Παράρτημα ΑΜΕΑ Χανίων: Υπό κατάρρευση κτίρια- Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία

Newsroom
Newsroom

«Το μόνιμο προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- Τί ζητούν

Σοβαρά κτιριακά προβλήματα, μη έγκαιρη χρηματοδότηση, υποστελέχωση είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που φέρεται να αντιμετωπίζουν τα Παραρτήματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, όπως τα αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΠΑΜΕΑ Χανίων (Παράρτημα ΑΜΕΑ).

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Αν θέλαμε συνοπτικά και περιληπτικά να περιγράψουμε τα αίτια των προβλημάτων στον χώρο της δημόσιας φροντίδας Κοινωνικής Προνοίας σε όλα τα Παραρτήματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης τότε θα καταλήγαμε σε τέσσερα κύρια αίτια:

- Υποστελέχωση

- Μη έγκαιρη χρηματοδότηση

- Σοβαρά κτιριακά προβλήματα

- Ανάλωση του 70% του ετήσιου προϋπολογισμού σε μισθούς και δαπάνες μη μόνιμου προσωπικού εξωτερικά συνεργεία + επικουρικό προσωπικό

1) Τα τελευταία δέκα χρόνια το μόνιμο προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά, καθώς το 65% όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί ή βρίσκεται προ συνταξιοδότηση, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ή προβλεφθεί καμία πρόσληψη για την αντικατάσταση του. Μεγάλο μέρος των αναγκών σε νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτεται από επικουρικό προσωπικό με πολλές συμβάσεις να λήγουν στο προσεχές μέλλον όπως για παράδειγμα του προσωπικού covid που λήγουν στις 30- 9-2023, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για ανανέωση. Βασικές ειδικότητες όπως επαγγελματίες υγείας, και συναφείς ειδικότητες, επιστημονικό προσωπικό, νοσηλευτές, διοικητικοί, οδηγοί, τεχνικοί δεν προσλαμβάνονται με αποτέλεσμα τα Παραρτήματα μας να υπολειτουργούν και να μην παρέχουν ένα σταθερό πλαίσιο διαμονής που να καλύπτει όχι μόνο βασικές βιοτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των φιλοξενουμένων στης Δομές αλλά και τις ποιοτικές υπηρεσίες προς αυτούς Πάρα την υπερπροσπάθεια του εναπομείναντα προσωπικού που πολλές φορές αναγκάζεται να κάνει διπλές συνεχόμενες βάρδιες ενώ ένα ποσοστό συναδέλφων δουλεύουν με αλλότρια και παράλληλα καθήκοντα για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν από την έλλειψη προσωπικού. Με οδηγούς να μετακινούνται από νομό σε νομό και από Παράρτημα σε Παράρτημα. Το μόνιμο προσωπικό είναι ψυχολογικά και σωματικά κουρασμένο, εξουθενωμένο απαξιωμένο, ξεχασμένο από την πολιτεία και το Υπουργείο, ενώ η πανδημία του κορονοϊού (COVID-19) έχει επηρεάσει όλους τους εργαζόμενους καθώς αναγκάζονται να λειτουργούν υπό πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας. Και δεν φτάνει αυτό δεν μας συμπεριέλαβε η υπουργική απόφαση στην αύξηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από 150 € σε 200 €.

2) Η μη έγκαιρη χρηματοδότηση του φορέα μας έχει σαν αποτέλεσμα την μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Κ.Κ.Π.Π.Κ. που αφορούν τα οικονομικά έτη 2022

– 2023. Οι προμηθευτές δείχνουν κατανόηση και ακόμα δεν μας έχουν αφήσει χωρίς τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη καθαρισμού και οι εργολάβοι φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας, ίσως επειδή είμαστε κλειστές κοινωνίες και υπάρχουν γνωριμίες που συμβάλουν μέχρι τώρα στην συνέχιση λειτουργίας των δομών του Κ.Κ.Π.Π. Κρήτης.

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση πάρα πολλών απλήρωτων υποχρεώσεων στο τέλος του έτους 2023 και την μη έγκαιρη καταβολή των εξαιρέσιμων και νυχτερινών στους δικαιούχους εργαζομένους (είμαστε πέντε μήνες πίσω). Άρα ο προϋπολογισμός του έτους 2024 θα επιβαρυνθεί με τις απλήρωτες υποχρεώσεις του 2023. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μη μπορούμε να προμηθευτούμε το 2024 τα απαραίτητα που χρειαζόμαστε για τη καλή λειτουργία των δομών του κέντρου, να μη μπορούμε να επιδιορθώσουμε τα κτήρια που στεγάζονται τα παραρτήματα μας τα οποία είναι παλαιάς κατασκευής, και οι προμηθευτές βασικών ειδών διαβίωσης και περίθαλψης να μην θέλουν την συνέχιση της συνεργασίας μας.

3) Τα περισσότερα κτίρια του κέντρου και ιδίως του ΠΑΜΕΑ Χανίων βρίσκονται χωρίς υπερβολές υπό κατάρρευση με άσχημες εικόνες όπως αυτής της Α’ Νοσηλευτικής Πτέρυγας λόγω της μη πλημμελούς συντήρησης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι. Εγείρονται κρίσιμα ερωτήματα πότε θα αναλάβει το χρέος του το υπουργείο και τυχών ευθύνες του το Κ.Κ.Π.Π.Κ. προτού οδηγηθούμε στο μοιραίο. Τραγικό παράδειγμα το κτίριο του Π.Π.Π. Ηρακλείου (Πόρου) όπου έφτασε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση και σαν αποτέλεσμα είχε την πρωτοφανή “Οδύσσεια” που βιώνουν 18 παιδιά με την υποχρεωτική μετακίνηση τους σε ακατάλληλο περιβάλλον.

4) Φυσικά η ανάλωση ποσοστού 70% του ετήσιου προϋπολογισμού σε μισθούς και δαπάνες μη μόνιμου προσωπικού ,από το οποίο απορροφάτε το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού σε Εργολαβικούς εργαζόμενους (με συμβάσεις ακόμη και ενός μήνα) στην καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη υπηρεσίες που έχουν πλέων ιδιωτικοποιηθεί μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι η μεγαλύτερη αιτία της δεινής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε ως Φορέας αφού ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών του Κέντρου και το χρέος συσσωρεύεται.

• Μέσα από την 18/4/23, Παρέμβαση στη βουλή Νίκου Ηγουμενίδη για την κραυγή αγωνίας από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης έγγραφο 30/03/2023, του εκπρόσωπου των εργαζομένων ρωτάει χαρακτηριστικά τον αρμόδιο Υπουργό: «Το μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη μονίμου προσωπικού και η Υποχρηματοδότηση, και ερωτώ τι περιμένετε να γίνουμε και εμείς (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), γιατί πάμε για σίγουρη σύγκρουση, αυτή η τραγωδία που μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί και στις Δομές μας δεν σας προβληματίζει.

Ζητάμε τη δική σας παρέμβαση για την:

- Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (όλων των ειδικοτήτων).

- Έγκαιρη και αυξημένη χρηματοδότηση.

- Ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ η άμεση χρηματοδότηση για τις κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ