ΚΡΗΤΗ

Παράσταση διαμαρτυρίας στις πρυτανικές αρχές του ΕΛΜΕΠΑ

Από τους διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης της ΟΔΠΤΕ

ΕΛΜΕΠΑ δράση εργαζόμενοι

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης στις πρυτανικές αρχές του ΕΛΜΕΠΑ τα μέλη του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ιδρύματος οι οποίοι συμμετείχαν στην πανελλαδική ημέρα δράσης της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) με αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου επισημαίνονται τα εξής:

“ Το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΕΛΜΕΠΑ, με την συμμετοχή όλων των συναδέλφων που συντάσσεται και συμμετέχει στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ της ΟΔΠΤΕ, για μαζικές μόνιμες προσλήψεις και μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου, σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΗ με παράσταση διαμαρτυρίας στις Πρυτανικές Αρχές του ΕΛΜΕΠΑ από τις 12:00 έως τις 13:00. Το παρακάτω ψήφισμα θα παραδοθεί στις πρυτανικές αρχές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Ο νέος νόμος Κεραμέως (Νόμος 4957/2022) πρόσθεσε καινούριες μονάδες και τμήματα στην διοικητική δομή των πανεπιστημίων της χώρας μας. Οι νέοι ορίζοντες της κυβέρνησης εφαρμόζονται με τεράστια δυσκολία αφού βρήκε τα πανεπιστήμια χωρίς χρήματα και υποστελέχωμένα. Τα τελευταία δέκα χρόνια η έλλειψη προσωπικού είναι σταθερά ένα από μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου μας.

Οι τελευταίες μαζικές προσλήψεις έγιναν το 2006! Η συνταξιοδότηση συναδέλφων και η μη πρόσληψη νέων έχει σαν αποτέλεσμα το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να έχει γεράσει ηλικιακά αλλά και να έχει μειωθεί δραματικά. Το 2022 οι μόνιμοι και ΙΔΑΧ εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια της χώρας ήταν 6411. Υπάρχουν πανεπιστήμια που λειτουργούν με πάνω από 50% μειωμένο προσωπικό. Φέτος το Υπ. Παιδείας ανακοίνωσε 20 σε αριθμό, προσλήψεις για το διοικητικό προσωπικό. Αυτό είναι πραγματικός εμπαιγμός! Δεν αντιστοιχεί ούτε 1 πρόσληψη ανά πανεπιστημιακό ίδρυμα! 

Σε αυτές τις συνθήκες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συναδέλφων, οι διοικητικές υπηρεσίες λειτουργούν ανεπαρκώς, ενώ οι συνθήκες εργασίας συνεχώς χειροτερεύουν. Σημαντική μερίδα των συναδέλφων καλούνται να ανταποκριθούν σε παράλληλα καθήκοντα, και μάλιστα σε καθήκοντα που απαιτούν πλήρη απασχόληση. Τις τελευταίες δεκαετίες στα Πανεπιστήμια αλλά και σε άλλους Δημόσιους Φορείς και Υπηρεσίες, ένα μεγάλο μέρος των θέσεων Διοικητικού και λοιπού υπαλληλικού προσωπικού (φύλαξη, καθαριότητα, συντήρηση, διοικητική υποστήριξη, κ.α.) καλύπτεται από συμβασιούχους, με ελαστικές σχέσεις εργασίας πολλών διαφορετικών μορφών, σ’ ένα μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας και άγχους για την ανανέωση της σύμβασης, αλλά και με πετσοκομμένα δικαιώματα. Έχουμε πολλά παραδείγματα συναδέλφων με σύμβαση μίσθωσης έργου που δεν μπορούν να πάρουν τις άδειες τους, ακόμα και άδειες μητρότητας, και συμβασιούχων ΙΔΟΧ που δε λαμβάνουν τις υπερωρίες που δικαιούνται.Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, μολονότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν επιτρέπεται (λόγο άρθρου 103 του Συντάγματος) να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και βρίσκονται μόνιμα σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας εφόσον παρά την σπουδαιότητα της θέσης τους θεωρούνται «ελεύθεροι επαγγελματίες».

Οι συμβασιούχοι που εργάζονται στα Πανεπιστήμια της χώρας, όπως και στο ΕΛΜΕΠΑ, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Κεντρικές και ιδρυματικές διοικητικές υπηρεσίες στελεχώνονται από συμβασιούχους οι οποίοι παρέχουν διοικητικό / διαχειριστικό / τεχνικό έργο επί σειρά ετών, η συντριπτική πλειοψηφία για πάνω από 2 έτη, ενώ μεγάλος αριθμός ξεπερνά τα 5 έτη προϋπηρεσίας, φτάνοντας μέχρι και τα 20 έτη.

Στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων, οι Πρυτάνεις πρότειναν να μπουν περαιτέρω εμπόδια στην κινητικότητα, ενώ για τις ΜΟΔΥ των ΕΛΚΕ ζήτησαν την πλήρη εξαίρεση! Μάλιστα, αναφέρθηκαν μόνο στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του προσωπικού των ΜΟΔΥ των ΕΛΚΕ. Δεν έγινε καμία αναφορά για τους υπόλοιπους συμβασιούχους!

Βασικές όμως λειτουργικές ανάγκες σε όλους τους τομείς και τις υπηρεσίες στα Πανεπιστήμια, καλύπτονται από συμβασιούχους εργαζόμενους! Μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι να διαφυλάξει την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων, ενώ μόνο οι υπηρεσίες που φέρνουν λεφτά έχουν σημασία για αυτήν.

ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΟΔΠΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Η έλλειψη προσλήψεων και η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με μειωμένα δικαιώματα και ανασφάλεια, αποτελούν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, κι έχουν οδηγήσει σε χειροτέρευση των όρων εργασίας των εργαζομένων και σε παράδοση κρίσιμων υπηρεσιών σε εργολάβους. Με αυτό τον τρόπο το κόστος μετακινιέται στις τσέπες του λαού, των φοιτητών και των οικογενειών τους.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ύψος των πραγματικών αναγκών των ιδρυμάτων. Απάντηση στην υποστελέχωση δεν μπορεί να δοθεί με την «κινητικότητα», ούτε με τους απαράδεκτους περιορισμούς που τίθενται, παρά μόνον με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

- Μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων συμβασιούχων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

- Να σταματήσει η ανάθεση διπλών καθηκόντων στους συναδέλφους

- Να μπουν κριτήρια σε όλες τις μετακινήσεις, να βασίζονται στον κλάδο, την ειδικότητα, την εμπειρία των συναδέλφων. Να είναι μια ανοικτή διαδικασία που θα γίνεται σε εθελοντική βάση και θα σέβεται την εργασιακή αξιοπρέπεια των υπαλλήλων

- Να μην ιδιωτικοποιηθεί και να μην εκχωρηθεί καμιά αρμοδιότητα

  • Ζητάμε την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ (τύπου Βοήθεια στο σπίτι) με την προσαύξηση της μοριοδότησης της «ειδικής εμπειρίας» , ώστε να αποκατασταθούν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι ΈΡΓΟΥ & ΙΔΟΧ, και δρομολόγηση ενεργειών από την πολιτική ηγεσία, για την αλλαγή του άρθρου 103 του Συντάγματος.

    ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

την υπόσχεση για συνέχιση των προσπαθειών και πιέσεων τους προς το Υπουργείο Παιδείας και την Σύνοδο των Πρυτάνεων, ώστε να βρεθεί μια πραγματική λύση με ρεαλισμό και σεβασμό στην αξιόπιστη και ασφαλή εργασία . Η λύση είναι: οι μαζικές, μόνιμες προσλήψεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών σε προσωπικό των πανεπιστημίων και η μετατροπή όλων των συμβάσεων των συμβασιούχων συναδέλφων μας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου”.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση