Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης και αξιοποίηση του Πανάνειου (πρώην νοσοκομείου).
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Στις 27/1/2020 υπέβαλα Ερώτηση με Α.Π: 3588 στην οποία ανέφερα ότι:
Το κτίριο που στέγασε για πολλά χρόνια το Πανάνειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο Κρήτης είναι ιδιοκτησία του Βενιζελείου και Πανάνειου Νοσοκομείου και έμεινε χωρίς χρήση από τη δεκαετία του ΄70, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη, την απαξίωση και ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης του.
Το 2003 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο τότε ΟΑΝΑΚ (σήμερα ΟΑΚ), τον οποίο είχα την τιμή να εκπροσωπώ τότε, το Βενιζέλειο και Πανάνειο Νοσοκομείο και άλλους φορείς, προκειμένου το κτίριο να αναστηλωθεί, να ανακαινιστεί και να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Μητέρας-Παιδιού, σύμφωνα με την απόφαση της τότε διοίκησης του Βενιζελείου και Πανάνειου Νοσοκομείου.
Ως Α’ φάση προβλέφθηκε η στατική στήριξη, η στερέωση των τοίχων κλπ και η αντικατάσταση της στέγης που προχώρησε σε σημαντικό βαθμό, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει τοποθετηθεί η στέγη. Λόγω των προβλημάτων συνέχισης της χρηματοδότησης, οι εργασίες διακόπηκαν 2-3 φορές και οριστικά με απόφαση του αναδόχου, στον οποίο υπήρχαν οφειλές, οι οποίες φαίνεται ότι εκπληρώθηκαν στη συνέχεια.
Έκτοτε δυστυχώς, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την ολοκλήρωση, ανακαίνιση, και αξιοποίηση του ιστορικού αυτού κτηρίου
Επειδή οι απαντήσεις στην παραπάνω Ερώτηση, ήταν μεν διαφωτιστικές για τα όσα έχουν προηγηθεί αλλά ωστόσο δεν υπήρξε απάντηση για το τι προτίθεστε να πράξετε.
Επειδή για το εν λόγω κτήριο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ηρακλείου, υπάρχει πλήρης κτιριολογική μελέτη και μετά την υλοποίησή της μπορεί να αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Βενιζελείου-Πανανείου και να λειτουργήσει ως Κέντρο Μητέρας Παιδιού όπως αρχικά είχε αποφασισθεί ή όπως με νεότερη απόφασή του προτείνεται να χρησιμοποιηθούν οι χώροι ως εξής: 1) Κέντρο Ημέρας για τον Αυτισμό, 2) Κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας, υποστήριξης και αποκατάστασης, χρονίως πασχόντων (καρκινοπαθών και μη) και ασθενών με κινητικά προβλήματα, 3)Αυτοτελή Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, 4) Σταθμός Αιμοδοσίας και 5) Κέντρο Αιμοληψιών.
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του ιστορικού αυτού κτιρίου;
2. Σε ποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους θα εντάξετε την υλοποίηση του έργου;».