεια εργαζόμενου, το υπόλοιπο προσωπικό υποχρεούται να δουλέψει  6η  και 7η βάρδια.  
    Το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό είναι γερασμένο, με πάνω από 25 χρόνια υπηρεσίας, σε ένα πολύ απαιτητικό τομέα, όπως είναι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Διορισμοί μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων επαγγελματιών υγείας  έχουν να γίνουν από το 2009 και μέρος των ελλείψεων καλύπτεται με ελαστικά εργαζόμενους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ - πρώην ΟΑΕΔ-.
    Σε ό,τι αφορά  το Κέντρο Ψυχικής Υγείας  (ΚΨΥ):   
    Αυτό υπολειτουργεί και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης. Ειδικότερα :
    Οι 4 υπηρετούντες ψυχίατροι (οι 2 τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες) καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης των Χανίων, του νομού Χανίων (κινητή μονάδα), παρακολούθηση ασθενών σε Κάντανο, Παλαιόχωρα, Βάμο κλπ. Επιπρόσθετα,  είναι υπεύθυνοι για την περίθαλψη όλων των ασθενών των στεγαστικών δομών.  
    Σε  τμήματα του ΚΨΥ πχ «η κατ’ Οίκον Νοσηλεία» που παρακολουθεί γύρω στα 180 περιστατικά εντός πόλεως,  είναι μεγάλες οι ελλείψεις σε Επισκέπτες Υγείας και Νοσηλευτές, ειδικότητες απαραίτητες για την ολοκληρωμένη λειτουργία του.   
    Αναφορικά με την ψυχιατρική κλινική του Γενικό Νοσοκομείο Χανίων :
     Λειτουργεί με έναν γιατρό (ο δεύτερος είναι σε μακροχρόνια άδεια), δεν έχει άλλους ειδικευόμενους και οι εφημερίες καλύπτονται από τους ψυχιάτρους του Κέντρου Ψυχικής υγείας (ΚΨΥ),  με αποτέλεσμα την ημέρα που έχουν εφημερία να μην καλύπτονται οι χρόνιοι ασθενείς του ΚΨΥ.
    Παιδοψυχίατρος δεν υπάρχει εδώ και πάνω από ενάμιση  χρόνο, με αποτέλεσμα  οι ανάγκες παιδιών και εφήβων ή να μένουν ακάλυπτες ή όποιοι γονείς μπορούν, να εξαναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς.
    Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα, κλιμακώνει τη διάλυση των υπηρεσιών στη δημόσια Ψυχική Υγεία και απεξάρτηση, με επικείμενη κατάθεση νομοσχέδιου,  το οποίο έχει τη σφραγίδα της ΕΕ,  τις θεωρεί κόστος και τις παραδίδει σε κάθε λογής ιδιώτες, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους ψυχικά πάσχοντες και εξαρτημένους. Βαθαίνει η ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας, ώστε να διευκολυνθεί το κράτος να ξεφορτωθεί την ευθύνη του απέναντι στον ψυχικά πάσχοντα και να ανοίξει ο δρόμος για τη μεγέθυνση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτό τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα, με τραγικές συνέπειες στα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών.
    Απέναντι στα σχέδια αυτά βρίσκονται οι διεκδικήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Ειδικότερα στα Χανιά οι κινητοποιήσεις στις 20 και 21 Μαΐου -σε συνέχεια των προηγούμενων- είχαν βασικό αίτημα την αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, σύγχρονη, αναβαθμισμένη, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων του Νομού.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για :  


Διορισμούς  μόνιμου προσωπικού νοσηλευτών και όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για την πλήρη, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες,  στελέχωση των δομών Ψυχικής Υγείας στον  Ν. Χανίων, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας  (ΚΨΥ) και των μονάδων ψυχικής υγείας του τομέα.  Επιπλέον, κάλυψη όλων των κενών της  Ψυχιατρικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.
Κάλυψη των αναγκών παιδοψυχιατρικής περίθαλψης.
Να μονιμοποιηθεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλο το προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών των εργαζόμενων και πρόβλεψη για τη στήριξη βασικών οικογενειακών και κοινωνικών αναγκών από το κράτος.
Ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Την πλήρη κάλυψη των αναγκών των δομών Ψυχικής Υγείας στον  Ν. Χανίων,  με 100% γενναία κρατική χρηματοδότηση, για ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας και ποιοτικές συνθήκες στήριξης και φροντίδας των ψυχικά πασχόντων.
Δημιουργία από το κράτος Ξενώνα Φροντίδας ψυχικά ασθενών που δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον στήριξης και κάλυψη όλων των αναγκών της Ψυχικής Υγείας των κατοίκων με τη δημιουργία όλων των αναγκαίων δομών.
Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πρόνοιας  με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ