ΚΡΗΤΗ
Παράτασης της προθεσμίας για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο ζητά ο Γ. Ταταράκης
Με επιστολή του προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και την οποία κοινοποιεί στον Υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη αρμόδιο για τα θέματα Κτηματολογίου
Το θέμα της αναγκαίας παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο ζητάει με επιστολή του προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και την οποία κοινοποιεί στον Υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη αρμόδιο για τα θέματα Κτηματολογίου, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.
Ο Δήμαρχος αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του:
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας και τις εξαγγελίες του υπουργείου στις 30 Νοεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποχρέωση των ιδιοκτητών ακινήτων να δηλώσουν την ακίνητη περιούσια τους.
Η κτηματογράφηση της επικράτειας και η ολοκλήρωση του κτηματολογίου αποτελεί σημαντική στρατηγική που θα εξασφαλίσει την χωρίς αμφισβητήσεις καταγραφή της ιδιοκτησίας, θα ενισχύσει την ασφάλεια στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, την εξασφάλιση της δημόσιας περιουσίας και τη συστηματική διαχείριση της πληροφορίας που αφορά δικαιώματα με τρόπο που θα συμβάλει στην υποστήριξη της αγοράς γης. Το έργο της κτηματογράφησης της επικράτειας και ολοκλήρωσης του κτηματολογίου αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής και μία απαραίτητη βάση σχεδιασμού της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
Δυστυχώς τα χρονικά περιθώρια που ορίζονται για τις δηλώσεις ιδιοκτησιών δεν επαρκούν, όπως έχει διαφανεί σε πολλές περιοχές της επικράτειας για την άρτια ολοκλήρωση του έργου.
Η πορεία της κτηματογράφησης στην ΠΕ Ρεθύμνου υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, σε βαθμό που η ολοκλήρωση του έργου δεν θα έχει ως αποτέλεσμα μια βάση δεδομένων που θα μπορεί να επιτελέσει τους στόχους του κτηματολογίου, αλλά ούτε θα καλύπτει τις τεχνικές προδιαγραφές που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Κάθε δε προχειρότητα θα αποβεί εις βάρος της επιδιωκόμενης ποιότητας, και θα προκαλέσει εν τέλει μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Η ιδιοκτησία στην Κρήτη και φυσικά στο Ρέθυμνο είναι κατά βάση μικρή, ασκείται στη γη σε συνέχεια άτυπων κληρονομικών διαδοχών και ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας.
Η ελλιπής καταγραφή δικαιωμάτων έρχεται και ως αποτέλεσμα του δύσκολου εντοπισμού των δικαιωμάτων στο χώρο. Το ανάγλυφο του νησιού, η βλάστηση (ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας) και η κατακερματισμένη ιδιοκτησία καθιστά αδύνατο τον εντοπισμό των ιδιοκτησιών απ’ τις διαθέσιμες υπηρεσίες θέασης στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σειρά παραγόντων που αφορούν την περιοχή μας όπως η ανάρτηση του Δασικού Χάρτη ΠΕ Ρεθύμνης και το πλήθος των εκκρεμοτήτων, η συγχώνευση των περιφερειακών Υποθηκοφυλακείων και η μεταφορά τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρεθύμνης, η πολύμηνη αποχή των Δικηγόρων κατά το δικαστικό έτος 2023-2024, ο μικρός αριθμός των Συμβολαιογράφων της Π.Ε. Ρεθύμνης αλλά και η αλλαγή του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας με την ενοποίησης των Υπηρεσιών Ειρηνοδικείου και Πρωτοδικείου από τον μήνα Σεπτέμβριο.
Επίσης ο δικηγορικός σύλλογος Ρεθύμνου, του οποίου τα μέλη είναι άμεσα εμπλεκόμενα, με πρόσφατη επιστολή του αναφέρεται αναλυτικά στα νομικά προβλήματα που θα ανακύψουν στην περίπτωση της βεβιασμένης ολοκλήρωση της κτηματογράφησης καθώς ο ορθός εντοπισμός των ιδιοκτησιών αλλά και η υποβολή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σύνταξη ενός κτηματολογικού χάρτη με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Η καταγραφή των δικαιωμάτων απαιτεί διάφορες διαδικασίες, που προϋποθέτουν τη συνεργασία διάφορων επιστημονικών ειδικοτήτων (μηχανικός, δικηγόρος, συμβολαιογράφος, κ.α.).
Επομένως το έργο της κτηματογράφησης είναι τόσο μεγάλο που είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί στην υπάρχουσα προθεσμία.
Κατόπιν αυτών παρακαλούμε να επιληφθείτε του θέματος λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα του θέματος για όλους τους ιδιοκτήτες ώστε η καταληκτική προθεσμία για τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας να παραταθεί κατά χρονικό διάστημα που αντικειμενικά απαιτείται προκειμένου η καταγραφή των δικαιωμάτων να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν τεχνικά άρτια και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες.»